Brži, jači i dostupan: Stigao je novi Wi-Fi, evo šta bi trebalo da znate

  • Izvor: Zimo / Science Alert
  • 18.09.2019.
  • 14:17
  • IT

Dobra vest za sve one koji često koriste Wi-Fi tehnologiju kako bi svoje uređaje povezali s internetom – stigla je nova, znatno unapređena verzija Wi-Fi-ja i sa sobom donosi mnoge prednosti.

Ove sedmice lansirana je nova verzija Wi-Fi-ja, još brža i snažnija. Najnovije verzije takozvanih "flagship" pametnih telefona vodećih svetskih brendova već imaju u sebi ugrađenu podršku za ovu novu tehnologiju, a one uključuju Samsungov Galaxy Note 10 i Appleov iPhone 11.

Dosadašnja verzija Wi-Fi-ja teoretski je postizala brzine prenosa podataka do 6,9 Gbps, a nova verzija je znatno brža sa 9,6 Gbps, penosi Science Alert.

Novi Wi-Fi pružiće i prošireni kapacitet za više uređaja, s tehnologijama poput OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) i MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output). To u prevodu znači da će na jednoj WiFi mreži odsad moći biti i do četiri puta više uređaja.

Tehnologija je od ove sedmice dostupna svim proizvođačima, što znači da nećemo dugo čekati da osetimo njene efekte u svakodnevnom životu.

Svi novi uređaji, osim onih u "budžet" verzijama imaće podršku za novi Wi-Fi, a s vremenom će i najjeftiniji uređaji u sebi isto imati podršku za tu tehnologiju. Dakle, osim novih pametnih telefona, pripazite i na nove desktop i laptop računare i nove rutere jer će sa novim verzijama dolaziti i unapređeni Wi-Fi.

Wi-Fi predstavlja set bežičnih mrežnih protokola baziranih na standardima IEEE 802.11. Dosadašnja verzija nosila je oznaku 802.11ac, a nova nosi oznaku 802.11ax.

Verovali ili ne, ali Wi-Fi 7 je već u pripremi i njegov se dolazak očekuje oko 2024. godine.

Preporučujemo