Tehnološki preokreti po kojima pamtimo 1980-te

  • Izvor: Tportal
  • 19.08.2018.
  • 09:12
  • IT

Od Walkmana do Game Boya, evo pregleda tehnologije koju ćemo pamtiti, a koja se pojavila tokom '80-tih godina prošlog veka:

1. Sonyjev Walkman

Malo je uređaja sa kojima ćemo odmah povezati osamdesete kao što je to bio Sonyjev prenosni muzički player Walkman. Na tržištima Sjedinjenih Država i Velike Britanije japansko malo čudo se pojavilo 1980. godine, a na područje bivše Jugoslavije počeo je pristizati sredinom te decenije. Walkman je bio i pitanje prestiža i uređaj koji nas je oslobodio vezanosti uz radio, televizor ili gramofon. Takođe je bio prethodnik MP3 playera, iPoda i drugih.

2. CD

Zajednički proizvod Sonyja i Philipsa je zapretio kako će na smetlište istorije poslati dotad nedodirljive vinilske gramofonske ploče i kasete sa trakama. Gramofonske ploče su uspele nekako da se održe (pa i malo vrate u modu), dok kasete danas klinci ne znaju ni da koriste. Na CD ne samo da ste mogli snimiti muziku, već i računarske igre, video zapise i datoteke dotad nezamislivog kapaciteta za tako kompaktan format.

3. Microsoft Windows

Danas najpopularniji operativni sistem za računare prvo izdanje - Windows 1.0 - izašao je u novembru 1985. godine. Osmišljen kako bi se takmičili sa Appleovim softverom, prvi Windows je bio bitno drugačiji od današnjeg po tome što je više bio nadogradnja operativnog sistema MS-DOS nego punokrvni grafički interfejs. Ipak, nudio je prepoznatljive aplikacije kao što su Paint, Control Panel i Notepad.

4. Apple Macintosh

Appleovi uređaji danas su sinonim za pametan dizajn i visoki kvalitet izrade. Međutim, tokom osamdesetih tu se reputaciju tek počeli da stvaraju. Prvi Appleov Macintosh u prodaju je krenuo u januaru 1984. godine. Osmislio ga je suosnivač te kompanije Steve Jobs i nazvao prema vrsti jabuka koju je njegov kolega Jef Raskin najviše volio. Pokazalo se da če taj računar postati prvi veliki korak Applea ka globalnom uspehu.

5. IBM 5150

Osamdesetih tržištem personalnih računara za kućnu upotrebu nisu dominirali ni Apple, niti Microsoft. Ta titula je pripadala IBM-u. Iako primitivan po današnjim standardima (64 KB RAM-a, 16-bitni procesor na 4,77 MHz) i sa cenom od oko dve hiljade američkih dolara, model IBM 5150 pomogao je u širenju računara van isključivo poslovne primene. Primer Velikog plavog kopirao je veliki broj proizvođača, nakon čega su računari srazmerno brzo postali sveprisutni.

6. VHS vs Betamax

Ljudi koji su osamdesetih gledali kućni video bili su podeljeni na dve velike, međusobno često zavađene grupe. Jedni su zagovarali format VHS, drugi Betamax. VHS je na kraju odneo pobedu zahvaljujući pametnijoj integraciji sa rastućim tržištem kamkordera. Ali, nije dugo vremena prošlo pre nego što su oba formata zamenili, najpre CD, a zatim i DVD.

7. Clapper

O pametnim kućama se danas puno priča kao o nečemu novom i zanimljivom. Međutim, koncept hiperpovezanih zgrada potiče upravo iz osamdesetih godina prošlog veka i uređaja poput Clappera. Ta elektronska sklopka omogućavala je upravljanje kućnom rasvetom zvukom, bez kontakta sa upravljačkim pločama i sklopkama.

8. Motorola DynaTAC 8000x

Mobilni telefoni su danas sveprisutni, ali tokom osamdesetih godina nisu bili. Među prvim popularnijim modelima, prepoznatljivim po tome što su oblikom podsećali na cigle, bio je Motorolin DynaTac 800x, u prodaju pušten 1983. godine. Bio je daleko teži (785 grama) i veći (visok 25 cm) od bilo čega što bismo ovih dana nazvali mobilnim telefonom. Ipak, mogli ste da ga koristite za telefoniranje kao i danas iPhone.

9. ZX Spectrum i Commodore 64

ZX Spectrum i Commodore 64 su mnogima među nama otvorili vrata ne samo prema programiranju već i računarskim igrama. Ujedno su i odgovorni za početak buma industrije računarskih igara. ZX Spectrum je nastao iz frustracije Clivea Sinclaira nakon što je izgubio posao sa BBC-jem. Omogućio je stvaranje i igranje igara na dotad nezamislivom nivou. Commodore 64 se, s druge strane, i dan-danas smatra najprodavanijim personalnim računarom svih vremena. Bio je neverovatno popularan i raširen na području bivše Jugoslavije.

10. Game Boy

Prvi Nintendov Game Boy, u prodaju je pušten 1989. godine, bio je senzacija donekle uporediva sa Walkmanom. Odjednom više nismo morali da sedimo za računarom kako bismo se igrali, već smo to mogli učiniti bilo gde i bilo kada, sve dok bi baterija potrajala. Kada su se za njega pojavila izdanja igara Tetris i Super Mario Land, Game Boy je bio spreman da postane brend.

Preporučujemo