Direktor Nordeusa Branko Milutinović: Srbija da ulaže u obrazovanje

  • 07.08.2018.

Svet se nalazi u periodu još jedne, digitalne revolucije koja sa sobom donosi novu preraspodelu bogatstva. Srbija ima šansu i mora da se potrudi da iz te revolucije izađe što bogatija, ocenio je direktor kompanije Nordeus Branko Milutinović u Pressingu. To, kako kaže, mora da podrazumeva obrazovanje, promenu svesti kod ljudi i promenu legislative.

"Mi se nalazimo u periodu razvoja čovečanstva kada će tehnologija najviše promeniti svet. Ta promena se već dešava, mi smo u njoj, pa možda ne primećujemo da se ona dešava, ali evo danas je internet nezaobilazan deo svake profesije, pametni telefoni takođe", rekao je Milutinović.

Prema njegovim rečima, za nekih 15 godina će 50 odsto postojećih zanimanja nestati.

"Verujem u to, jer se vrlo kredibilne institucije bave time, jer to jeste problem naše vrste. A i to što sam u toku me uverava da je to neizbežno. Ono što bih mogao da dodam jeste da će još više zanimanja biti kreirano. Njih će neko raditi. Meni se čini da je tehnologija, ako gledamo istorijski, uvek radila u našem interesu i omogućila nam bolji život. Nema razloga da se plašimo da će sada to da pokvari", rekao je Milutinović.

Istovremeno, kako je rekao, sve tehnološke revolucije dovode do nove preraspodele bogatstva.

"Industrijska revolucija je pomogla Evropi da postane dominantna po BDP-u. Ista stvar će se ponoviti sada, neki će se obogatiti, neki će bogatstvo izgubiti. I ja se nadam da će Srbija izaći bogatija iz te revolucije", rekao je gost Pressinga.

Preporučujemo