Apple predstavio nove uređaje

  • Izvor: Mondo / PC Press
  • 13.09.2018.
  • 06:48
  • IT

Apple je u okviru događaja "Gather round" predstavio tri nova iPhone uređaja i nekoliko modela novih Apple Watch satova. Direktor Apple kompanije, Tim Kuk, najavio je nove uređaje, među kojima i Apple Watch i nove iPhone telefone na potpuno redizajniranoj pozornici "Stiv Džobs teatra" u novom radnom okruženju, koje je brzo postalo novi dom najvrednije kompanije na svetu. Na sceni nije bilo uređaja, samo veliki video panel, na kojem se projektuje prezentacija i govornik.

Naravno, i ove godine Apple je konferenciju otvorio činjenicama, koje su neverovatne: preko 500 miliona korisnika u Apple prodavnicama širom sveta, dve milijarde iOS uređaja uskoro će biti prodato, iOS je najnapredniji i najličniji operativni sistem na svetu.

- Apple iPhone X je redefinisao smartfon industriju - smatra kompanija koja ga je proizvela, a rekli bismo, pošto je za godinu dana prodato preko 60 miliona komada, da se s time slažu i korisnici.

- Apple iPhone X je najpopularniji i najvoljeniji smartfon proizvod danas - rekao je Tim Kuk, otkrivajući da je preko 98 odsto korisnika zadovoljno ovim uređajem.

iPhone XS i XS Max

Novi iPhone XS je dalje unapređen i napravljen je od hiruškog čelika i ima novu, zlatnu završnicu. Ekran je od ivice do ivice, sa novim staklom, koje je najizdržljivije ikad ugrađeno u telefon. U prodaji su srebrna, siva i zlatna boja, uz IP68 zaštitu od vode, blata i prljavštine.

Novi iPhone XS (i iPhone XS Max) je testiran i na različite tečnosti - čaj, pivo, vino, čak i morsku vodu i slobodno ga ispustite - preživeće - kažu u Apple kompaniji.

Kamera ima i Smart HDR, koji pametno poboljšava svetle i tamne delove slike, senke i druge elemente, tako da se uvek dobije najbolja slika.

Apple tvrdi ne samo da iPhone XS pravi neviđene fotografije, nego i da pravi najbolje portrete, kao i bokeh fotografije sa nečim što nam je poznato već godinama, a Apple je to nazvao revolucijom - klizač, koji zamućuje pozadinu manje ili više. Ništa revolucionarno, ali je dobro da je i iPhone dobio tu opciju.

Kompanija je omogućila snimanje stereo zvuka tokom video snimanja, a poboljšan je i kvalitet snimka. Apple tvrdi da su na prezentaciji prikazane slike i snimci koji nisu obrađivani, osim što su nastali korišćenjem iPhone XS i iPhone XS Max kamere. Ako je tako - zadivljeni smo!

Novi iPhone XS ima za 30 minuta dužu autonomiju nego iPhone X, a iPhone XS Max ima bateriju koja traje pola dana duže nego na iPhone X. Da, Apple ima 1 Gb brzinu LTE mreže i oba modela dobila su, već smo to znali - Dual SIM opciju. Ovo je jedna od opcija, koju Android odavno ima, ali je sad dostupna i na Apple proizvodima. Uz to, iPhone XS i iPhone XS Max dobili su i eSIM podršku, kao što je Apple Watch oduvek ima.

iPhone XR

Apple iPhone XR je nova vrsta iPhone uređaja, dijagonale ekrana čak 6.1 inč, sa novim Liquid Retina Display ekranom, koji je, kako Apple tvrdi, najnapredniji LCD ekran ikad ugrađen u telefon. Nema "Home" tastera, ali je tu Face ID. Izostao je 3D Touch, ali je tu novi Haptic Touch.

Ovaj iPhone dostupan je u žutoj, crvenoj, plavoj, koralnoj, sivoj, crnoj i beloj boji, sa novim metalnim telom od legure aluminijuma 7000, ali uz podršku za NFC plaćanje. Unutra je 7 nm A12 Bionic čipset, kao i u Apple iPhone XS i iPhone XS Max telefonima.

Iako ima samo jednu kameru pozadi, Apple tvrdi da je to najnaprednija Smart HDR kamera ikad ugrađena u mobilni telefon. Fotografije su kvalitetne, bogate detaljima, bojama i novim efektima, koji ih čine najboljim u industriji.

Spreda je baš ista selfi kamera kao na prethodna dva modela. Baterija je sposobna da izdrži sat i po duže nego na iPhone 8 Plus modelu.


Apple Watch 4

Nakon nekoliko prilično spektakularnih glasina, Apple Watch Series 4 je ozvaničena. Novi modeli predstavljaju prvu veliku promenu veličine ekrana od kada se 2015. godine pametan sat pojavio na tržištu, sa 40 mm i 44 mm modelima koji imaju veće ekrane (35% i 32%, respektivno), koji su mnogo bliži ivici samog sata. I pored toga, tela uređaja su tanja nego ranije. Osim praćenja aktivnosti i notifikacija, ovaj uređaj postao je i medicinski važan, jer otkriva probleme s radom srca.

Sat je dobio i potpuno novu početnu stranicu s najviše 8 „komplikacija“ koje se na njoj mogu prikazivati. Procesor S4 u novom Apple Watch-u donosi dvojezgarnu 64-bitnu tehnologiju i oko dva puta je brži nego kod prethodne verzije. Može se računati na zvučnik koji je 50% jači a mikrofon je pomeren na drugu stranukako bi se izbegao efekat eha i kako bi pozivi bili jasniji. Čak i materijali su dobili nadogradnju, pa je sada korišćena crna keramika i safir. Serija 4 će i dalje imati istu bateriju koja traje 18 sati, rekao je Apple, ali sada dolazi sa šest sati dugotrajnosti za vežbanje na otvorenom.

Apple Watch će od sada moći svojim senzorima da prepozna kada korisnik padne, te će nakon toga moći da pozove pomoć. Ako se nakon pada korisnik ne kreće jedan minut, poziv upomoć će biti upućen automatski.Senzor otkucaja srca korisnike će obaveštavati o usporenom i neregularnom radu srca, a moći će, uz nove elektrode na satu, da očitava i korisnikov EKG – što je prvi put na bilo kom uređaju dostupnom na slobodnom tržištu za privatne korisnike. Snimanje elektrokardiograma i otkrivanje nepravilnog rada srca odobrila je i američka agencija za lekove FDA.


Apple Watch četvrte generacije dolazi u 3 boje u aluminijumskoj i čeličnoj izvedbi. Sve dosadašnje narukvice ostaju kompatibilne i s novim satom. Porudžbine počinju od 14. septembra sa cenom od 399 dolara za GPS modele i 499 dolara za modele opremljene LTE-om, a isporuke kreću od 21. septembra, dok će serija 3 pojeftiniti na 279 dolara.

Apple je otkrio kada će moći da se ažurira Apple Watch na watchOS 5, te će najnovija verzija softvera biti dostupna 17. septembra. Kompanija je takođe otkrila ažuriranje svog desktop operativnog sistema MacOS 10.14 Mojave, koja će biti dostupna za preuzimanje u ponedeljak, 24. septembra. Apple je najavio da će HomePod uskoro moći da poziva i prima telefonske pozive, kao i pretražuje muziku po tekstovima – nešto nalik rivalskim zvučnicima, kao što je Google Home, koji imaju ovu mogućnost već neko vreme. Pored toga, CEO kompanije Apple, Tim Kuk, najavio je da će ovo ažuriranje omogućiti korisnicima HomePod-a da našteluju više tajmera i, kao što može i sa satom, moći će da se „pinguje“ iPhone ili iPad kako biste ih uz pomoć zvučnika našli po kući. Takođe, postojaće podrška za Siri prečicu, omogućavajući da se postave prilagođene komande za različite aplikacije sa HomePod-om. Na ova ažuriranje neće biti potrebno da se čeka dugo, jer izlazi sledećeg ponedeljka, 17. septembra.

Preporučujemo