Startup

25.08.2018.

Takmičenje za startape u organizaciji Magazina Original, projekta Fondacije Novak Đoković

Fondacija Novak Đoković i magazin Original raspisuju konkurs Original Pitching Day za najbolju startap ideju na temu Tehnološka inovacija u službi čoveka. Tim sa najboljim projektom dobiće direktan plasman na Google Launchpaddogađaj, čime će se približiti globalnoj Google mreži startapa, ali i podršku u daljem razvoju projekta kroz sistem mentorstva, učešća u Startit akademiji i besplatan radni prostor. Konkurs je otvoren do 10. septembra.

Učesnici mogu da se prijave individualno ili u timu koji može činiti najviše četiri člana, preko vebsajta konferencije Dare to Be Original. Prilikom izbora najbolje ideje, kriterijumi će biti autentičnost, održivost, kao i nivo njenog pozitivnog uticaja na pojedinca i društvo.

„Porast broja IT preduzetnika u Srbiji poslednjih godina nas je ohrabrio da ponudimo onima koji kreiraju nova rešenja šansu da pristupe ljudima i zajednici koja može da im pomogne u daljem razvoju ideja. Mi verujemo da tehnologija može da menja svet i ovim takmičenjem želimo da podstaknemo ovaj trend i podržimo mlade i talentovane ljude koji imaju dobre ideje“, rekla je Jelena Đoković, direktorka magazina Original i nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković. „Osim pružanja podrške kroz edukaciju i razvoj projekata, Original će raditi na promociji ovih ideja, kako bi se za njih čulo i van startap zajednice.“

Nakon procesa selekcije, najboljih 10 timova svoje projektne zadatke predstaviće ekspertima i žiriju, ali i brojnim investicionim fondovima, akceleratorima i habovima, kako bi najbolje startap ideje odmah stigle do pravih adresa. Finale se održava 3. oktobra u Startit centru u Beogradu,  zvaničnim partnerom takmičenja

Verujemo da je preduzetništvo ključno za uspešnu budućnost i drago nam je što se Original deli i ima istu viziju. Konkurs Original Pitching Day pokazaće različite aspekte u ovoj oblasti, a mi smo srećni što ćemo pomoći u odabiru, pripremi i daljem razvoju inovativnih ideja koje čine nas i društvo u kom živimo boljim mestom“, istakao je Vukašin Stojkov iz Startita.

Original Pitching Day, podržali su Privredna komora Srbije, Naučno-tehnološki park i Razlivalište. Takmičenje predstavlja jedan od programskih delova konferencije Dare to Be Original koju Fondacija Novak Đoković i magazin Original organizuju u cilju promocije preduzetništva mladih u Srbiji. Konferencija će biti održana 2. i 3. oktobra u Marsh open space-u i Startitu.

14.08.2018.

Kako je Airbnb od iznajmljivanja dušeka za 10 dolara postao kompanija vredna 30 milijardi dolara

U poslovanje su krenuli sa idejom da unaprede i olakšaju iznajmljivanje smeštaja, a danas, deset godina kasnije, Airbnb-ovo poslovno carstvo vredi preko 30 milijardi dolara. Iako slove kao jedna od najvećih internet stranica posrednika za iznajmljivanje smeštaja, njihov poslovni put nije bilo lagan, piše Digital Trends.

Pre tačno deset godina, odnosno 2008. godine dvojica cimera, osnivača Airbnb-a, Brian Chesky i Joe Gabbia nisu bili u mogućnosti plaćati stanarinu za tadašnji apartman, pa su tako došli na ideju da svoj dušek na naduvavanje iznajme za 10 dolara. Iako je sama inicijativa proizašla iz potrebe za dodatnim prihodom, s vremenom su uvideli kako bi takav način iznajmljivanja mogao pomoći mnogim ljudima koji su se našli u istim finansijskim problemima kao i oni.

Tako je u avgustu 2008. zaživela ideja o AirBad & Breakfast stranici. U samim počecima, njegovi osnivači su muku mučili sa 'lansiranjem' stranice koja je tri puta doživela propast, ali i investitorima. Kako bi zaradili svoj početni kapital, Chesky i Gabbia odvažili su se na mini poslovni poduhvat, pa su za vreme američkih predsedničkih izbora 2008. prodavali "Obama O's" i "Cap'n McCains" posudice sa žitaricama. Tako su u dva meseca zaradili svoj prvi kapital od 30.000 dolara, nakon čega je usledilo i prvo ulaganje od strane Paula Grahama, engleskog investitora koji je već u samom startu prepoznao potencijal njihove ideje.

Sledeća, 2009. godina bila je glavna prekretnica tada mlade kompanije, a njihovo preimenovanje u Airbnb pokazao se kao pravi poslovni pogodak. Nakon toga ovaj startup rastao je iz godine u godinu rapidnom brzinom, a u proleće 2014. imali su 10 miliona korisnika koji su putem njihove stranice rezervisali smeštaj i 550.000 oglašenih smeštaja širom sveta, dok se 2016. ta brojka popela na 80 miliona. Danas ovaj posrednik za iznajmljivanje smeštaja broji 164 miliona korisnika koji putem njih rezervišu svoje mesto za odmor, a posluju u više od 81.000 gradova u 191 državi sveta.

11.08.2018.

Pokrenuli firmu iz stana, a sada su je prodali za 165 miliona evra

Srpsko-američka firma Frame koju su pre šest godina pokrenuli trojica Nišlija, prodata je za čak 165 miliona dolara američkoj softverskoj cloud kompaniji Nutanix. To je i najveća javno poznata akvizicija za jedan startap iz Srbije. Kupac, firma Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine čija vrednost iznosi vrtoglavih devet milijardi dolara.

Koliko je prodaja firme koja postoji samo šest godina za čak 165 miliona evra veliki uspeh pokazuje poređenje sa investicijama ove veličine u našoj zemlji. Naime, početkom 2016. Delta siti u Beogradu je prodat za 127,7 miliona evra.

Čak ni pojedine banke prodate u Srbiji, nisu vredele koliko ovaj biznis. A da ne poredimo ovu investiciju sa prodajom velelepnih zgrada u centru Beograda jer su postignute kupoprodajne cene manje za čak 20 puta od vrednosti firme Frame. Tako je vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević krajem 2016. kupio poslovnu zgradu "Jugoeksporta" na Trgu Republike, u centru Beograda, za 7,3 miliona evra, a nakon ulaganja još oko četiri miliona evra taj objekat će postati hotel.

Za nekoliko meseci do globalnog tržišta

A priču o kompaniji Frame pokrenuli su trojica Nišlija krajem 2012. godine. Tada još neka vrsta servisa, prvi put je predstavljen javnosti polovinom 2013. Tada još uvek startap po imenom "Mainframe2" početkom 2015. je rebrendiran u Frame (Fra.me). Vlasnici su tada najavili novu fazu rada kompanije, širenje korisničkog kruga na same "consumere", ali i nova zapošljavanja u Srbiji.

Jedan od pokretača kompanije Nikola Božinović tada je rekao da tim nekoliko meseci radio na spremanju proizvoda za širu korisničku bazu. Više od 100.000 ljudi pokrenulo je svoje aplikacije putem ovog cloud servisa, a među klijentima su se uskoro našle i poznate Fortune 30 kompanije. Poenta cele priče je u tome da krajnji korisnici korišćenjem ovog revolucionarnog rešenja mogu da centralizuju svoje aplikacije i koriste ih na bilo kom računaru, direktno iz browser-a.

Kada se ono što radi Frame prevede na običan jezik, ono čime se bavi ova firma postaje jasnije. Naime, bilo koji računar može pokrenuti neke od najzahtevenijih programa kao što su Photoshop i AutoCad, a sve što je potrebno za to je samo stabilna internet veza.

Privukli pažnju i Microsofta

U junu 2015. Frame nastavlja da se razvija. Postali su glavna vest jer su podigli “Series A” rundu investicije u visini od 10 miliona dolara. To je bila najveća pojedinačna investicija u jedan domaći startap, a samo mesec dana kasnije servis je lansiran globalno, sa data centrima u Kaliforniji, Severnoj Virdžiniji, Irskoj, Nemačkoj, Japanu, Australiji i Brazilu. Sve ovo znači da su brzine prenosa podataka ispod 50 milisekundi, pružajući korisnicima još fluidnije iskustvo prilikom rada na zahtevnim programima kao što su Photoshop ili Autocad.

U maju 2017. Frame je osigurao novih 16 miliona dolara finansiranja, dok se među investitorima nalazi i Microsoft Ventures – investicioni ogranak jedne od najvećih tehnoloških kompanija današnjice. Sredstva su uložena u zapošljavanje softverskih inženjera, kao i proširenje prodaje i marketinga u Evropi i Aziji.

Već u avgustu iste godine, Frame je objavio novo partnerstvo sa kompanijom VMware koje će doprineti lakšem pokretanju Windows aplikacija iz cloud prostora za korisnike nove Workspace One App Express digitalne platforme. Nakon godinu dana, stigla je vest da se Frame prodaje za čak 165 miliona evra.

10.08.2018.

Olakšice za početnike u poslovanju od 1. oktobra

Poreske olakšice za početnike u poslovanju primenjivaće se od 1. oktobra ove godine, rečeno je danas agenciji Beta u srpskom Ministarstvu finansija. Prema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje su usvojene u decembru prošle godine, početnici u poslovanju biće oslobodjeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ.

U Ministarstvu navode da oslobodjenje mogu da ostvare poslodavci koji su osnovani firmu u periodu od početka primene zakona, odnosno od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine.

"Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobadjenje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos",  navode u Ministarstvu finansija.

Uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju ključna je novina i jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koju je realizovao NALED, pokazuje da uštede koje će po tom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.

08.08.2018.

Jandeks kupio startap za onlajn kupovinu i isporuku goriva

Ruska kompanija za uslugu deljenja vožnje Jandeks.Drajv (Yandeks.Drive), u vlasništvu najveće ruske internet grupacije Jandeks, kupila je danas startap "Toplivo v bak" koji nudi mogućnost onlajn kupovine goriva i isporuku direktno do mesta na kojem je parkiran automobil.

Ta kompanija, čije ime u prevodu znaci "Gorivo u rezervoar", pomoći će Jandeks Drajvu da brže "napaja" gorivom svoj rastući vozni park, navodi se u saopštenju Jandeksa, ali se ne otkriva iznos transakcije.

Saopšteno je i da će, posle akvizicije, kompanija "Toplivo v bak" prestati da uslužuje privatne i korporativne klijente radi fokusiranja na unapređenje Jandeks Drajva.

Iz tog razloga će druga kompanija, pod nazivom "Pumpa", ostati jedina na usluzi privatnim klijentima u ruskim gradovima, koja će, po prijemu narudžbine putem jedne aplikacije za smartfon, točiti gorivo na mestu na kome je vozilo parkirano, čak i ako vlasnik nije tamo.

Ova vrsta usluge dostupna je u četiri ruska grada - Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju i Krasnodaru.

Registrovani korisnik usluga ovog startapa koji ostane bez goriva treba samo da otkuca narudžbinu na svom pametnom telefonu, a aplikacija prenosi tačnu lokaciju njegovog vozila.

Narudžbinu elektronski prima kurir koji vozi mali kombi s prikolicom-rezervoarom s gorivom, koji ima dva odvojena spremnika - za benzin i dizel gorivo, i crevo za točenje.

Ako klijent ostavi otvoren poklopac za benzin, vozilo se može dopuniti gorivom bez potrebe da on bude prisutan na licu mesta, ali se svi kupci ne odlučuju za takvu opciju.

Prikazano 5 vesti od 36 — Strana 6