Kraj jedne ere - Samsung prestaje s proizvodnjom Blu-ray plejera

  • Izvor: tportal.hr / Forbes
  • 18.02.2019.
  • 15:30
  • IT

Korejski proizvođač Samsung nedavno je rekao Forbesu da prekida proizvodnju novih 4K Ultra HD Blu-ray plejera, dok Cnet potvrđuje da kompanija takođe obustavlja proizvodnju 1080p Blu-ray playera.

"Samsung više neće uvoziti nove Blu-ray ili 4K Blu-ray plejere u SAD" rekli su iz PR-a kompanije CNET-u.

Naravno, ovo ne znači da ćemo odjednom ostati bez Blu-ray plejera. Kompanija, naime, prodaje velik broj uređaja van SAD-a, što znači da tržište neće ostati bez uređaja na kojima reprodukujemo Blu-ray medije.

Kompanija za istraživanje tržišta Nielsen nedavno je u sklopu izveštaja o tehnološkim trendovima naglasila da se Blu-ray i DVD uređaji nalaze među primerima tehnologije koju proizvođači lagano ali sigurno napuštaju.

"Neki uređaji poput DVD/Blu-ray plejera trenutno su u silaznoj fazi svog tehnološkog životnog ciklusa, za šta su odgovorne brojne streaming usluge" piše u izveštaju za drugi kvartal 2018.

Prema Nielsenu tek 66 posto američkih gazdinstava koja imaju TV koriste Blu-ray playere, dok je 2017. taj procenat bio viši - 72 posto. Nielsen takođe tvrdi da prosečan odrasli Amerikanac u proseku provede samo pet minuta dnevno gledajući Blu-ray ili DVD.

Velik doprinos padu popularnosti Blu-raya čine i streaming usluge koje 4K sadržaje nude po puno nižoj ceni. Apple i Google, primera radi, nude 4K filmove po istoj ceni kao i one u 1080p HD-u.

Istina, Blu-ray možda ima najbolju sliku, ali streaming je jeftiniji i pruža više za manje truda - sve što treba da uradite je da pronađete sadržaj u beskonačnom online katalogu i pritisnuti dugme play.

Preporučujemo