Adobe zapretio tužbom korisnicima koji koriste stare verzije poznatih aplikacija

  • Izvor: Poslovni Dnevnik / appleinsider
  • 20.05.2019.
  • 09:04
  • IT

Pretplatnici na Adobe Creative Cloud koji neko vreme nisu ažurirali svoje aplikacije trebalo bi da provere e-mail.

Softverska kompanija je poslala e-mail klijentima upozoravajući ih da su "u opasnosti od potencijalnih potraživanja od trećih strana" ako nastave da koriste zastarele verzije CC aplikacija, uključujući Photoshop i Lightroom, prenosi portal appleinsider.

Ovi e-mailovi čak navode stare aplikacije instalirane na pretplatničke sisteme, a u nekim slučajevima spominju i koje su njihove najnovije dostupne verzije. Kao odgovor na pritužbu korisnika na Twitteru, AdobeCare je naveo da korisnici mogu samo preuzeti dve najnovije varijante CC aplikacija.

Twitter korisnik Matt Roszak bio je prvi koji je izvesti o zvaničnom e-mailu, a mnogi su ga potom sledili. Svaka osoba je primila personalizovani e-mail u kome se navode starije aplikacije koje upotrebljavaju, a koje sada uključuju Photoshop, Premiere, Lightroom Classic, Animate i Media Director.

Potez zbog straha od tužbe kompanije Dolby

Kao odgovor na druge pritužbe na Twitteru, nalog komapanije @AdobeCare je ponovio te podatke i dodao još jedan detalj.

"Ne možemo komentarisati tvrdnje o kršenju treće strane...budući da se radi o tekućem parničnom postupku. Treće osobe uključuju svaku osobu ili kompaniju koja može imati potraživanje autorskih prava ili drugih kršenja prava intelektualnog vlasništva zbog vaše dalje upotrebe neovlašćenog proizvoda", poručeno je.

Iako Adobe nije spomenuo s kim ima spor, kompanija je tužena od strane Dolbyja. Pravna tužba je podnesena u martu 2019. godine Okružnom sudu SAD-a i Severnom okrugu Kalifornije zbog kršenja autorskih prava i kršenja ugovora od strane kompanije Adobe.

Pre stvaranja pretplatničke usluge Creative Cloud, Adobe je licencirao određene tehnologije kompanije Dolby ugovorom na osnovu broja prodatih diskova određenih aplikacija. Sada, kada se softver distribuira na mreži (preko clouda od 2013.), Dolby je želio da ponovo pregovara o dogovoru.

"Kada je Dolby nastojao da iskoristi svoje pravo na reviziju Adobeovih knjiga i zapisa kako bi osigurao ispravno izveštanje i plaćanje, Adobe je odbio da učestvuje čak i osnovnim praksama revizije i razmene informacija: prakse koje je sam Adobe tražio od svojih vlasnika licenci", piše u podnesku.

Ranije u maju, Adobe je objavio da korisnici više neće moći da koriste bilo koju stariju verziju koju žele.

"Imajte na umu da će korisnici Creative Cloud-a imati direktan pristup preuzimanju ... za dve najnovije glavne verzije aplikacija za personalne računare Creative Cloud", kaže kompanija u blogu.

Ako ste pretplatnik usluge Creative Cloud pomoću najnovijih izdanja ili najnovije verzije, aplikacije nastavljaju normalno da funkcionišu i ne morate ništa preduzimati. To bi trebalo da znači da većina korisnika nije pogođena. Do sada je sa pretplatom imalo pravo korišćenja bilo koje verzije starijih izdanja Adobeovih aplikacija.

Ovo je još jedan primer kako moderni programi i usluge mogu prestati da rade ako to odluči kompanija, odnosno da ih ne možemo više kupovati i posedovati, već samo kratkoročno iznajmljivati.

 

Preporučujemo