Kineski div preuzeo nemački startup za 90 miliona evra

  • Izvor: Novac.hr / Reuters
  • 12.01.2019.
  • 23:07
  • Startup

Kineski div internet trgovine Alibaba kupio je nemački tehnološki startup Data Artisans, a najnovija akvizicija navodno ih je koštala 90 miliona evra, objavio je Reuters.

Reč je o kompaniji osnovanoj 2014. godine sa sedištem u Berlinu i specijalizovanoj u razvoju tehnologije za obradu velikih količina podataka.

Tu nemačku platformu klijenti, među kojima su, osim Alibabe, i Netflix i Uber, uglavnom koriste za otkrivanje internet prevara, direktnu komunikaciju s internet korisnicima kao i za finansijske transakcije u realnom vremenu, objasnio je Kostas Tzoumas, izvršni direktor Data Artisansa.

Alibaba s njima sarađuje od 2016., a prema pisanju portala TechCrunch, navodno su ranije već investirali u nemački startup.

Prema Tzoumasovim rečima, Kinezi planiraju i dodatno ulaganje u razvoj njihovog programa za obradu podataka, kao i širenje na nove poslovne oblasti. Tačan iznos investicije i konkretne planove za poslovna širenja ipak još nisu otkrili, baš kao što nisu potvrdili ni tačan iznos akvizicije. Ovo je prvi put da je kineska kompanija preuzela neki nemački startup. Prema navodima Reutersa, poslednju značajnu investiciju ostvario je Alibabin konkurent Tencent Holdings koji je prošlog marta uložio oko 140 miliona evra u online banku N26.

Preporučujemo