Koji operativni sistem je sigurniji za korisnike?

  • Izvor: Novac.hr / MarketWatch
  • 15.10.2018.
  • 19:06
  • IT

Rivali iz Silicijumske doline, Apple i Google, podelili su svet u dva tabora - obožavatelje iOS-a i ljubitelje Androida. Nakon brojnih istraživanja na osnovu kojih se predviđalo kakvi su vaši lični interesi i navike, pa čak i sa kim ćete biti u vezi, istraživanje portala MarketWatch ispitalo je koliko su zaštićeni lični podaci korisnika pametnih telefona sa ta dva operativna sistema.

Google je ove sedmice predstavio Pixel 3, svoj najnoviji model pametnog telefona. Iako je većinu momentalno privukao odličnom kamerom, stručnjaci za kibernetsku bezbednost primetili su njegove inovativne bezbedonosne postavke, zahvaljujući kojima je proglašen najsigurnijim Googleovim uređajem do sada. MarketWattch zato postavlja pitanje: koji operativni sistem je na kraju sigurniji za korisnike?

Mere za privatnost

Američka analitičarka kibernetske bezbednosti Jessica Ortega ističe pritom da se privatnost i bezbednost uveliko razlikuju. Privatnost, navodi Ortega, podrazumeva brigu za podatke i njihovo čuvanje, a to je nešto u čemu je Apple, znatno bolji.

"Operativni sistem Android snima sve privatne podatke svojih korisnika, poput adrese kupovnih navika i političkih stavova, na spoljni server, a Google ih potom prodaje različitim agencijama u marketinške svrhe. Upravo zato smatram da Google kao vlasnik Androida puno manje drži do zaštite privatnosti korisnika", obrazlaže Ortega.

Osim toga, uprava Applea je uvek puno više naglašavala potrebu za zaštitom privatnosti korisnika, a u skladu sa time razvila je i inovativnu praksu čuvanja većine tih podataka na lokalnim serverima umesto na jednom centralnom.

"Većina proizvođača uložiće velike napore kako bi kupce uverila da preduzima vanserijske mere zaštite korisničkih podataka. Nemojte im verovati jer je to naprosto gomila gluposti", izjavio je Tim Cook, izvršni direktor Applea.

Sigurnost uređaja

Glavno pitanje je koji je od ta dva sistema otporniji na rizik od hakovanja.

Ortega ističe da Apple ima znatno više sigurnosne standarde koje aplikacije moraju zadovoljiti da bi bile dostupne na App Storeu.

"Android je koncipiran tako da bude otvoreniji tržištu, pa je njegova Play prodavnica u većoj meri izložena malicioznom softveru koji može sadržati viruse jer ne postoji sigurnosni standard koji aplikacije moraju da ispune pre distribucije", navodi Ortega, koja pritom napominje da je App Store puno restriktivniji jer sve što prodaje na svojoj platformi mora proći detaljnu sigurnosnu analizu.

Zagušen obaveštenjima o malicioznom softveru koji je krao podatke s telefona njegovih korisnika, Google je pre samo dva meseca iz svoje prodavnice uklonio čak 145 aplikacija.

Nadogradnja softvera

I bezbednost iOS-a je jedan od razloga zbog kojih se zagovornici Applea radije odlučuju za iPhone umesto Androida, pa kao najčešći protivargument navode neredovnu nadogradnju Androida. Istraživanje sprovedeno 2015. godine pokazalo je da je više od 950 miliona uređaja s Androidom bilo izloženo hakerskim napadima zato što ih Google nije pravovremeno zaštitio novim i naprednijim softverom.

"Google još uvek nema dovoljnu kontrolu nad nadogradnjom softvera, pa su korisnici Androida najčešće prepušteni na milosti i nemilost teleoperatera po pitanju zaštite", rekao je Lorenzo Francesci-Bicchierai, novinar američkog portala VICE Motherboard koji prati IT.

U svom prigovoru Komisiji za federalni porez zbog toga što telefonski operateri poput T-Mobilea, AT&T-a i Verizona nisu prijavili da Google posluje bez softverske nadogradnje Androida, čime je ugrozio bezbednost mobilnih uređaja svih korisnika, Američko udruženje za građansku slobodu (ACLU) upozorilo je još pre pet godina da "Androidovi pametni telefoni nisu dobijali regularna obaveštenja o nadogradnji bezbedonosnih sistema, što je veoma opasno i neodgovorno".

Ostali napori za zaštitu bezbednosti

Iako bi se, iz svega navedenog, moglo zaključiti da su iPhone uređaji puno sigurniji izbor, David Ginsburg, potpredsednik marketinga jedne kalifornijske kompanije koja se bavi kibernetičkom bezbednošću, smatra da korisnici ne biraju telefone isključivo po tom kriterijumu.

"Velika odgovornost je i na samim korisnicima, koji odabirom aplikacije utiču na privatnost podataka i bezbednost svojih telefona", objašnjava Ginsburg.

Iako rasprava još traje, većina stručnjaka se slaže da je iOS i dalje osetno bezbedniji kada je reč o podacima. U međuvremenu, Google se potrudio da učini više za svoje korisnike. Prošle godine je predstavio novi operativni sistem Android O, čime je pokazao da je spreman da značajno unapredi bezbednost.

Preporučujemo