Najbolji svetski MBA programi

  • Izvor: The Economist
  • 27.10.2018.
  • 14:36
  • Edukacija

Prve MBA studije osnovane su na Univerzitetu Harvard 1908. godine. Nakon više od jednog veka, američke institucije su i dalje dominantne kada je reč o poslovnim školama. Ove godine zauzele su 16 od prvih 20 mesta u rangiranju MBA programa od strane The Economista, odnosno 53 mesta od prvih 100.

Booth School of Business Univerziteta u Čikagu je preuzela prvo mesto od komšijske Northwestern’s Kellogg School of Management. Ovo je šesti put za sedam godina da je Booth došao na vrh. Ocene su kombinacija čvrstih brojeva i subjektivnih ocena studenata i alumni zajednice u četiri kategorije: mogućnosti nove karijere (35%), lični razvoj i iskustvo u obrazovanju (35%), bolja plata (20%) i potencijal umrežavanja (10%).

Studenti su ocenili da Booth ima najbolje studije od 100 ispitanih programa. Takođe pohvaljuju njihovu infrastrukturu i fakultete svetske klase, koji uključuju nekoliko dobitnika Nobelove nagrade. Mogućnosti za zapošljavanje su među najboljim, zahvaljujući visokokvalitetnom centru za razvoj karijere i alumni mreži od 52.500 ljudi, jednoj od najvećih na svetu. Rezultati zapošljavanja su neverovatni: 97% studenata pronađe posao u roku od tri meseca nakon diplomiranja. Diplomirani studenti imaju prosečnu platu od 129.400 dolara, što je više za 67% u odnosu na one bez MBA diplome. Veza sa alumnima traje i nakon diplomiranja. Škola obavlja kurseve za bivše studente sa temama kao što je preduzetništvo.

Sve ovo dolazi na naplatu. Cena studiranja na MBA programima na prestižnim američkim školama u top 20 sada iznosi 123.000 dolara i brzo raste poslednjih godina. Za razliku od toga, evropske škole su jeftinije jer su kursevi obično kraći, pa je povraćaj investicije brži. Na IESE, Univerzitetu u Navari, koji je u vrhu rangiranje van Amerike, studenti plaćaju 96.000 dolara za svoj kurs od 19 meseci. Španska škola je napredovala za 11 mesta, na šesto mesto, uglavnom zbog velikog povećanja prosečne plate za svoje diplomce na 123.000 dolara i stope zaposlenosti od oko 99%.

Za one koji traže povoljniju cenu tu je Warwick Business School u Britaniji. Jednogodišnji kurs košta 49.400 dolara, delimično zahvaljujući depresijaciji funte.

Pogledajte kompletno rangriranje i metodologiju.

Preporučujemo