Prodaja pametnih telefona će padati i ove godine, glavni uzrok je nedostatak inovacija

  • Izvor: Novac.hr / TrendForce
  • 16.01.2019.
  • 10:25
  • IT

Svetsko tržište pametnih telefona verovatno će zabeležiti pad i u 2019., nakon što je ranije prodaja pala po prvi put od kada to tržište postoji, što je posledica slabije potražnje i drugih negativnih činioca, pokazuje analiza tajvanske kompanije TrendForce.

Prema toj analizi, ove godine će biti proizvedeno 1,41 milijarda pametnih telefona, 3,3 posto manje nego prethodne godine. Potražnja za tim uređajima verovatno će pasti zbog nedostatka novih uređaja sa značajno novim funkcijama, smatraju analitičari TrendForcea.

Ističu da bi proizvodnja mogla pasti i za 5 posto na godišnjem nivou zbog nesigurnosti u vezi trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ali i usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija, što znači da slabi i potražnja.

TrendForce procenjuje da će ove godine najveći udeo na tržištu imati južnokorejski Samsung, 20 posto, a pratiće ga kineski Huawei s udelom od 16, a potom Apple s 13 posto.

Od tri vodeća igrača u toj industriji, jedino bi Huawei, koji se poslednjih meseci našao na meti SAD i drugih zapadnih država zbog tehnologije koja navodno omogućuje špijuniranje kineskim tajnim službama, mogao zabeležiti rast proizvodnje, smatraju analitičari TrendForcea.

S druge strane, proizvodnja Samsunga bi mogla pasti za 8 posto, na 293 miliona uređaja, dok bi Apple mogao da zabeleži pad proizvodnje od 15 posto, na 189 miliona uređaja.

Ranije je još jedan analitička kompanija, Strategy Analytics, procenila da će ove godine prodaja pametnih telefona pasti, za 0,6 posto.

I ta kompanija očekuje da će Samsung zadržati najveći tržišni udeo, od 20,3 posto, a pratiće ga Huawei, s udelom od 16,1 posto, i Apple, sa 14,4 posto.

I dok te dve analitičke kuće očekuju pad prodaje pametnih telefona, IDC procenjuje da će ove godine prodaja porasti za više od 2 posto, nakon što je, prema procenama, prethodne godine pala za 3 posto, na 1,42 milijarde uređaja.

Preporučujemo