Šta je digitalni marketing?

 • Izvor: Poslovni Puls
 • 06.11.2018.
 • 09:23
 • Edukacija

Društvene promene nalažu promene u digitalnom marketingu, umesto masovnog, takozvanog tradicionalnog pristupa potrošaču, sve veću važnost ima prilagođeni odnosno individualni marketing. Novi marketing usmeren je pojedinačnom pristupu masi individualaca, potrebno je pratiti trendove masa i prilagođavati im pristup. Google kao najveći pretraživač na svetu sve više prilagođava algoritme kako bi svakom korisniku pružio jedinstven pristup. U 2014. godini Google je izbacio 15 ažuriranja algoritama od kojih su najzapaženiji i najuticajniji na rezultate pretraživanja (SERP engl. Search engine result page) Google Panda i Penguin. Kako bi se držao korak s promenama u digitalnom marketingu, potrebno je prilagođavati marketing strategiju Googleovim algoritmima, pratiti  trendove marketinga i razvijati marketing plan.

Ako se web stranica ne nalazi na prvoj strani rezultata pretraživača vrlo je malo verovatno da će ta stranica prodavati svoje proizvode ili usluge. Ne važi uvek, ali nepisano pravilo je da prva tri mesta na prvoj stranici rezultata pretrage ostvaruju najveću prodaju, dok ostali konkurenti zaostaju za njima.

Preteće i podsticajne promene

Sve promene koje nam donosi online marketing mogu biti preteće ili podsticajne, ukoliko proaktivno delujemo na promenu podstaknućemo razvoj našeg proizvoda, ako ne reagujemo javlja se opasnost od gubitka kupaca. Potrebno je razvijati dugoročne odnose s kupcima, širiti svoje znanje o njima, unapređivati tehnologiju, pozvati ih na učestvovanje u dizajnu proizvoda, nastojati da razumemo njihovo ekonomsko stanje. Uz prisustvo moderne tehnologije danas je moguće kupcima pružiti jedinstveni pristup s bilo kog mesta u bilo koje vreme. Kupci jednostavnije dolaze do informacija o proizvodima pa time pronalaze veliki broj konkurentskih proizvoda i/ili usluga, dok poslovni subjekti lakše dolaze do novih kupaca i istovremeno mogu opsluživati postojeće kupce koristeći se bazama podataka. Vrlo je važno biti dostupan kupcu 24 sata dnevno, 365 dana u godini putem telefona, video veze ili e-maila.

Marketing

Ljušić R. i Meler M. kažu:

“Reč marketing je anglosaksonskog porekla – engl. market znači tržište; plasirati na tržište, prodavati, dok je nastavak -ing glagolski nastavak na osnovu čega se dobije glagolska imenica marketing.”

Dr. Philip Kotler kaže:

“Marketing je neophodan svakoj organizaciji, firmi ili web stranici. Bez marketinga gotovo je nemoguće pristupiti tržištu i pozicionirati se na istom. Kako bi se pratio razvoj marketinga, potrebno je izjednačavanje marketinga s prodajom, odvojeno planiranje i prodaja proizvoda umesto razumevanja i zadovoljavanja stvarnim potrebama kupaca, naglasiti pridobivanje kupaca, a ne brigu o njima, nastojati zaraditi na svakoj transakciji i odrediti cene zasnovane na povećanju troškova.”

Postoji više definicija samog marketinga, a evo neke od njih.

Prema dr. Philipu Kotleru:

“Marketing je nauka i umetnost istraživanja, stvaranja i dostavljanja vrednosti kako bi se zadovoljile potrebe ciljanog tržišta i postigao profit. Marketing prepoznaje neispunjene potrebe i želje. Definiše, meri i kvantifikuje veličinu nezavisnog tržišta i potencijala profita.“

Prema Peteru Drucker-u:

“Marketing je nezaobilazna, jedinstvena poslovna funkcija.”

H.I.M. Convers ga definiše kao:

“… uključivanje svih tokova poslovnih aktivnosti koje obuhvataju tok roba i usluga između proizvođača i potrošača.”

Šta je digitalni marketing?

Poslednji i najbrže rastući oblik marketinga uključuje online kanale i elektronsko poslovanje. Online marketing se sprovodi kroz interaktivne online računarske sisteme uz koje su prodavci s potrošačima elektronski povezani. Online marketing je forma direktnog marketinga sprovedenog kroz interaktivne online računarske servise. Online marketingom prodavci i korisnici povezani su dvosmerno.

Internetom korisnici mogu slati e-mailove i na taj način komunicirati s bilo kim bilo gde, kupovati proizvode, pristupiti vestima, receptima za razna jela, kao i informacijama o poslovnim subjektima. Broj internet stranica svakim danom je u porastu, a pomoću interneta jednostavno je dostaviti usluge korisnicima van granica naše zemlje. Online marketing sastoji se od:

 • SEO optimizacija
 • content marketing
 • vođenje društvenih mreža
 • e-mail marketing
 • oglašavanje na društvenim mrežama (Facebook oglašavanje)
 • oglašavanje na pretraživačima (Google Ads oglašavanje)
 • native marketing
 • influencer marketing
 • online PR
 • inbound marketing.

U knjizi “Principles of Marketing” autor Philip Kotler navodi:

“Kako je popularizacija televizije naštetila medijskoj sceni pre 60 godina, tako je ekspanzija interneta potisnula sve ostale medije. Elektronska tržišta su „tržišni prostori“ na kojima prodavci nude svoje proizvode i servise u elektronskom obliku, a kupci traže informacije, identifikuju šta žele i naručuju uz pomoć kreditnih kartica ili ostalih oblika elektronskog plaćanja.”

Izrada web sajta je jedan od osnovnih uslova za digitalni marketing. Nije važno biti uključen na svim kanalima komunikacije, već dobro raditi na onima koje smo odabrali.

Ciljevi digitalnog marketinga su:

 • povećati vrednost
 • povećati prodaju
 • povećati broj poseta web sajtu
 • povećati angažman klijenata
 • povećati lojalnost klijenata
 • pravovremeno informisati potencijalne i sadašnje klijente
 • komunicirati i približiti se klijentima
 • optimizovati oglašavanje.

Digitalni marketing može dobro da funkcioniše za gotovo sve delatnosti, bez obzira šta prodajete. Vrlo je važno napomenuti kako je potrebno prilagoditi strategiju digitalnog marketinga poslovanju. Pri odabiru kanala izaberite one koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Preporučujemo