IT

IT
15.08.2018.

Da li je to što je vrednost Ethera pala ispod 300 dolara zaista problem?

Vrednost Ethera je za samo 24 sata pala za 17 odsto, a mišljenje kripto zajednice povodom toga je podeljeno. Posle velikog buma i najvećih vrednosti kriptovaluta krajem prošle godine i početkom ove, poslednji trend pada njihovih cena se nastavlja, pošto su u poslednjih nedelju dana gotovo sve kriptovalute sa liste 100 najvećih doživele pad, i to značajan, većina između 10 i 25 odsto.

Bitcoin je ponovo pao ispod 6000 dolara i njegova vrednost je u poslednjih nedelju dana varilala i igrala oko granice od 6000 dolara. Mnogo veću glavobolju onima koji se bave kriptovalutama i njihovom trgovinom trenutno zadaje Ether (ETH), druga najveća kriptovaluta, čija se vrednost spustila ispod 300 dolara, što predstavlja pad za oko 60 odsto tokom ove godine.

Ether, kriptovaluta na platformi Ethereum, je za samo 24 sata pala za 17 odsto i imala je vrednost od 266 dolara. Ovu platformu i Ether kao token koriste gotovo svi blockchain developeri zbog čega je ovaj pad u vrednosti zabrinjavajući, jer je sa sobom na dole povukao i druge tokene koji su pokrenuti na ovoj platformi.

ETH, koji je nedavno proslavio treći rođendan,  je posle najveće vrednosti od 1400 dolara u januaru u padu. Uz to ova kriptovaluta po prvi put ima manju vrednost nego pre godinu dana kada je 14. avgusta jedan Ether mogao da se kupi za 304 dolara.

Mišljenja kripto zajednice podeljena

Ovakva situacija je dovela do debate u kripto zajednici, a mišljenja su podeljena u tome da li je ovo samo još jedna normalna situacija i pad pre nego što vrednost opet počne da raste ili će pad vrednosti uticati na to da poklonici kriptovaluta i trgovci izgube interesovanje za ETH. Ono u čemu se i jedni i drugi slažu je da je tržištu kriptovaluta, naročito Etheru, potrebna stabilnost.

Ethereum je platforma koja je svojom inovativnošću i vizijom unela revoluciju u svet blockchaina i kriptovaluta time što je omogućila razvoj drugih projekata koji nisu vezani za finansije. Jedan od razloga zbog kojeg je neophodna prethodno pomenuta stabilnost, je to što daje mogućnost fokusa na proizvode koji nastaju na ovoj platformi, a ne na puko i brzo bogaćenje.

Sa druge strane, oni koji smatraju da će pad vrednosti smanjiti interesovanje za ETH to potkrepljuju činjenicom da ljudi gube poverenje, jer je Ethereum platforma koja je, za razliku od Bitcoina, promenljiva i ima centralizovan registar, što po njima nisu vrednosti koje se poštuju.

Na vrednost utiču i ICO projekti

Jasna korelacija u porastu i padu vrednosti Ethera su ICO projekti pokrenuti na Ethereumu. Startapi koji su gradili projekte na ovoj platformi, a zatim prodavali tokene za Ether doveli su do rekordne vrednosti ove kriptovalute početkom godine. Sada je mnogim tim startapima potreban novac, pa prodaju ETH kako bi pokrili troškove.

Pretpostavka je da su ovi startapi prikupili velike količine novca, ali nemaju dovoljno iskustva u upravljanju ovim novcem, pa preranom prodajom prave veliki pritisak na ionako krhko tržište. Pritisak koji na tržište stvaraju ICO-ovi unovčavanjem je povezan sa generalnim padom vrednosti na tržištu kriptovaluta, čija je ukupna tržišna vrednost pala sa 800 milijardi na oko 200 milijardi dolara.

Takođe, postoji zabrinutost da Ethereum platforma neće moći, sa pojavom konkurencije, da izdrži dovoljne količine transakcija za podršku aplikacijama na masovnom tržištu, što je ove godine uticalo na vrednost digitalnih sredstava.

Iako su ICO projekti prikupili milijarde dolara, mnogi nemaju proizvod koji radi, dok su drugi ili bili prevara ili imaju bezbedonosne probleme. To je dovelo do povećanja razočaranja i nepoverenja investitora prema ICO projektima i tokenima, a kako je većina pokrenuta na Ethereumu, to se oslikalo i na vrednost ove kriptovalute na tržištu.

Startapi su samo u poslednjih 30 dana prema procenama potrošili više od 110,000 Ethera, ali se očekuje da će nastaviti da unovčavaju ETH. Na duge staze, potreba da se ICO projekti izgrade i zadrže na Ethereumu bi trebalo da dovede do porasta cene, pošto je ovo i dalje omiljena platforma startapa za pravljenje aplikacija zasnovanih na blockchainu (koristi je više od 90 odsto projekata).

Pad cene možda ne bi trebalo da zabrinjava

Trenutni pad cene Ethera nije prvi pad vrednosti i možda i nije najveći test koji je do sada doživela ova kriptovaluta, jer ih je do sada imala dosta, ali se ovaj pad desio u vreme kada Ether ima najveću tržišnu vrednost, pa je zbog toga privukao veliku pažnju javnosti.

Rast i pad vrednosti kriptovaluta, kao i u svim drugim industrijama, je normalna pojava, a svaka ovakva pojava je veća od prethodne. Kako je nedavno objavio Brajan Armstrong, osnivač Coinbase-a, ovakvi padovi su dobri, jer eliminušu ljude koji se uključuju u trgovinu kriptovalutama iz pogrešnih razloga, daje priliku novim ljudima da se uključe, a developerima da rade na poboljšanju temelja.

Slično je izjavio pre samo nekoliko dana i koosnivač Ethereuma Džosef Lubin, koji nije zabrinut zbog ovog pada vrednosti Ethera, jer ovo posmatra kao samo jedan od mehura, a bilo ih je šest. On je istakao i da pad cene ne utiče na rad na razvoju, već ga podstiče i da je Ethereum sada dva reda veća zajednica developera nego što je bila pre 10 meseci.

Ethereum je mlada platforma i kriptovaluta koja nije napravljena kako bi za kratko vreme obezbedila velike količine novca osnivačima. Plan Vitalika Buterina je od početka bio dugoročan, pa trenutan pad vrednosti Ethera ne bi trebalo da ugrozi i u velikoj meri utiče na rad i popularnost ove jedinstvene i revolucionarne platforme, a može da ih podstakne da još predanije rade na rešavanju problema, među kojima je možda najveći skaliranje.

IT
13.08.2018.

Štetne stvari koje često radimo svojim pametnim telefonima

Postoje stvari koje svi radimo svojim mobilnim uređajima, ali su ustvari veoma štetne.

Malo vode neće škoditi 

Čuvajte svoje uređaje od vode. Ako se ipak dogodi da upadnu u vodu, najpre izvadite bateriju jer je ona najosetljivija, potom SIM i memorijske kartice. Isto upozorenje važi i za područja i prostorije sa visokim procentom vlage u vazduhu, kao što su saune, jer uređaj može da povuče vlagu čak i ako je vodootporan. 

Gde ostavljamo telefon 

U korpi bicikla ili nekom drugom mestu gde je stalno podložan pomeranju i udarcima, nije dobro ostavljati mobilni telefon. Svi ti mali udarci štete vašem uređaju, a stanje postaje gore s vremenom i što više udaraca pretrpi. Stavite ga u džep ili torbu, čak i za vreme vožnje u automobilu. 

Pražnjenje pre punjenja 

To pravilo je važilo za starije baterije, ali onima u novijim uređajima to neće škoditi. Istina je da baterije imaju određen vek trajanja koji se meri količinom punjenja, ali samo u procentima. Idealno bi bilo bateriju držati na 20 do 80 posto napunjenosti, dakle, ne dopustiti da se isprazni ili napuni do kraja. 

Isto tako, ako mobilni ostane duže na punjaču, to neće direktno naškoditi bateriji jer se ona ne može "prepuniti". 

Jeftini punjači

Neki vlasnici smartfona kupuju jeftine univerzalne punjače ili baterije iz raznih razloga, ali time čine štetu svom mobilnom telefonu. Takvi proizvodi često nisu bezbedni, vek trajanja im je kraći i mogu da prouzrokuju neželjene posledice kao što su opekotine, eksplozije ili požari. Budite oprezni i radije kupujte originalne uređaje. Koštaju više, ali se isplati. 

Zaštitna maska tokom punjenja 

Maska može da zadržava toplotu, pa se uređaj i baterija mogu pregrejati, što dovodi do neželjenih, pa čak i opasnih posledica. Na tržištu je mnogo maski i ako proizvođač nije odobrio onu koju koristite, uvek je skinite sa mobilnog telefona prilikom punjenja. 

Sunce i vrućina 

Visoke temperature su najgora stvar za litijum-ionske baterije kakve koriste pametni telefoni, a sunčeva svetlost nije dobra za ekran. Ako je mobilni duže izložen svetlosti, boje i kontrast ekrana mogu da izblede. Najbolje bi bilo da mobilni uvek čuvate dalje od izvora jakog svetla i toplote, po mogućnosti na sobnoj temperaturi. 

Isto je i sa hladnoćom. Na hladnijem vremenu bateriji treba više energije za rad, pa čuvajte mobilne telefone u unutrašnjim džepovima jakni ili u zaštitnim maskama. 

Pogrešne pozadine 

Svetle pozadine, čak i statične fotografije, zahtevaju više energije za napajanje. Kako je upravo početni ekran mesto na koje najčešće bacimo pogled, on troši mnogo. Zato zamenite svoju pozadinu nekom tamnijom i jedno punjenje baterije će trajati duže. 

Isto je i sa osvetljenošću ekrana. Kad god ste u mogućnosti, smanjite je na minimum. 

Ne čistimo telefon 

Poznato je da mobilni telefoni ponekad sadrže više bakterija nego WC šolja. Ekran nemojte čistiti sredstvom za čišćenje stakla. Umesto toga, koristite mekanu krpicu koja ne ostavlja svoje niti na ekranu.

IT
13.08.2018.

UNDP finansira dovođenje međunarodnih IT stručnjaka u Srbiju

Cilj ovog programa je da omogući prenos znanja i ekspertize iz oblasti IT-ja i inovacionog preduzetništva i omogući bolje pozicioniranje domaće IT zajednice i njenih proizvoda na globalnom tržištu. 

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uputio je javni poziv zainteresovanim pravnim licima da u okviru ‚‚Programa za unapređenje biznis kapaciteta u IT sektoru” podnesu zahteve za dovođenje međunarodno priznatih stručnjaka za razvoj IT-ja ili inovativnih proizvoda i rast startapova na događaje namenjene širem krugu zainteresovanih. Program će pokriti troškove dovođenja stručnjaka u Srbiju i njihov boravak u našoj zemlji do sedam dana.

Cilj ovog programa je da omogući prenos znanja i ekspertize iz oblasti IT-ja i inovacionog preduzetništva i omogući bolje pozicioniranje domaće IT zajednice i njenih proizvoda na globalnom tržištu.

Program je usredsređen na prenos znanja iz neke od ovih oblasti: razvoj IT proizvoda, njihov upotreba i prilagođenost tržištu, pozicioniranje IT proizvoda ili zajednice na globalnom tržištu, bolje pozicioniranje i vidljivost domaće IT zajednice ili proizvoda na globalnom tržištu.

Na konkurs mogu da se prijave sva pravna lica aktivna u oblasti informacionih tehnologija i inovacionog preduzetništva. Pravna lica mogu biti registrovana kao privredna društva, poslovna udruženja, udruženja građana i fondacije.

Ovaj Program realizuje se u okviru projekta ‚‚Srbija na dohvat ruke — Digitalna transformacija za razvoj”, koji UNDP sprovodi u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije i Kancelarijom za IT i elekronsku upravu.

Podnošenje zahteva

Zahtevi se podnose počevši od 7. avgusta i biće obrađivani po redosledu podnošenja sve do utroška raspoloživih sredstava za ovu namenu.

Zahtevi se podnose tako što se obrazac uz prateću dokumentaciju u elektronskom obliku šalje na e.mail adresu — it.program.rs@undp.org.

Zainteresovani više detalja o dokumentaciji, kao i obrasce koje je potrebno popuniti mogu pronaći ovde.

Komisija, koju čine predstavnici UNDP i ekperti u oblasti IT-ja i inovacionog preduzetništva, će zahteve razmatrati dva puta mesečno, a odluke će objavljivati na svojoj internet stranici.

IT
13.08.2018.

Gugl prati vaše kretanje - želeli vi to ili ne

Američka tehnološka kompanija Gugl beleži vaše kretanje čak i kada se eksplicitno izjasnite da to ne čini. Istraživanje Asošiejted presa pokazuje da korišćenje Gugl servisa preko android uređaja i ajfona omogućava kompaniji da zabeleži mesta na koja idete tokom dana, čak i ako ste aktivirali podešavanje za privatnost koje bi trebalo da ih spreči u tome.

Gugl čuva podatke o mestima sa zabeleženim datumom i vremenom kad god se aplikacija "mape" jednostavno otvori. Kad pokrenete aplikaciju za dnevnu vremensku prognozu, ona automatski definiše približno mesto na kom se nalazite. Neke pretrage koje nemaju nikakve veze sa lokacijom, utrvđuju precizne koordinate vašeg Gugl naloga u opsegu do čak jedne kvadratne stope (0,09 metara kvadratnih).

Problem privatnosti pogađa dve milijarde korisnika android uređaja i stotine miliona korisnika ajfona u svetu koji se oslanjaju na Gugl mape ili pretrage.

IT
12.08.2018.

Poseta Fejsbuku prepolovljena

Pregledi na najpopularnijoj društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) u zadnje dve godine opali su za 50 posto. Društvena mreža je pre dve godine beležila 8,5 milijardi mesečnih pregleda i bila je druga najposećenija veb stranica posle neprikosnovenog Gugla. Sada beleži tek 4,7 milijarde, piše Forbs.

Nagli pad u popularnosti može se pripisati kontroverznom skandalu s privatnim podacima korisnika, tzv. “Facebook-Cambridge Analytica”, ali to nije jedini problem kompanije Marka Zakerberga.

Naime, sve više tinejdžera i mladih odustaje od te platforme, a kao glavni razlog navode svoje roditelje. “Kada su naši roditelji počeli otvarati svoje profile, tu je bio kraj”, rekao je Džordan Ranford (24) za Gardian, sumirajući stavove svoje generacije.

Problem “Roditelja na Fejsu” može delovati simpatično i bezazleno, ali podaci pokazuju da je gotovo tri miliona Evropljana ispod 25 godina ugasilo svoje račune ili su prestali da redovno posećuju svoje profile kada su njihove majke i očevi prepoznali sve blagodeti virtualne komunikacije.

Zbog toga, ali i skandala sa zloupotrebom podataka korisnika, “Fejs” je u julu pretrpeo i nezapamćen udarac, izgubivši 120 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti u samo jednom danu. Zakerberga je to direktno koštalo 17 milijardi dolara u privatnom bogatstvu, procenjuje Gardian.

Pad u korisnicima, osim Fejsbuka, nedavno je objavio i Snepčet koji je zbog naprasnog redizajna ostao bez tri miliona korisnika. Tviter je ostao bez pet milijardi dolara u tržišnoj vrednosti nakon nespretnih pokušaja kontrole sadržaja.

Sa druge strane, to su sve dobre vesti za druge platforme koje žele na tron najposećenije stranice na internetu, poput Jutjuba.

Teško da će neko s prvog mesta izgurati Gugl sai 15,2 milijarde poseta mesečno, ali Jutjub se sa 4,5 milijardi pogleda opasno približio Fejsbuku, a u konkurenciji je još i Amazon koji sa dve milijarde pogleda cilja da četvrtu poziciju preotme od Jahua.

IT
09.08.2018.

Koliko novca će biti utrošeno na ʺInternet stvariʺ u narednih pet godina

Biti uspešan u digitalnom dobu ne znači pratiti najnovija dešavanja, već identifikaciju sa trendovima digitalizacije i sa tim gde oni (internet) vode – čak i pre nego što se pojave.

Business Insider tvrdi da će do 2023. godine, potrošači, kompanije i Vlade će instalirati više od 40 milijardi IoT uređaja širom sveta.

Da bi se kretali kroz tu mrežu, individue i organizacije moraju razumeti potpuni kontekst i funkcionalnost “stvari” uključenih u tu mrežu, ključne pokretače tog dela tržišta, ali i kako će to uticati na njihov svakodnevni rad.

Business Insider je prognozirao promene u narednih pet godina:

Potrošači: Samo u SAD se procenjuje da će broj pametnih uređaja do 2023. godine premašiti milijardu dolara, a da će potrošači izdvojiti oko 725 dolara po domaćinstvu – ukupno više od 90 milijardi dolara na IoT rešenja.

Preduzeća: Kompanije će da nastave da ulažu milijarde dolara u automatizaciju i u povezivanje uređaja. Predviđa se da će do 2023. godine, godišnja potrošnja na IoT rešenja dostići oko 450 milijardi dolara.

Vlade: Vlade na globalnom nivou uspostavljaju IoT uređaje, kako bi podstakle razvoj pametnih gradova, koji bi bili opremljeni inovacijama poput povezanih kamera, uličnog osvetljenja, komunalnih usluga i drugo. Godišnje ulaganje u ovu oblast do 2023. godine trebalo bi da dostigne 900 milijardi dolara.

IT
09.08.2018.

Coinbase želi da omasovi plaćanje kriptovalutama — lansirao dodatak za tri miliona WooCommerce prodavnica

Novim pluginom Coinbase preko WooCommerce-a omogućio korisnicima da u veb prodavnicama proizvode plaćaju kriptovalutama. Coinbase, online platforma za kupovinu, prodaju, transfer i čuvanje kriptovaluta, neprestano radi na tome da proširi svoju delatnost i da omogući što većem broju ljudi pristup kriptovalutama i njihovo masovnije korišćenje, kako bi na taj način još više proširio svoje prisustvo na što na tržištu kriptovaluta, što na polju trgovine.

Sa tom namerom su upravo objavili i dodatak (plugin) koji olakšava i omogućava prihvatanje plaćanja u kriptovalutama za milione veb sajtova.

Ovaj dodatak je napravljen tako da omogućava WooCommerce veb prodavnicama da prihvate uplate najvećih kriptovaluta direktno iz korisničkih Coinbase novčanika. Coinbase nije slučajno za saradnju odabrao WooCommerce, pošto je ova open-source platforma integrisana u više od tri miliona WordPress vebsajtova, što prema istraživanjima predstavlja 42 odsto čitavog e-commerce tržišta.

Plugin je deo onog što Coinbase naziva otvorenim finansijskim sistemom, tačnije peer-to-peer mrežom plaćanja za kriptovalute. Plaćanje se vrši tako što korisnici komuniciraju među sobom, pa kupci šalju novčana sredstva prodavcu direktno iz svog novčanika, bez ikakvih dodatnih troškova i taksi.

Kada kupci plaćaju nešto iz svog kripto novčanika, šaljemo ga direktno na kripto adresu trgovca i procesuira se na lancu na odgovarajućem blockchianu. To znači da trgovci ne moraju da plaćaju takse kada primaju uplatu i u svakom trenutku mogu da kontrolišu svoja sredstva.

Veb prodavnice mogu da prihvate plaćanje kriptovalutama dodavanjem posebnog dugmeta na svoje WP stranice. Za sada je ovim pluginom omogućeno plaćanje Bitcoinom i Litecoinom, a uskoro se očekuje da će korisnici moći da plaćaju i Ethereumom i Bitcoin Cashom.

Coinbase Commerce je još od 2014. godine integrisan sa Shopify-em, takođe platformom za veb prodavnice, ali je saradnja sa WooCommerce-om, koji poseduje šest puta veći broj korisnika od Shopifya, izuzetno značajna i predstavlja veliki korak ka normalizaciji plaćanja kriptovalutama.

Osim toga Coinbase-u je izuzetno stalo do toga da poveća i proširi svoje globalno prisustvo, što pokazuje i to što su nedavno u saradnji sa kompanijom WeGift izbacili karticu (gift card) koja omogućava korisnicima koji imaju kriptovalute da kupuju u prodavnicama, tako što na ove kartice uplaćuju sredstva direktno iz svojih kripto novčanika.

Naravno, plaćanje kriptovalutama u veb prodavnicama nije ništa novo, ali sve što trenutno Coinbase radi pokazuje da im je namera da zagrizu veliki deo tržišta i da rade na tome da plaćanje kriptovalutama postane opšteprihvaćeno, deo svakodnevnice i da se omasovi broj ovakvih transakcija. Svesrdnu pomoć na tom putu imaju u rastu popularnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije.

IT
08.08.2018.

Koliko su vaši podaci u Cloud-u zapravo sigurni?

Upotreba računovodstva u oblaku (cloud computing) iz dana u dan sve više raste.

Prema istraživanju, 2013. godine bilo je 2.4 milijarde korisnika cloud usluga. Predviđa se da će ih do kraja ove godine biti 3.6 milijardi.

Paralelno sa rastom upotrebe cloud-a raste i zabrinutost njegovih korisnika za sigurnost podataka. S obzirom na sve češće sigurnosne propuste, zabrinutost nije neosnovana. Nažalost, zbog nedostatka razumevanja i poznavanja poslovanja u oblaku, korisnici često izbegavaju da se odluče za čuvanje podataka u cloud-u. Da li stvarno imaju razloga za strah?

Prednosti korišćenja cloud-a

Osim servisa za čuvanje podataka, sve više različitih aplikacija koje koristimo radi u cloud-u. Verovatno niste ni svesni činjenice da cloud zapravo koristite svakodnevno. Jedan od najistaknutijih svakodnevnih primera je e-mail. Svakodnevno šaljemo i primamo na desetine e-mail-ova koji se ne čuvaju na lokalnom računaru već na udaljenom serveru. Na taj način imamo mogućnost da im pristupimo sa bilo kog uređaja.

Ovo je upravo jedna od mnogobrojnih prednosti cloud-a. Uz odgovarajući pristup internetu možete pristupiti svojim podacima bez obzira na to gde se nalazite i koji uređaj koristite. Na taj način vam visoka pouzdanost i dostupnost cloud-a omogućava brže i jednostavnije poslovanje.

Svakako, servere i svu potrebnu opremu možete imati i u sopstvenoj firmi. Međutim, ukoliko se odlučite za cloud provajdera nećete morati da zaposlite tim IT stručnjaka koji će održavati te servere. Ne morate brinuti ni o obezbeđivanju neprekidnog izvora napajanja kao ni o hlađenju. Kada se sve izračuna cloud je jeftinije i praktičnije rešenje za čuvanje podataka.

Međutim, postavlja se pitanje da li je cloud sigurnija opcija od lokalnog čuvanja podataka?

Na koji način cloud provajderi brinu o vašim podacima?

Cloud provajderi čuvaju vaše podatke u sigurnim data centrima (data center). Takođe čuvaju više kopija vaših podataka na različitim mestima što osigurava to da su vaši podaci uvek dostupni. Na primer, ako jedan server „padne“ svakako ćete moći da pristupite vašim podacima koji su sačuvani i na drugom serveru. Takođe, pošto se ti serveri nalaze na različitim lokacijama, vaši podaci su zaštićeni od štete uzrokovane vremenskim nepogodama (poput požara i poplave).

Vaši podaci su zaštićeni i od krađe i gubitka kao i nemarnog ponašanja od strane vaših zaposlenih. To, naravno, važi u  slučaju da ste pristup podacima dozvolili samo onim zaposlenima kojima je to neophodno za obavljanje njihovog posla. Što manje ljudi ima pristup vašim poslovnim podacima, manja je i mogućnost neodgovornog rukovanja.

Najosnovniji način na koji cloud provajderi osiguravaju podatke je enkripcija. Enkripcija podrazumeva čuvanje podataka u šifrovanom obliku uz pomoć kompleksnih algoritama. To sprečava da bilo ko bez ključa za dekripciju u pristupi vašim podacima.

Osim toga, cloud provajderi koji čuvaju podatke mnogobrojnih kompanija u većini sličajeva imaju napredne sigurnosne sisteme, najverovatnije naprednije od vaših. Stoga je logično zaključiti da bi vaši podaci bili vrlo sigurni na njihovim serverima.

Naravno, ne bi trebalo samo pretpostaviti da će firma kojoj ste poverili čuvanje vaših poslovnih podataka preduzeti odgovarajuće sigurnosne mere. Proverite to! Informišite se o željenom cloud provajderu uz pomoć foruma i recenzija korisnika. Uverite se da kompanija zadovoljava odgovarajuće sigurnosne standarde kao i da ima sigurnosne sertifikate.

Odgovornost korisnika

Cloud provajderi su svakako odgovorni za zaštitu podatka koje čuvaju. Međutim, jako veliki deo odgovornosti snose i korisnici.

Za većinu sigurnosnih propusta odgovorna je ljudska greška, i to najčešće zbog neznanja i/ili nepažnje. Upravo zbog toga je edukacija zaposlenih izuzetno važna. Vaši zaposleni moraju znati kako da rukuju podacima na siguran način kao i kako da spreče njihovu zloupotrebu.

Ono što neophodno kako bi vaši podaci u cloud-u bili sigurni je i osiguravanje vaših računara. Prvi korak je instaliranje kvalitetnog antivirus i antimalware softvera na svakom računaru. Posebno je važno redovno ažurirati te programe. To važi i za sve ostale programe na računaru kao i za operativni sistem.

Zatim, podjednako važno: lozinka. Ukoliko ne odaberete dovoljno snažnu lozinku olakšaćete posao hakerima – neće se puno truditi da je saznaju. Uvek birajte lozinke od najmanje 12 znakova koji uključuju velika i mala slova kao i simbole. Posebno važno je napomenuti da ne upotrebljavate istu lozinku za sve usluge koje koristite.

Kako bi vaši podaci bili sigurni čak i ako neko sazna vašu lozinku, izuzetno je korisno koristiti proveru autentičnosti u dva koraka (two-factor authentication). Ova usluga funkcioniše tako što, nakon unošenja lozinke, usluga u koju se pokušavate ulogovati zatraži upisivanje jednokratnog koda. Njega možete dobiti u obliku SMS-a, e-maila ili putem aplikacije specijalizovane za autentifiaciju.

I na kraju, daleko najsigurnija stvar koju možete uraditi pre upload-a podataka u cloud je enkripcija na lokalnom računaru. Postoje alati koji vam omogućavaju da sami kriptujete podatke i tako osigurate dvostruku enkripciju. Uz dovoljno dugačak i kompleksan ključ za dekriptovanje, maksimalno ćete osigurati svoje podatke u cloud-u.

Saveti za sigurno čuvanje podataka

Za kraj ćemo sažeti sve navedene informacije u obliku saveta kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite da osigurate maksimalnu sigurnost vaših podataka u cloud-u.

  • Istražite na koji način vaš odabrani cloud provajder obezbeđuje sigurnost podataka
  • Pristup podacima u cloud-u dozvolite samo zaposlenicima kojima je to potrebno
  • Edukujte svoje zaposlene
  • Uložite u kvalitetan softver za zaštitu
  • Koristite snažne lozinke i two-factor authentication.
  • Sami kriptujte podatke pre upload-a u cloud

Kao što je već pomenuto, veliki deo odgovornosti za sigurnost vaših podataka je na vama samima. Uz navedene savete vaši podaci će biti sigurniji a vi ćete biti mirniji znajući da ste preduzeli sve potrebne sigurnosne mere.

Prikazano 8 vesti od 104 — Strana 11