IT

IT
13.07.2018.

Pet sajtova na kojima možete učiti programiranje zajedno sa svojom decom

Letnji raspust je pravo vreme da se vaša deca bace na učenje programiranja. Na ovih pet sajtova to mogu da rade sami ili zajedno sa vama. Došao je raspust. Želite da decu zabavite, ali tako da ponešto i nauče. Programiranje je baš takva aktivnost, a evo šta sve možete da im priredite tako da i vama bude zanimljivo.

Postoji mnoštvo programa u koje se možete uključiti onlajn, pustiti decu da sama istražuju ili im se priključiti u pustolovini otkrivanja čari kodiranja.

Code Combat

Jedan od najpoznatijih sajtova za učenje kroz igru je svakako Code Combat. U ponudi su Python, JavaScript, te CofeeScript i Lua. Za one koji ne znaju, Python i JavaScript su popularni jezici za uvod u programiranje, premda iz mog iskustva pogodni za uzrast od 13 godina pa naviše. CoffeeScript je pojednostavljena verzija JavaScripta, a Lua je veoma popularan skript za kompjuterske igre, a koristi ga i među klincima veoma popularni, Roblox.

Code Combat podučava programiranje kroz više od 400 nastavnih jedinica koje su organizovane u nastavne celine. Dete će savladati osnove, te postepeno upoznavati sve složenije koncepte, a u ponudi su i dve “specijalizacije”, jedna za razvoj web-aplikacija, a druga za razvoj računarskih igara.

Svaki igrač/učenik ima mogućnost da odabere heroja koji će ga predstavljati, a tu su i posebni predmeti, takmičenja i klanovi, što čini da Code Combat zaista izgleda kao igra.

Premda Code Combat ne zahteva registraciju, poželjna je, a za dodatne vežbe u ponudi je i mesečna pretplata od $10 dolara mesečno.

Code.org

Premda je ova organizacija posvećena edukaciji u školama, na njihovom sajtu nalazi se mnoštvo materijala za učenje, a što je najbolje, sadržaj je složen po uzrastu, kao i po stepenu težine, ali i po dostpunoj tehnologiji. Recimo, ako dete nema računar, već samo telefon.

U ponudi je slobodno pisanje koda ili postavljanje blokova, slično kao u Skreču (Scratch), te zagonetke kroz koje mališani uče programiranje. Tu su BB-8, princeza Elsa i drugi poznati likovi koji će im pomoći.

Osim ovoga, postoje i kompletni kursevi, kratke interaktivne nastavne jedinice, veoma temeljno pripremljene, a često prikazane kroz teme koje su deci zabavne. Sadržaj na Code.org je besplatan, premda neki materijali zahtevaju registraciju. Code.org pretežno uči decu kroz blokove koda (kao Skreč) ili kroz pisanje JavaScripta.

Tynker

Tynker je sajt za učenje koda i pravljenje igara. Sistem koristi blokove i po tome je veoma sličan Skreču, doduše, Tynkerovi blokovi su prilično kompleksni, posebno kada je posredi pisanje dodataka za Minecraft. Blokovi mogu biti zamenjeni pisanim kodom (JavaScript, Python), tako da mališani mogu da dobiju uvid u to šta se krije “iza kulisa”.

Glavna prednost Tynkera je u tome što može da se koristi sa telefona ili tableta, a postoji mogućnost povezivanja na robote. U ponudi su najpoznatiji roboti od LEGO do Sparkovih modela. Osim toga, klinci mogu da prave skripte za Minecraft, što je takođe veoma dobra motivacija. ‘Em nauče da kodiraju, ‘em budu glavne face u društvu.

Postoji još sličnih servisa, ali uglavnom nude slične modele učenja. Ili su interaktivne igre poput Code Combata ili edukativni servisi poput Tynkera, ili fondacije posvećene učenju omladine kodiranju.

Za one koji imaju stariju decu ili koji žele da sami prođu kroz neki kurs kodiranja sa detetom u krilu, tu su interaktivni kursevi koji, premda nisu namenjeni deci, mogu biti veoma dobra zabava. Ovde ih pominjem ponajpre zato što se bave podučavanjem koje nije samo JavaScript ili Python.

Code Academy

Kroz zabavno napisane i srazmerno jednostavne korake (oprez, nastavne jedinice često imaju bagove, čitajte komentare kako da ih izbegnete), Code Academy nudi ne samo da naučite JavaScript ili Python, već pokriva i SQL, Ruby, Java, HTML& CSS, te Bash/Shell. Osim nastave po jezicima, tu su i uvodne lekcije o tome kako se pravi web-sajt od nule, šta su API i kako se prave, kako se koristi ReactJS, šta je to Data Analysis, itd.

Nastava je besplatna, uz mogućnost otvaranja dodatnih sadržaja za $20 mesečno. Ponavljam, nije prilagođen deci, ali stariji omladinci će uživati (15+).

Repl.it

Premda ovaj sajt nije neposredno namenjen učenju, veoma je koristan, ponajpre zato što daje ogromnu bazu programskih jezika i popularnih frameworka, a pružajući potpuno okruženje online. Hoćete da probate C#, Ruby, Django, QBasic ili neki od opskurnih programskih jezika, sve je tu.

No, za one koji tek uče, Repl.it nudi sjajne kurseve koje nećete naći na drugim mestima, bar ne ovako lepo poređane u interaktivne jedinice. Tu su standardni Python, JS, HTML&CSS paketi, ali i C# (korisno za Unity 3D), te React Native kurs o pravljenju mobilnih aplikacija, vežbe za Ruby ili čime god već hoćete da zabavite mozak svog deteta.

A kad se umorite od edukacije, uvek možete da klince pošaljete kod nas, na neku od radionica.

Dopuna

Svim roditeljima i klincima preporučujemo i sajt Petlja, veliki domaći projekat specijalno pravljen za našu decu, sa velikim brojem različitih opcija. Uskoro ćemo vam prirediti i poseban članak o ovom projektu.

Prikazano 1 vesti od 97 — Strana 13