IT

IT
24.02.2019.

Apple priprema telefon sa sklopivim ekranom

Prema patentnoj prijavi koja je objavljena prošle nedelje, možemo da zaključimo da i Apple planira da pravi preklopni telefon. Prijava je podneta još u oktobru prošle godine, što ukazuje da Apple već neko vreme razmišlja o ovakvoj vrsti telefona.

S obzirom da je Samsung zvanično lansirao Galaxy Fold, sa cenom koja je za nijansu ispod 2.000 USD, možemo da kažemo da je trend sklopivih telefona zvanično započet i da će to biti najnoviji tehnološki pomak kod ovih uređaja. Uostalom, i Huawei je potvrdio da planira sklopivi 5G telefon, što znači da će svi vodeći proizvođači ponuditi bar jedan takav model.

Apple-ova patentna prijava opisuje displej sa šarkama koje omogućavaju preklop ekrana po širini, a ne po dužini kao kod Galaxy Fold-a. Ekran se može koristiti u bilo kom uređaju, od telefona i tableta, preko laptopa, pa sve do mobilnih prenosnih uređaja. U prijavi je navedeno da bi takvi ekrani doneli fleksibilnu tehnologiju s kojom će se obezbediti poboljšanje elektronskih uređaja.

Aplikacija koja je podneta za patent još uvek nije odobrena, ali ona predstavlja još jedan dokaz da Apple radi na sklopivom iPhone-u. Prošle godine CNBC je izvestio da bi prvi sklopivi iPhone mogao da se pojavi u prodaji 2020. godine i da bi nakon otvaranja ekrana on mogao da se pretvori u tablet.

IT
18.02.2019.

Kraj jedne ere - Samsung prestaje s proizvodnjom Blu-ray plejera

Korejski proizvođač Samsung nedavno je rekao Forbesu da prekida proizvodnju novih 4K Ultra HD Blu-ray plejera, dok Cnet potvrđuje da kompanija takođe obustavlja proizvodnju 1080p Blu-ray playera.

"Samsung više neće uvoziti nove Blu-ray ili 4K Blu-ray plejere u SAD" rekli su iz PR-a kompanije CNET-u.

Naravno, ovo ne znači da ćemo odjednom ostati bez Blu-ray plejera. Kompanija, naime, prodaje velik broj uređaja van SAD-a, što znači da tržište neće ostati bez uređaja na kojima reprodukujemo Blu-ray medije.

Kompanija za istraživanje tržišta Nielsen nedavno je u sklopu izveštaja o tehnološkim trendovima naglasila da se Blu-ray i DVD uređaji nalaze među primerima tehnologije koju proizvođači lagano ali sigurno napuštaju.

"Neki uređaji poput DVD/Blu-ray plejera trenutno su u silaznoj fazi svog tehnološkog životnog ciklusa, za šta su odgovorne brojne streaming usluge" piše u izveštaju za drugi kvartal 2018.

Prema Nielsenu tek 66 posto američkih gazdinstava koja imaju TV koriste Blu-ray playere, dok je 2017. taj procenat bio viši - 72 posto. Nielsen takođe tvrdi da prosečan odrasli Amerikanac u proseku provede samo pet minuta dnevno gledajući Blu-ray ili DVD.

Velik doprinos padu popularnosti Blu-raya čine i streaming usluge koje 4K sadržaje nude po puno nižoj ceni. Apple i Google, primera radi, nude 4K filmove po istoj ceni kao i one u 1080p HD-u.

Istina, Blu-ray možda ima najbolju sliku, ali streaming je jeftiniji i pruža više za manje truda - sve što treba da uradite je da pronađete sadržaj u beskonačnom online katalogu i pritisnuti dugme play.

IT
04.02.2019.

Google najavio velike promene za URL

URL (jedinstveni lokator resursa) predstavlja ono što se unosi kako bi se došlo do nekog web-sajta, te se do sadržaja na taj način dolazi od samih početaka interneta. Google sada planira da to promeni, budući da se smatra da su URL-ovi često problematični.

Naime, iz kompanije su objasnili da mnogi korisnici imaju poteškoće da razumeju prirodu URL-a, budući da ih nije lako pročitati, te da ne prenose jasnu poruku o prirodi nekog web-sajta. Istina je da često zbunjuju korisnike, posebno kada se koriste skraćenice. Često se upotrebljavaju i u phishing prevarama, u okviru kojih napadači lako mogu da usmere korisnike na neki URL koji liči na onaj koji koriste njihove banke, pa oni koji se ne razumeju najbolje u prirodu ovakvih prevara lako mogu da postanu njihove žrtve.

Pretraživači poput Chrome-a već neko vreme pokušavaju da zaštite korisnike tako što prikazuju stranice sa upozorenjem koje ih sprečavaju da posete neki sumnjivi sadržaj.

Tako je Google Chrome sigurnosni tim nedavno u javnost izašao sa radikalnim predlogom: da se ubrza „ubijanje“ URL-ova kakve danas poznajemo. Tim ipak ne predlaže potpunu transformaciju infrastrukture mreže, već najpre način na koji pretraživači prenose adrese web-sajtova, a kako korisnici ne bi imali posla sa beskonačnim i nerazumljivim URL-ovima.

Google već preduzima prve korake u ovom smeru, te se ističe na da ne planira da izazove haos ukidanjem URL-ova, već da hakerima oteža posao, te im onemogući da zloupotrebljavaju to što su neki korisnici zbunjeni u vezi sa prirodom adrese nekog web-sajta. Upravo komplikovani URL-ovi omogućavaju najveći broj cyber napada, budući da korisnici teško razlikuju prave web adrese od malicioznih kopija.

IT
30.01.2019.

Aplikacija Gmail dobila novi dizajn

Google je u utorak najavio redizajn mobilne aplikacije Gmail. Novi dizajn tematski će pratiti onaj koji je Google uveo u 'stoni' Gmail prošlog aprila. Redizajn aplikacije na smartfon uređaje sa Androidom stiže danas, dok će vlasnici iPhonea i iPada morati da pričekaju 'nekoliko nedelja'.

Ovo znači da će svi zabavni noviteti na koje smo navikli kod stone verzije konačno raditi i na smartfonima: uključujući i prečice do attachmenta koji je moguće otvoriti bez otvaranja same poruke. Aplikacija će takođe omogućiti lakše prebacivanje između ličnih i radnih profila. Novi Gmail će vam dati veliki podsetnik ako je poruka sumnjiva, kao što to već radi na stonim računarima.

Nova verzija aplikacije ima puno čišći dizajn od stare, s dominantnom belom bojom i zaobljenim elementima interfejsa.

Redizajn Gmaila samo je deo velikog nastojanja Googlea da svim svojim aplikacijama da isti izgled. Gmail koji koristi više od milijardu ljudi poslednja je u nizu aplikacija koje prolaze 'minimalistički' tretman koga Google naziva 'Material'.

IT
16.01.2019.

Prodaja pametnih telefona će padati i ove godine, glavni uzrok je nedostatak inovacija

Svetsko tržište pametnih telefona verovatno će zabeležiti pad i u 2019., nakon što je ranije prodaja pala po prvi put od kada to tržište postoji, što je posledica slabije potražnje i drugih negativnih činioca, pokazuje analiza tajvanske kompanije TrendForce.

Prema toj analizi, ove godine će biti proizvedeno 1,41 milijarda pametnih telefona, 3,3 posto manje nego prethodne godine. Potražnja za tim uređajima verovatno će pasti zbog nedostatka novih uređaja sa značajno novim funkcijama, smatraju analitičari TrendForcea.

Ističu da bi proizvodnja mogla pasti i za 5 posto na godišnjem nivou zbog nesigurnosti u vezi trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ali i usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija, što znači da slabi i potražnja.

TrendForce procenjuje da će ove godine najveći udeo na tržištu imati južnokorejski Samsung, 20 posto, a pratiće ga kineski Huawei s udelom od 16, a potom Apple s 13 posto.

Od tri vodeća igrača u toj industriji, jedino bi Huawei, koji se poslednjih meseci našao na meti SAD i drugih zapadnih država zbog tehnologije koja navodno omogućuje špijuniranje kineskim tajnim službama, mogao zabeležiti rast proizvodnje, smatraju analitičari TrendForcea.

S druge strane, proizvodnja Samsunga bi mogla pasti za 8 posto, na 293 miliona uređaja, dok bi Apple mogao da zabeleži pad proizvodnje od 15 posto, na 189 miliona uređaja.

Ranije je još jedan analitička kompanija, Strategy Analytics, procenila da će ove godine prodaja pametnih telefona pasti, za 0,6 posto.

I ta kompanija očekuje da će Samsung zadržati najveći tržišni udeo, od 20,3 posto, a pratiće ga Huawei, s udelom od 16,1 posto, i Apple, sa 14,4 posto.

I dok te dve analitičke kuće očekuju pad prodaje pametnih telefona, IDC procenjuje da će ove godine prodaja porasti za više od 2 posto, nakon što je, prema procenama, prethodne godine pala za 3 posto, na 1,42 milijarde uređaja.

Prikazano 5 vesti od 95 — Strana 3