IT

IT
05.08.2018.

Tri godine Ethereuma — kako se razvijala platforma koja je redefinisala blockchain

Ethereum je napunio tri godine, a evo kratkog prikaza njegove evolucije od prve zamisli Vitalika Buterina do danas. Ethereum, druga najveća kripto mreža i kriptovaluta ovih dana je proslavila treći rođendan. Svojom pojavom pre tri leta nije u velikoj meri ugrozila dominaciju bitcoina na tržištu kriptovaluta, ali se izdvojila novinama kojima je promenila svet kriptovaluta i blockchaina, o čemu govori i podatak da je na ovoj platformi za samo tri godine lansirano više od 700 tokena i 1700 decentralizovanih aplikacija (DApps).

Kako je sve počelo?

Idejni tvorac i osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, mladi programer koji se još 2011. godine zainteresovao za blockchain tehnologiju i Bitcoin, ubrzo je počeo da zamišlja blockchain platformu koja je imala širu upotrebu i primenu, koja nije, kao kada je bitcoin u pitanju, vezana samo za finansije i trgovinu.

Početkom 2013. godine Buterin je objavio white paper Ethereuma u kojem je opisao kako će ova platforma izgledati, da bi krajem iste godine predložio početak razvoja nove mreže sa opštim skriptnim jezikom.

Formalan razvoj softvera započela je Švajcarska kompanija Ethereum Switzerland GmbH početkom 2014. godine. Tokom leta i jeseni te godine su usledile online javna pretprodaja ETH-a, od koje su investitori dobili 60 miliona dolara, s tim što je 12 miliona dobio tim developera, a zatim i objavljivanje protokola po kojem se za svaki izrudareni blok stvara (dobija) 5 Ethereuma.

Developeri su u maju 2015. godine objavili poslednji prototip Ethereuma pod nazivom Olympic, dok je 30. jula 2016. svetlost dana ugledao Frontier — prva verzija Ethereuma.

Na drugu verziju korisnici su čekali 8 meseci kada je objavljen Homestead, prvi stabilna verzija Ethereuma.

Ugrožena bezbednost i ‚‚cepanje” Ethereuma

Decentralizovana autonomna organizacija (DAO) je maja 2016. godine prikupila 150 miliona dolara masovnom prodajom, da bi samo mesec dana kasnije (18. juna) anonimna grupa hakovala DAO i ukrala 50 miliona dolara sa Ethereuma. Ovo je uznemirilo kripto zajednicu, pa je kao posledica upada u DAO i veće bezbednosti, 2. jula, manje od godinu dana nakon osnivanja, mreža Ethereum podeljena postupkom hard forka na dve mreže: Ethereum (ETH) i Ethereum Classic (ETC).

Ethereum Classic je ostao na originalnom blockchainu, dok je Ethereum preuzeo novi blockchain i od tada mnogo ozbiljnije radi na bezbednosti i sprečavanju novih napada. U tom momentu su se i osnivači, developeri, biznis partneri, rudari i korisnici Ethereum ekosistema ogradili od ETC-a.

Rekordna vrednost

Ethereumu je bilo potrebno godinu i sedam meseci da dostigne tržišnu (berzansku) vrednost od milijardu dolara, da bi samo mesec dana kasnije bila osnovana Enterprise Ethereum Alliance (EEA), koju čine 30 osnivača iz različitih blockchain startapa, grupa koje se bave istraživačkim radom i kompanija iz grupe Fortune 500. Ova neprofitna organizacija sada ima više od 150 članova među kojima su, između ostalih, najveće svetske kompanije, banke i revizorske i konsultanske kuće.

Značajan momenat u trogodišnjem postojanju Ethereuma je 19. maj 2017. godine kada je po prvi put cena jednog ETH-a premašila cifru 100 dolara, a nakon što ga je podržala Rusija, cena mu je u junu skočila na 400 dolara.

Developeri sve ovo vreme nisu prestajali da rade na razvoju Ethereum mreže, pa je u oktobru 2017. objavljena i treća verzija ove platforme — Metropolis Part 1: Byzantium.

Kada su prošlog decembra gotovo sve kripto valute dostigle svoje maksimalne vrednosti isto se desilo i sa Ethereumom, koji je premašio vrednost od 800 dolara, a za razliku od drugih vrednost je nastavila da mu raste i u januaru kada je dostigao najveću vrednost od osnivanja — 1418 dolara.

Posle toga je ETH doživeo sudbinu drugih kriptovaluta, pa mu je cena pala ispod 400 dolara. Na svoj treći rođendan tržišna vrednost ove kriptovalute, prema podacima CoinMarketa, iznosi 43 milijardi dolara.

Iako je vrednost Ethereuma na tržištu veoma važna, ova platforma nije nastala zbog novca, niti je to bio motiv. Ethereum je, za razliku od Bitcoina, postao platforma za developere koja im je omogućila da kreiraju i pokreću pametne ugovore i decentralizovane aplikacije. Inovacija koja to omogućava je Ethereum Virtuelna Mašina (Ethereum Virtual Machine — EVM) koja predstavlja Tjuring kompletan softver koji radi na Ethereum mreži.

Ethereum je ovom inovacijom zapravo postao prva tehnologija koja je blockchainu dala novu dimenziju izvan peer-to-peer elektronskog sistema razmene digitalnog novca, a to je izvršavanje programskog koda bilo koje decentralizovane aplikacije.

Budućnost Ethereuma

Tim developera radi na razvoju novog izdanja treće verzije Ethereuma, Metropolis, koji će uskoro biti na raspolaganju korisnicima, dok četvrta verzija, čiji naziv će biti Serenity, najverovatnije neće biti dostupna pre četvrtog rođendana ove platforme.

Iako je Bitcoin i Ethereum možda besmisleno porediti jer su nastali sa potpuno drugačijim ciljem i idejom, ipak je potrebno naglasiti da Ethereumu predstoji dug put da bi stekao uticaj i rasprostranjenost prve kriptovalute. Problem skaliranja zajednički je za obe platforme, a decentralizovane aplikacije kreirane na Ethereumu i dalje čekaju omasovljenje i ljude koji će ih zapravo koristiti.

Ono što je sigurno je da je Ethereum pokrenuo kripto revoluciju sa Ethereum Virtuelnom Mašinom (EVM), pametnim ugovorima, decentralizovanim aplikacijama, digitalnim sredstvima, dozvoljenim knjigama, i na taj način oslobodio ogroman potencijal jedne nove tehnologije i pokrenuo lavinu onih koji su spremni da je dalje unapređuju i iz korena menjaju mnoge zastarele, centralizovane sisteme.

IT
04.08.2018.

Koliko je teško postati programer, ali stvarno?

Različite povlastice u kojima programeri uživaju: odlična zarada, fleksibilno radno vreme ili mogućnost da uvek pronađu novi posao za mnoge predstavljaju opis idealne karijere. Međutim, i pored toga, mnogi ljudi koji maštaju o pomenutim dobrobitima često imaju nedoumicu da li da se upuste u avanturu zvanu programiranje. Glavni razlog za takvu neodlučnost krije se, pre svega, u stereotipu da je učenje programskih jezika teško i da je ovo oblast rezervisana isključivo za genijalce. Međutim, realna slika o programiranju je potpuno drugačija.

Programiranjem može da se bavi SVAKO

Pre svega: za razliku od nekih davnih vremena, danas nije neophodno da odlično znate matematiku da biste postali programer. Savremeni programski jezici znatno su dostupniji i jednostavniji kako za usvajanje, tako i za rad.

Internet i softver za učenje na daljinu prilično su olakšali čitav proces usvajanja programerskih znanja: početnici sada imaju priliku da savladaju programski jezik sa bilo kog mesta sa internet konekcijom. Ipak, i pored toga, učenje uz nadzor vrhunskih stručnjaka koji imaju iskustva u prenošenju znanja i dalje je jedan od najefikasnijih načina za započinjanje uspešnog puta ka IT vrhu. Upravo zato najbolje škole nude mogućnost učenja na daljinu uz stalnu podršku profesora.

Put do prvog programskog koda kraći je nego što mnogi misle

Iako prvi susret početnika sa programskim kodom može delovati pomalo obeshrabrujuće, već nakon nekoliko nedelja učenja po najsavremenijim IT programima situacija će biti potpuno drugačija. U tom periodu steći ćete osnovno znanje koje će vam pomoći da razumete kako funkcionišu kodovi i, samim tim, bićete spremni da samostalno kreirate neke od njihovih najjednostavnijih verzija.

Kako vreme vašeg usavršavanja bude odmicalo, ne samo da ćete sve više razvijati postojeće veštine i usvajati novo znanje već ćete dobiti i neophodno samopouzdanje da i vi možete postati programer. Trenutak u kome budete počeli da razmišljate kao računar prvi je znak da ste već prešli polovinu puta ka svom cilju. A odatle je već sve lakše.

Opredelite se za programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima

Jednostavnost i lakoća sa kojom ćete postati uspešan programer zavise umnogome od odluke koji programski jezik ćete učiti. Učenje PHP-a je najjednostavniji način da steknete neophodno znanje da biste se bavili web programiranjem. To je i prilika da već na početku karijere zarađujete oko 685 evra, koliko iznosi prosečna plata za početnike koji rade u ovom programskom jeziku.

Pisanje programa u C# jeziku takođe je prilično jednostavno, zbog čega je ovaj programski jezik jedan od najpopularnijih u svetu. Reč je o objektno orijentisanom jeziku u kome ćete moći da programirate za web i radite na razvoju video-igara i Microsoft programa. Početnici u C# zarađuju oko 740 evra.

Ukoliko maštate o tome da kreirate igrice i aplikacije za desktop ili Android uređaje, programski jezik Java omogućiće vam da ostvarite svoje snove. Činjenica da je reč o najtraženijem programskom jeziku na IT tržištu govori da ćete, pored toga što nećete čekati na posao, imati priliku i da svoja znanja odlično naplatite. Početna plata za Java junior programere u proseku iznosi 671 evro, a nakon samo nekoliko godina iskustva ovu sumu možete znatno uvećati.

Koliko je vremena potrebno za učenje?

Za razliku od stereotipa da su za programiranje potrebne godine i godine učenja, istina je sasvim drugačija. Bez obzira na to za koji programski jezik se odlučite, uz školovanje po adekvatnom programu možete ga savladati već nakon godinu dana. Znanje koje usvojite u tom periodu omogućiće vam profesionalni uspeh u IT svetu. Ono što je najvažnije jeste to što će vam uz poznavanje jednog programskog jezika savladavanje svakog sledećeg biti sve lakše. Svaki novi jezik koji naučite u velikoj meri će poboljšati vaš status i zaradu u digitalnom svetu. Mnogi uspešni programeri jednom su bili tu gde ste i vi sada. Na vama je samo da uradite ono što su oni već učinili – da počnete sa učenjem željenog programskog jezika.

IT
04.08.2018.

Kineski telefon dogodine prvi na svetskom tržištu?

Najveći proizvođač telefona iz Kine objavio je planove da postane broj jedan na svetskom tržištu već do kraja 2019. godine. Epl je “pao” u drugom tromesečju 2018. godine, jer je Huavej značajno unapredio prodaju svojih modela i sad je drugi najveći proizvođač telefona na svetu.

U prvoj polovini je prodao preko 95 miliona telefona, a prvobitan plan je bio da se proda ukupno 180 miliona telefona za celu godinu. S obzirom na to da stiže Mate 20/Mate 20 Pro model i sledi deo godine kad se prodaje najviše telefona, Huavej je podigao prognozu na najmanje 200 miliona prodatih telefona u 2018. godini.

To je i dalje manje nego što Samsung prodaje godišnje, ali kompanija je sebi postavila ambiciozan cilj – da pretekne južnokorejskog giganta do kraja 2019. godine.

Huavej to namerava da ostvari daljom dobrom prodajom Y, P i Mate serije, ali i dolaskom drugih serija, kakve su eventualno savitljivi telefon, ali i prvi 5G telefoni, koje kineska kompanija planira za početak 2019. godine.

Tokom prve polovine 2018. godine Huavej je bio najpopularniji proizvođač u Kini i jedini koji je ostvario rast od skoro 30 odsto, a prodaja u Evropi je porasla za čak 73 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Huavej sve ovo ostvaruje bez najvećeg svetskog tržišta pametnih telefona – američkog, gde je gotovo, pa zabranjena prodaja Huawei telefona.

IT
03.08.2018.

Srpsko-američki startap Frame prodat velikoj cloud computing kompaniji, Nutanix

Srpsko-američki startap Frame, otkupljen je od strane američke softverske cloud kompanije Nutanix. Kako je osnivač i CEO Frame-a, Nikola Božinović objavio, akvizicija će biti finalizovana do kraja ovog meseca. Kompanija Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine. U 2016-oj su izašli na berzu, a sada se vrednuju na oko 9 milijardi dolara. Frame je jedan od lidera u oblasti cloud softvera, a svojim proizvodima omogućava mnogim svetskim organizacijama prebacivanje desktop aplikacija i softverskih alata u cloud. Kako je objavljeno u zvaničnom saopštenju Nutanixa, spajanjem dve kompanije će korisnicima biti obezbeđena prva do sada, “multi-cloud desktop-as-a-service platforma”.

Frame-ovi servisi će i dalje biti dostupni nakon finalizovanja akvizicije na third-party cloudima AWS-a i Azure-a, dok će detalji o dostupnosti na Nutanix Xi Cloudu i Google Cloud Platformi biti objavljeni kasnije.

Za sada nisu poznati ostali detalji u vezi sa akvizicijom, a vest ćemo dopunjavati kako budemo dobijali nove informacije.

IT
03.08.2018.

Novi BlackBerry: Novi dizajn, veliki ekran, moćna baterija

BlackBerry je nedavno ujedinio snage sa indijskom kompanijom Optiemus kako bi stvorio novu liniju smartfona po imenu - Evolve. Modeli BlackBerry Evolve i BlackBerry Evolve X su uređaje sa ekranima dijagonale 5,99 inča i odnosom stranica 18:9. Za razliku od prethodnog tržišnog takmaca - modela Key2, Evolve linija pametnih telefona neće imati ugrađenu tastaturu. 

Blackberry Evolve pokreće Qualcomm Snapdragon 450 čip uparen sa Adreno 506 grafičkom jedinicom, 4GB RAM i 64GB interne memorije. 

Evolve X je zasnovan na Snapdragon 660 čipu, ima 6GB RAM memorije, ali kao i njegov "mlađi brat" 64GB prostora za skladištenje.

Oba telefona će imati senzore otiska prsta sa zadnje strane, kao i mogućnost otključavanja pomoću softvera za prepoznavanje lica. 

Napajaće ih baterije kapaciteta 4.000 mAh, koje će se puniti preko USB-C porta i imati podršku za bežične punjače. BlackBerry ističe i punu podrškom za Android 8.1 Oreo. 

Linija Evolve će krajem avgusta ekskluzivno biti dostupna u Indiji, po ceni koja će se kretati oko 365 dolara. Za model koji će se naći na vrhu ponude, kupci će morati da izdvoje 510 dolara.

Prikazano 5 vesti od 89 — Strana 17