Najavljen je USB 4.0! Šta od njega možete očekivati?

  • Izvor: Poslovni Puls
  • 19.03.2019.
  • 09:39
  • IT

Krajem naredne godine biće prikazana najnovija verzija USB-a, USB 4. Najavljen ove sedmice, USB 4 će omogućiti prenos podataka od 40 gigabita u sekundi što je dvostruko više od dosadašnje brzine USB-a 3.2. Osim povećanja u brzini prenosa dostupna su i druga poboljšanja jer USB koristi tehnologiju iz Thunderbolta, konkurentnog premium formata koji je Intel odlučio da podeli besplatno.

Postoji mnogo detalja i zbunjujućih informacija o tome šta je to tačno USB, a šta nije. Pa da malo razjasnimo.

Kakvu brzinu možemo očekivati od USB-a 4?

Današnji uređaji uglavnom imaju brzinu kao USB 3: 5Gbps, 10 Gbps i najnovijih 20 Gbps. Međutim, USB 4 će imati brzinu od 40 Gbps. To je vrlo korisno kada je u pitanju dosta teška obrada podataka kao što je uređivanje video zapisa na na eksternim hard diskovima ili pomoću 4K monitora. USB 4 bi trebalo da poboljša priključene stanice koje koriste jedan priključak na prenosnom računaru kako bi se povezali s monitorom, internet kablovima i drugim uređajima. Međutim, neće svaki uređaj postići maksimum od 40 Gbps. Primera radi, telefonski uređaji mogu podržavati samo sporije brzine, što je za taj tip uređaja i sasvim dovoljno s obzirom da ih ne priključujete na više monitora ili drugih uređaja.

Da li tu postoji i nešto više od same brzine?

Da. Tehnologija Thunderbolt koja će biti ugrađena u USB 4 vešta je u istovremenom korišćenju više različitih monitora i sa više aplikacija. Takođe, USB 4 će biti dovoljno snažan da vam omogući priključivanje eksternih grafičkih kartica u laptopove što je vrlo korisno “gejmerima”, fotografima i editorima video zapisa kojima je potrebna veća snaga grafičke karte od one koja je postavljena u samom laptopu.

Kada će USB 4 biti dostupan na tržištu?

Kompanije koje učestvuju u USB-IF-u očekuju da će se detalji o dostupnosti USB-a 4 znati sredinom 2019. godine. Za prve USB 4 uređaje biće potrebno 12–18 meseci, što bi značilo da ovaj super USB na tržištu možemo očekivati tek krajem 2020. godine.

Šta nas to može zbuniti kod USB uređaja?

USB naime ne služi samo za spajanje vaših personalnih računara sa drugim uređajima ili za punjenje vaših mobilnih uređaja. USB 3.2 danas i USB 4 u budućnosti upravljaju načinom na koji uređaji identifikuju i šalju signale jedni drugima. Međutim, i tu postoje dva odvojena standarda o kojima bi trebalo da razmišljamo. Prvi je USB-C, koji definiše najnoviji fizički konektor koji je mnogo praktičniji i moćniji naspram starih USB-A priključaka na laptopovima i USB Micro-B na starijim Android uređajima. USB-C može da podnese veća opterećenja električne energije i ima isti konektor za računare i mobilne uređaje. Tu je i USB Power Delivery koji upravlja načinom na koji uređaji šalju i primaju električnu energiju.

Hoće li USB 4 rešiti problem USB-C i USB PD-a?

Svi USB 4 priključci zahtevaju USB-C konektore koji će podržavati USB PD pa bi zbog toga ovaj problem trebalo da bude rešen.

Preporučujemo