Apple pravi zaokret u poslovanju: okreće se medijskom biznisu

  • Izvor: Poslovni Dnevnik
  • 26.03.2019.
  • 19:05
  • IT

Apple više ne želi da se oslanja na već pomalo iscrpljeni izvor prihoda od iPhonea, pa se okreće medijskom biznisu u najvećem zaokretu svog poslovanja u istoriji kompanije. Tehnološki div je predstavio svoju tv platformu koja će konkurisati Netflixu i Amazon Primeu, kao i novinski servis koji je već izazvao podelu među vodećim američkim izdavačima.

Veterani Hollywooda

Ranije najave govorile su da će Apple TV uz starije serije i filmove pretplatnicima nuditi i originalni Appleov sadržaj. Kompanija planira da ove godine uloži dve milijarde dolara u stvaranje originalnog sadržaja, a za snimanja će angažovati veterane Hollywooda. Međutim, analitičari su očekivali da Appleov poslovni model neće biti sličan Netflixovom, već će se zasnivati na Apple Storeu, nudeći plaćenu pretplatu na sadržaje drugih medijskih kompanija.

Prema tvrdnjama Reutersovih izvora, Appleov cilj je da skupi na jednom mestu televizijske serije kako bi se lakše pronašle, kupile i gledale. Izbor Hollywooda za analitičare je očekivan i logičan s obzirom na potencijal od nekoliko stotina miliona gledalaca. Prema podacima Applea, u januaru je bilo aktivno 1,4 milijarde Appleovih uređaja, od čega 900 miliona iPhonea. To je već u startu ogromna prednost nad npr. Netflixom koji globalno ima 139 miliona korisnika i Amazon Primeom sa 100 miliona pretplatnika. Podsetimo, div iz Silicijumske doline već ima iskustva s ulaskom u određene tržišne niše nakon glavnih konkurenata. Primera radi, muzički streaming servis je lansirann nekoliko godina nakon Spotifyja, ali je uspeo dogurati do 50 miliona korisnika, što je više od polovine Spotifyjevih 96 miliona korisnika.

Rekordni prihod od usluga

Uoči događanja u Cupertinu američki mediji su očekivali da će Apple predstaviti i opciju pretplate na uslugu Apple News sa sadržajem vodećih medijskih izdavača. Wall Street Journal je odlučio da se pridruži, ali ne i New York Times i Washington Post. Sve u svemu, analitičari ocenjuju da predstavljanje ove dve nove usluge sugeriše da će digitalne usluge u budućnosti imati veću važnost od hardvera.

Naime, iako je iPhone bez sumnje najuspešniji hardverski proizvod generacije koji je pronašao put do dve milijarde kupaca, njegova prodaja usporava. To je i razlog zašto je Apple u januaru objavio prvi pad prihoda i dobiti u više od 10 godina. S druge strane, kompanija ima 360 miliona pretplatnika u svom “sektoru usluga” koji uključuje iTunes, Apple Music, App Store, iCloud i Apple Pay. U poslednjem kvartalnom izveštaju je navedeno da je taj segment doneo rekordnih 10,9 milijardi dolara prihoda. Međutim, to je i dalje sitnica u odnosu na ukupne prihode od 84,3 milijarde dolara.

Max Wolff, partner u konsultantskoj kompaniji Multivariate Solutions, ocenjuje za britanski The Guardian da su nove usluge dizajnirane kako bi povezale hardverski deo, poput iPhonea i Maca, sa uslugama, poput Apple Paya. Međutim, Wolff smatra da nije sigurno da će to rešiti problem usporavanja prodaje iPhonea.

Preporučujemo