Saveti

27.07.2019.

Google istraživanje: 10 kvaliteta koji čine dobrog menadžera

Od 2008. godine Google je sprovodio istraživanje poznato kao Project Oxygen ne bi li otkrio kakve menadžere „Googleri” smatraju dobrim menadžerima. U Google-u se pozitivni zaključci iz ovog izveštaja uključuju u interne razvojne programe za menadžere, a vremenom su se iskristalisala ponašanja menadžera koja posredno poboljšavaju i same timove.

Ukršatanjem Project Oxygen istraživanja sa ispitivanjem očekivanja zaposlenih u Google-u su došli do deset kvaliteta koje dobar menadžer treba da poseduje, a sajt Inc. je uz te ključne osobine ponudio i sledeća tumačenja:

1. Dobar je trener. Odnosno, dobar menadžer ne nudi rešenje za probleme već ih koristi kao prilike da nauči zaposlene kako da se kreću prema rešenju, dozvoljavajući zaposlenima da rastu i razvijaju se.

2. Osnažuje tim i ne bavi se mikromenadžmentom. Drugim rečima, zaposlenima daje slobodu u davanju ideja i preuzimanju rizika, i ne bavi se preteranom kontrolom i nadziranjem. Takođe, trudi se da stvori fleksibilno radno okruženje.

3. Stvara inkluzivno timsko okruženje i iskazuje brigu za uspeh i blagostanje. U okviru ovoga misli se na psihološki sigurno okruženje u kom se članovi tima osećaju slobodno da priznaju greške, postavljaju pitanja i dele ideje pred svojim kolegama.

4. Produktivan je i orijentisan na postizanje rezultata. Na ovaj način dobar menadžer daje primer onima kojima je nadređen. On se ne plaši da zavrne rukave kada je potrebno, čak i kada to nije njegov posao.

5. Dobar je u komunikaciji — sluša i daje informacije. Slušajući druge bolje razume svoj tim i iskazuje empatiju. Takođe, na taj način prikuplja informacije koje mu pomažu da u komunikaciji sa zaposlenima bude transparentan i objasni zbog čega se šta radi.

6. Daje podršku za razvoj karijere i diskutuje o učinku. Menadžer ohrabruje zaposlene kroz davanje konkretnih pohvala i pomaganje pri dostizanju karijernih ciljeva. S druge strane, ne usteže se od upućivanja zasluženih kritika i to na taktičan i konstruktivan način.

7. Ima jasnu viziju/strategiju za tim. Ili — zna na kom stupnju je njegov tim, ka kom cilju se kreće i šta treba da uradi da bi ga ostvario, a zaposlene putem vodi jasnom komunikacijom.

8. Poseduje ključne tehničke veštine koje pomažu u savetovanju tima, što podrazumeva da razume poslove koji zaposleni u njegovom timu obavljaju, njihove zadatke i izazove s kojima se suočavaju. To takođe znači da po prelasku u novi tim izdvaja vreme da zadobije poverenje tima i shvati na koji način se rade stvari pre nego što uvede drastične promene.

9. Sarađuje sa ostalim timovima. Druge timove u kompaniji ne gleda kao konkurenciju, već se trudi da uzima u obzir širu sliku i donosi odluke koje su dobre za celu organizaciju.

10. Odlučan je, ali ne impulsivan. Pri donošenju odluka prvo se upoznaje sa svim činjenicama, kao i razmišljanjima tima. Tek onda donosi odluku, s tim da to ne mora uvek da bude odluka sa kojom se svi slažu.

Kao što se vidi iz liste, tehničke veštine, ispostavilo se, i nisu toliko važne koliko one vezane za emocionalnu inteligenciju. Bar koliko se čini po navodima Google-a.

14.06.2019.

Pet saveta za odličan odnos s potrošačima

Mnoge kompanije se vode filozofijom da je za uspešnu prodaju potrebno uložiti mnogo sredstava u marketing i oglašavanje. Međutim, malo je onih koji znaju da se isti efekat može postići i onda ako se fokusirate na svoje postojeće i potencijalne klijente. Donosimo vam pet saveta pomoću kojih ćete izgraditi kvalitetan odnos sa svojim kupcima, a da ne morate da dajete stotine hiljada na reklame.

Budite strpljivi u izgradnji novih odnosa

Kako bi vaši klijenti stekli poverenje u vas i ono što im nudite, potrebno je određeno vreme. Nemojte podilaziti svojim potencijalnim potrošačima, niti im obećavati kule i gradove kad ste svesni da svoja obećanja nećete moći ispuniti. Odvojte vreme da upoznate svoju ciljnu grupu i poradite na tome da ih ne tretirate kao masu potrošača. Najbolji stav koji možete imati prema kupcu jeste da se postavite kao njegov savetnik. Postavite se kao neko ko ima zadatak da pomaže i rešava sve probleme, neko ko će biti oslonac, neko ko će pouzdano štititi interese potencijalnih kupaca. Obezbedite prijateljski odnos i na takav način steknite poverenje i lojalnost vaših potencijalnih kupaca.

Komunicirajte sa svojim potencijalnim i postojećim kupcima

Koliko često se obraćate svojoj ciljnoj grupi? Da li se vaša komunikacija sa kupcima svodi na ponudu i prodaju nekih novih proizvoda i usluga? Kako biste ostvarili optimalne rezultate veoma je bitno da se što češće obraćate svojim klijentima i da to radite na način koji nije previše napadan. Potrudite se da povremeno pošaljete mejl koji nije toliko fokusiran na prodaju – neka to bude bilten koji će ponuditi rešenje za neki od problema vaših potrošača, neka to bude članak o nekoj aktuelnoj temi, neka to bude tekst koji između redova navodi čitaoca da bi trebalo da razmisli o kupovini vašeg proizvoda ili usluge, ali nikako agresivnim tonom komunikacije. Koliko često ćete se obraćati ciljnoj grupi može zavisiti od industrije u kojoj poslujete, od godišnjeg doba i od mnogih drugih faktora, ali je veoma bitno da odredite strategiju koja će vam pomoći da ostvarite dobar odnos sa potencijalnim klijentima, a pritom i poboljšate prodaju.

Unapredite svoje usluge u zavisnosti od toga šta je vašem klijentu potrebno

Tokom poslovanja dešavaće se da dođete u situaciju kada ćete biti primorani da donesete odluke vezane za proširenje svojih usluga ili kreiranje novih proizvoda, a sve u cilju da odgovorite na specifične zahteve vaših klijenata. Prilagođena rešenja mogu biti korisna kako za vašeg kupca, tako i za vas:

• klijent će zapamtiti šta ste učinili za njih u vremenu kad im je to bilo preko potrebno,
•vi ćete ostvariti dodatne prihode zahvaljujući proizvodu ili usluzi koju niste ni sanjali da ćete jednog dana imati u svojoj ponudi.

Ono što je bitno napomenuti jeste da obratite pažnju da vaš trud bude adekvatno kompenzovan, ako u velikoj meri odstupate od svojih osnovnih usluga kako biste svom klijentu ponudili zadovoljavajuće rešenje za njegove probleme.

Tretirajte svakog klijenta kao da je jedini

Srećan klijent će preporučiti vaš proizvod ili uslugu drugim ljudima. Obezbedite svakom potrošaču najbolju uslugu, nebitno da li je to međunarodna kompanija sa 6.000 zaposlenih ili preduzetnik koji je počeo da posluje pre nekoliko meseci. Nikad se ne zna koga vaši klijenti poznaju, niti kome vas mogu preporučiti. Zapamtite, mala preduzeća današnjice mogu postati velike kompanije sutrašnjice i veoma je bitno da na vreme izgradite lojalan odnos sa takvim klijentima, jer vam mogu osigurati velike poslove u nekoj bliskoj budućnosti.

Klijent je uvek u pravu
Unapredite svoju korisničku podršku

Većina preduzetnika i firmi ulaže ogromne napore u pridobijanje novih kupaca ili korisnika, investirajući ogroman novac u prodajnu silu, jer na kraju je ipak profit ono od čega zavisi poslovanje celokupne kompanije. Ono što treba da vas izdvoji u odnosu na konkurenciju jeste kvalitet vaše korisničke podrške. Zapitajte se da li slušate svoje korisnike, da li ograničavate radno vreme podrške, da li imate običaj da krivicu prebacujete na vaše kupce? Uloga korisničke podrške je ogromna kad pričamo o odnosima sa javnošću i izgradnji dobrog imidža kompanije. Brojni su načini kako da poboljšate online interakciju s kupcima, kako biste ih učinili zadovoljnijima. Edukujte svoje zaposlene o svim mogućim i nemogućim pitanjima, saslušajte svoje klijente, prilazite im sa identičnim zanimanjem i naporima i shvatite da je dobra korisnička podrška ili customer service mnogo važnija od same prodaje.

Pravilno građenje i upravljanje odnosima sa kupcima omogućava vam lakše ostvarivanje zarade. Odnosno, preduzeću obezbeđujete promet i rentabilnost zahvaljujući poverenju koje ste izgradili sa klijentima. Strategije i tehnike za povećanje vrednosti kupaca su deo marketing znanja koja imaju visok nivo primene u samom procesu prodaje, pa je potrebno da ih dobro izučite.

11.06.2019.

4 saveta Džefa Bezosa za svakog početnika u biznisu

Džef Bezos izgradio je Amazon — najveću prodajnu kompaniju 21. veka — pa sigurno je da vredi oslušnuti šta on ima da kaže na temu pokretanja biznisa.

Kako piše Business Insider, upravo je o tome Bezos govorio u četvrtak na Amazonovoj re:MARS 2019 konferenciji u Las Vegasu, gde je izdvoijo četiri saveta sve one koji se upuštaju u pokretanje sopstvenog biznisa:

1. Preuzimajte velike rizike

Preuzmite rizik. Treba da budete spremni da preuzmete rizik. Ako imate poslovnu ideju koja nije rizična, neko verovatno već radi na njoj. Ona mora da bude nešto što možda neće uspeti. Tako nešto će na mnogo načina biti ekperiment.

2. Ne plašite se neuspeha

Stalno rizikujemo i govorimo o neuspehu, veliki neuspesi su neophodni da bismo ubrzali stvari. Ako ih ne ubrzavamo, ne uzimamo dovoljno veliki zalet. Potrebno je da se snažno zaletite i promašite, i to je u redu.

3. Budite strastveni

Zato što ćete se takmičiti sa onima koji su strastveni.

4. Budite opsednuti kupcima

Najvažnije je da budete opsednuti kupcima. Ne treba da ih zadovoljite, treba potpuno da ih oduševite.

 

29.05.2019.

Šta to neke ljude čini produktivnijim od drugih?

Istraživanje koje je prošle godine sproveo Harvard Business School u svrhu procenjivanja produktivnosti – produktivnost je definisalo kao svakodnevne navike ljudi pa su se fokusirali na sedam navika. Navike podrazumevaju razvijanje dnevnih rutina, planiranje rasporeda, snalaženje s porukama, obavljanje većeg obima posla, vođenje sastanaka, poboljšanje komunikacijskih veština i, na kraju, delegiranje zadataka drugima.

Uprkos ograničenjima koje je istraživanje imalo rezultati su ipak dali korisan uvid u važnost produktivnih navika i izazova s kojima se suočavaju profesionalci.

Takođe, otkrili su kako su stručnjaci s najvišim rezultatima produktivnosti imali tendenciju da dobro uklope slične navike. Svoj rad su planirali na temelju prioriteta i delovali su prema tome kako bi ostvarili određeni cilj. Razvijali su tehnike za upravljanje velikim brojem informacija i zadataka, imali su razumevanja za svoje kolege organizujući kratke sastanke, davajući jasne zadatke i ostvarujući odgovornu komunikaciju. Zato, ako želite biti produktivniji trebalo bi da razvijete nekolicinu tačno određenih navika.

Kao prvo, planirajte svoj rad u zavisnosti od vaših prioriteta i tada delujte s određenim ciljem.

• Noć pre pregledajte svoj dnevni raspored kako biste mogli da se fokusirate na svoje prioritete. Pored svake obveze u kalendaru zabeležite i svoje ciljeve.
• Pošaljite unapred detaljni plan svim učesnicima pre svakog sastanka
• Kada ulazite u veće projekte skicirajte preliminarne zaključke što je pre moguće
• Pre čitanja bilo kog dužeg štiva odredite njegovu svrhu
• Pre pisanja nečeg dužeg, sastavite nacrt logičkim redosledom koji će pomoći da vaše pisanje ostane na pravom putu

Drugo, razvijte tehnike za upravljanje većom količinom informacija i zadataka.

• Odredite svakodnevne obveze, kao što je odevna kombinacija za posao ili ručak koji ćete poneti i tako stvorite rutinu kako ne biste trošili vreme na razmišljanje o njima
• Ostavite vreme u svom dnevnom rasporedu za rešavanje hitnih slučajeva i neplaniranih događaja
• Proveravajte svoje mobilne uređaje nekoliko puta u satu, a ne na nekoliko minuta
• Dajte drugima posao koji ne doprinosi vašim prioritetima
• Velike projekte podelite na manje celine i nakon svake rešene celine se nagradite

Treće, shvatite potrebe vaših kolega za jasnim uputstvima, kratkim sastancima i jasnom komunikacijom.

• Ograničite vreme bilo kog sastanka na 90 minuta, a po mogućnosti i manje. Završite svaki sastanak navodeći naredne korake i odgovornosti koje ih očekuju
• Odmah odgovorite na poruke ljudi koji su vam važni
• Kako biste privukli pažnju svojih kolega recite sve u tek nekoliko crtica umesto da čitate veliki broj stranica pripremljenog teksta
• Uspostavite jasne ciljeve i metrike uspeha za bilo koji timski rad
• Da biste poboljšali performanse svog tima, definišite određene procedure kako biste smanjili mogućnost greške svojih zaposlenih

28.05.2019.

Prodajni levak (sales funnel) na Fejsbuku

Da bismo napravili profit, potrebno je da se desi prodaja. Bravo! Ništa novo.

E sad, da bismo krenuli od početka moramo da shvatimo da ljudi ne dolaze na Fejsbuk da bi nešto kupili ili bivali okruženi reklamama. Potpuno su drugi porivi koji nas teraju da budemo na društvenim mrežama. Svi mi želimo da komuniciramo sa našim prijateljima, delimo i kreiramo nama zanimljiv sadržaj, hvalimo se, virkamo kod drugih, provodimo slobodno vreme tu. Ne želimo primarno da nešto kupimo. Linijom manjeg otpora mnoge kompanije će tu odustati i reći kako Fejsbuk nije mesto za njih i da oni tu ne prodaju. Ispostavlja se da to nije baš potpuno tačno i da rešenje postoji. Fejsbuk itekako prodaje, pravi razliku, ispunjava naše ciljeve. Samo moramo ići korak po korak, planirati svoj nastup, meriti sve i prilagođavati se. Strateški pristup je ključan, opet i velika ekspertiza i iskustvo u digitalnom performans marketingu.

Zato je bitno pričati o konceptu prodajnog levka (sales funnel concept), jer želimo da usmerimo naše potencijalne klijente do same konverzije, da ne kažem prodaje. Naravno, uz prilagođen i relevantan sadržaj samoj publici koji će ih voditi kroz proces.

Koncept prodajnog levka

Koncept prodajnog levka definitivno treba da bude osnova vaše prodajne strategije na Fejsbuku. Takođe morate imati na umu da ne postoji jasan šablon levka, nego se on uvek prilagođava vašim potrebama, ciljevima i biznisu.

Vrh levka predstavlja svest o brendu (awareness). Ovde bi verovatno bili fanovi vaše stranice. Oni su već pokazali da znaju za vas. Takođe, u ovoj fazi pokušavamo da proširimo broj ljudi koji su svesni našeg postojanja. Awareness je magičan, ali ume i da pojede puno novca ako se ne planira pametno.

Sledeći korak bi bio engagement. Bitno je da kreiramo sadržaj za fanove, objave, video materijale, razne zanimljive formate koji daju ljudima informaciju o vama. Tu nam je sad cilj da ljudi komentarišu i generalno vrše interakciju sa sadržajem. Mi želimo da kreiramo sadržaj koji podstiče dvosmernu komunikaciju, “tera” ljude da lajkuju, dele sadržaj. Ti ljudi šire priču o vama. Udaramo malo i na emocije. Društvene mreže uvek igraju na loptu emocija. Razmislite zašto Fejsbuk stalno izbacuje podsetnik na vaše stare objave.

Ovde treba dosta da povuče i vaš sajt, gde ćete slati ljude i uhvatiti ih u remarketing. Važno je imati na umu da je sajt priča za sebe i za njega definitivno treba da kreiramo poseban prodajni levak.

Treći korak možemo nazvati akcija. Ovde naše fanove pokušavamo da ubacimo među lidove. To može biti prijava na mail listu, popunjavanje formulara, prijave za nešto što dajete samo njima, ostavljanje broja telefona zarad dobijanja popusta ili kreiranje posebnih ponuda za njih. Takođe, na sajtu treba da postoji neki formular, dugme za poziv ili kontakt forma, gde će ljudi ostavljati podatke.

Finalni korak bi bila konverzija. To je onaj deo kada vaši fanovi konačno i kupe proizvod, uslugu ili konvertuju ono što je vaš biznis cilj. Imajte na umu da ljudi koji su na vrhu levka postaju kupci u proseku posle 15 gledanja reklame.

Korak povratka na vrh levka je vrlo specifičan za društvene mreže. Tu možemo poentirati. Naime, ljudi koji su konvertovali hoće da se pohvale da su kupili nešto od vas. Hoće da podele informaciju o konverziji sa svojim prijateljima. Time oni šire vrh levka (awareness deo), šire broj potencijalnih klijenata. Pored svih modernih tehnologija koje su nam na raspolaganju, metoda na preporuku ili od usta do usta i dalje nema premca. Ljudi u ovom delu postaju vaši „ambasadori“ koji besplatno dele priču o vama. Naravno, samo ako su zadovoljni proizvodom ili uslugom. Ovde može biti negativnosti (čuvenog „hejta“), odnosno, kriznih situacija, jer ljudi na Fejsbuku vole da iskažu svoje mišljenje i niko ne može da ih spreči u tome.

Kako kreirati sales funnel (prodajni levak)?

Ono što je potrebno je da vi sami ili uz pomoć agencije koja poseduje ekspertizu kreirate strategiju i strukturu vašeg levka, prilagođenog vašim ciljevima i biznisu. Prodaje na Fejsbuku se u većini situacija ne dešavaju slučajno. Morate da imate plan sadržaja na stranici prilagođen strategiji i prodaji. Razmislite o vašem sajtu i posebnim odredišnim stranicama (landing pages) gde ćete slati ljude da izvrše akciju (treći korak).

Apsolutno morate biti svesni vašeg krajnjeg cilja – konverzije i mikro – ciljeva koji okidaju na putu do gola. Ti mikro – ciljevi su vam ključni indikatori (KPI) koje konstantno optimizujete.

Kao što sam više puta rekao, svaki levak je priča za sebe i u fuziji je sa vašim biznisom.

Na kraju dana, jedino merilo uspeha je odgovor na pitanja:

Da li ste zaradili?

Da li ste i koliko puta vratili uloženo?

Ako je odgovor ne, sve drugo, sve te reakcije, komentari, deljenja, klikovi ili gledanja, nemaju baš nimalo smisla.

AutorAleksandar Radukin
24.05.2019.

3 TED govora koji objašnjavaju kako Blockchain menja poslovanje

Verovatno ste do sada već nešto čuli o blockchain-u, kao i o jednoj od njegovih najpopularniih verzija, kriptovaluti Bitcoin.

Zašto je to tako važno i zašto bi trebalo da mislite o tome, su veoma škakljiva pitanja da bi se na njih odgovorilo.

Blockchain tehnologija je već sada testirana u prodavnicama i ima potencijala da promeni dosadašnji način poslovanja brojnih prodavnica. Sticanjem osnovnog razumevanja kako funkcioniše – i kako bi mogla da se uklopi u vaše poslovanje – može vam pomoći da više ne razmišljate na kratke staze već da se fokusirate na buduće inovacije kojima biste dugoročno poboljšali poslovanje.

Kao glavne prednosti blockchain-a navodi se uklanjanje posrednika kao što su banke ili vlada kako bi se izvršila transakcija, kao i uklanjanje potreba za zadržavanjem ličnih podataka klijenata poput brojeva kreditnih kartica. Isto tako blockchain transakcije su znatno transparentnije, a sve kako bi javnost znala više o proizvodu koji kupuje.

Nekoliko poslednjih TED Talk-ova su se fokusirali na probleme te tehnologije i pokušali su da pojednostave celi koncept blockchain-a kako bi smo ga bolje razumeli, što možete i pogledati u nastavku.

1. Explaining Bitcoin to a fifth grader

George Donev koristi primer transakcije između Alice, Boba i banane kako bi opisao Bitcoin i blockchain tehnologiju na jedan od najjednostavnijih i najjasnijih načina. Ovo je odličan način za početak razumevanja osnovnog blockchain koncepta i kako on radi.

2. How blockchain is changing money and business

Don Tapscott objašnjava karakteristike izgradnje poverenja blockchain tehnologije i kako će da utiče na finansijski svet kroz nekoliko primera iz života. Ovo je dobar početak učenja kako da najbolje koristite blockchain za vaše poslovanje.

3. How blockchain could radically transform the economy

Jedna od prednosti blockchaina je i eliminisanje posrednika poput banaka kako bi se olakšala trgovina i transakcije. U ovom video zapisu, Bettina Warburg govori o tome zašto ovaj promenjeni model trgovanja može biti dobra stvar za našu ekonomiju u budućnosti. Ovaj Ted Talk želi da prikaže dalekosežni potencijal blockchain tehnologije za svaki tip poslovanja, nezavisno od njegove veličine.


Bez obzira na to da li verujete li ili ne da je ovo budućnost transakcija, blockchain tehnologija će samo nastaviti da raste i da se širi i u druge sfere poslovanja i društva. Tako da, što pre razumete njenu svrhu, brže ćete moći da se uključite u igru i da iskoristite sve njene prednosti.

23.05.2019.

Najveće greške u oglašavanju na Facebooku

Facebook je najveća i najpoznatija platforma za oglašavanje koja nudi paletu oglasa biznisima svih veličina i industrija. Svako može da se oglašava na Facebooku nezavisno od budžeta sa kojim raspolaže ali ne može svako da se efikasno i uspešno oglašava na Facebooku.

Poslovne greške se događaju i niko na njih nije otporan, ali greške su posebno opasne u marketingu. Ne samo što dovode do nepredviđenih troškova nego navedu marketing stručnjake na gubljenje vremena i ponavljanje grešaka, a biznise na zaključak da od digitalnog marketinga nema nikakve koristi.

Svaka greška se može oprostiti osim ako osoba koja greši odbija da uči na greškama i izvuče zaključak. Kako se greške ne bi ponavljale, ovo je nekoliko najčešćih grešaka kada je reč o oglašavanju na Facebooku.

Nedostatak strategije

Dobra strategija može učiniti čuda po pitanju biznisa i poslovnog rasta. Loša strategija ili potpuni nedostatak strategije može biti poguban i za najveće biznise. Razvijanje oglašivačke strategije zahteva poznavanje celokupne marketinške strategije što je test na kome padaju i oni iskusni.

Problem je što se na oglašavanje na Facebooku često gleda kao na povremenu aktivnost koja bi trebalo da donese popularnost i poveća prodaju preko noći. Važno je zapamtiti da je oglašavanje na Facebooku proces koji zahteva vreme, znanje, ulaganja i upornost.

Ukoliko želite rezultate morate da sednete i osmislite digitalnu marketing strategiju, zadati ciljeve, vremenske rokove i tačan budžet. Ukoliko se prema Facebooku ponašate kao prema ostrvu na koje povremeno odlazite na odmor nikada nećete videti rezultate koje očekujete i nećete opravdati ulaganja.

Loše targetiranje

Uz milijarde aktivnih korisnika Facebooka mala je mogućnost da sadržaj organski dođe do ciljane publike. Gotovo i nepostojeća. Srećom, Facebook ima odličan alat za targetiranje kojim je moguće osigurati da oglas dođe do onih kojima je namenjen i koji će preduzeti željenu radnju.

Ali, kako odabrati savršen target? Kako ne pogrešiti? Kako pogoditi želje i ukuse ciljane publike? Targetiranje je često bolna tačka marketing stručnjaka, a još bolnija tačka amatera koji sami odlučuju da se bave digitalnim marketingom i na taj način uštede.

Targetiranje je često preširoko, preusko ili jednostavno potpuno pogrešno i promašeno, što je najčešći razlog zašto oglasi ne postižu očekivane reakcije.

Ignorisanje vizuelnog elementa

Facebook kaže da su vizuali odgovorni za 75% – 90% uspešnosti performanse oglasa pa je vreme da se posebna pažnja obrati na vizuelni element. Istraživanje koje je sproveo otac oglašavanja David Ogilvy dovelo je do zaključka da ljudi uoče i pregledaju slike pre nego što pročitaju tekst. Da li to treba da nas čudi s obzirom da nam svima slike prvo privuku pažnju dok skrolujemo društvenim mrežama?

Osim što bi slike trebalo da budu visokog kvaliteta, nije dovoljno da preuzmete prvu profesionalnu sliku i nadati se uspehu. Slika mora da zainteresuje publiku, podstakne u njima želju i navede ih na akciju. Izostanu li potrebni elementi oglašavanje neće doneti nikakav uspeh.

Nedovoljan budžet za testiranje oglasa

Najgore što se može učiniti je angažovati stručnjaka za digitalni marketing i očekivati brza čuda od oglasa. Svaki brend ima svoje posebnosti, svaki biznis ima svoju publiku i ne prolazi kod svih ista strategija i identični oglasi, što znači da je oglase potrebno testirati i prilagoditi.

Kako ćemo znati šta donosi rezultate, a šta ne? Testiranjem. A za testiranje je potreban budžet. Kako bi se otkrilo koji su oglasi efikasniji, a koji nisu, potreban je budžet za testiranje najmanje 50 do 100 oglasa. Bez testiranja oglasa teško je otkriti šta će doneti najbolje rezultate i sprečiti besmisleno trošenje na oglašavanje bez rezultata.

Loš copy

Copywriting je alfa i omega marketinga, a često i odlučujući faktor uspeha oglašavanja. Ljudi reaguju na slike i na tekst. Nakon što im vizual privuče pažnju, želeće da saznaju više. Ne napišete li copy koji zadržava pažnju i eventualno prodaje ono što nudite, oglas neće imati uspeha.

Copywriting je disciplina koja se uči i na kojoj marketing stručnjaci i psiholozi rade decenijama kako bi tu veštinu doveli do savršenstva. Osim što je potrebno da se vodi računa o tome da publici bude sve jasno u 3 do 5 sekundi, nužno je znati koje reči izazivaju određene emocije i podstiču na delovanje.

Nedostatak CTA

CTA, poziv na akciju, detalj koji je vrlo lako zaboraviti kada je reč o oglašavanju, koji je često izostavljen i najčešći krivac zašto određeni sadržaj ne dovodi do očekivanih rezultata.

Ljudi nisu glupi, mnogi će pomisliti. Imate pravo, nisu ali to ne znači da im nije potreban kvalitetan i uverljiv CTA ukoliko želite da nešto naprave za vas.

klikni ovdje
saznaj više
deluj odmah
kupi sada

Ne usmerite li leadove u željenom smeru, izostaće njihovo delovanje, a budžet za oglašavanje će biti bespotrebno potrošen na nešto što nije vratilo uloženo.

Fokus na kratkotrajan i aktuelan sadržaj

Oglašavanje na Facebooku je maraton, a ne trka što je činjenica koju mnogi zaboravljaju kada odluče da počnu da ulažu u oglašavanje. Greška koju prave mnogi marketing stručnjaci je da isključivo boostuju postove što je najjednostavnija i najmanje efikasna forma oglašavanja i misle da su završili s poslom.

Greška koju prave mnogi brendovi je da odrede premali budžet za oglašavanje i žele da promovišu isključivo aktuelne ponude i sadržaj kratkog životnog veka od čega očekuju neverovatne rezultate.

Oglašavanje na Facebooku je proces i na njega je potrebno gledati kao na dugoročnu investiciju, a ne metodu koja će doneti brze rezultate s minimalnim trudom i ulaganjima.

Ponuda koju nitko ne želi

Ponekad niko nije kriv. Budžet je dovoljan, marketing stručnjak sposoban, sve bi trebalo da ide po planu, ali nekako baš i ne ide. Zašto? Događa se. Češće nego što mislite. Postoje ideje koje se na početku čine dobre. Usluge za koje se smatra da su svima potrebne. Proizvodi koji zvuče tako dobro ali samo na papiru. Kada se realizuju niko ih ne želi.

Zašto? Nisu tako dobri i poželjni kao što se mislilo. Cena ne odgovara kvalitetu. Tržište je prezasićeno istim ili sličnim proizvodima i uslugama, a ovi se ni po čemu ne izdvajaju iz mase.

Oglašavanje na Facebooku može biti izazovno, posebno marketing stručnjacima i brendovima koji odbijaju da uče na sopstvenim greškama. Lako je početi da zamišljate izvrsne rezultate i dopustite da vas ponese uzbuđenje.

Pomisao na to kako se sa 5$ možete napraviti čudo doprinosi uzbuđenju. Svi će poželeti da kliknu na oglas. Svi će kupiti ponudu nakon jednog boosta posta. Kada se to ne dogodi sledi razočaranje i zaključak kako digitalno oglašavanje nema smisla i ne donosi rezultate.

Lako je uzbuditi se zbog potencijalnih prilika, ali je još lakše prevideti sve zamke u koje je moguće upasti i greške koje je moguće napraviti. Ne dopustite da vas ponese uzbuđenje nerealnih očekivanja. Na greškama se uči, a za uspeh u bilo čemu, pa tako i digitalnom marketingu potrebno je vreme i konstantno ulaganje.

Setite se, maraton, a ne trka.

22.05.2019.

5 načina kako da ostvarite stabilan ʺfreelanceʺ prihod

Ako vam se čini da sve više i više poslova izbegava zapošljavanje radnika na puno radno vreme u korist "freelancera", nažalost, u pravu ste. Naime, po trenutnom stanju stvari, čak više od trećine ljudi zaposlenih u Americi – oko 57 miliona Amerikanaca – uključeni su u tzv. "gig ekonomiju". Do 2020. godine predviđa se da će "freelance" zaposleni činiti više od 40 posto američke radne snage.

Međutim, šta vama znače ovi brojevi? Kao prvo, oni ukazuju na to da postoji velika potražnja za "freelancerima" kao i da će uskoro postojati sve veći broj ljudi koji rade na taj način. U nastavku saznajte nešto više o pet različitih freelance poslova koji nude dobru platu i saznajte šta da učinite kako biste napredovali u svakoj poslovnoj poziciji.

1. Stručnjak za SEO

Web stranice koje su optimizovane za SEO – odnosno optimizaciju za pretraživače – dokazano su se brže učitavale, dosezale su veći broj poseta i povećavale svoju konverziju brže od onih koje nisu bile optimizovane. Istraživanje Hubspota otkrilo je da je SEO glavni prioritet za većinu kompanija jer ko ne bi želio da ostvari veći promet i poboljša iskustvo svojih korisnika? Ako bismo posebno posmatrali trenutnu potražnju za freelancerima, fleksibilnost koju vam nudi posao SEO stručnjaka je takođe vrlo primamljiva. Naime, nije vam potrebno mnogo više od dobre internet veze, a dobijate slobodu da možete raditi gde god poželite što je zaista neprocenjivo. Procenjena plata za ovaj posao u Americi je 65.000$.

2. Copywriter

Porastom popularnosti "content" marketinga naspram onog tradicionalnog, sve više i više organizacija oslanja se na remote saradnike koji će im stvarati digitalni sadržaj poput blogova, infografika i izveštaja. Kao jedan od boljih online kurseva koje biste mogli da pohađate ukoliko želite da postanete uspešni freelance copywriter je Copywriting Mastery Bundle koji uključuje četiri različite oblasti – dva o dokazanim strategijama copywritinga, jedan o kreativnim veštinama pisanja, i jedan o pokretanju freelance copywriting poslovanja. Procenjena plata za ovaj posao je od 100 – 250$/sat.

3. Front End programer

Front End programiranje ili proces izrade web stranice koja osim što dobro radi, dobro i izgleda eksponencijalno je rastuća industrija koja daje puno prostora za napredak osobama različitih nivoa znanja. Najtraženiji programeri su oni koji imaju savladan programski jezik poput JavaScripta jer tako mogu da upravljaju širokim rasponom projekata. Znanja iz ove oblasti možete usavršiti putem brojnih online kurseva koje možete pronaći na internetu, a jedan od njih je i Essential JavaScript Coding Bundle. Za posao "freelance" front end programera procenjena plata iznosi 78 hiljada dolara.

4. Grafički dizajner

Ako želite da se odmah zaposlite, započnite svoju karijeru kao grafički dizajner za digitalne medije, oblast za koju se predviđa rast do 60 posto do sledeće godine. Freelanceri u ovoj oblasti uživaju u neograničenoj kreativnosti, fleksibilnim mogućnostima određivanja cena zbog kojih mogu svoj posao naplaćivati čak i po 80 i više dolara po satu. Da biste uspeli u ovoj oblasti potrebno je imati znanje iz Photoshopa, Illustratora, kao i da znate osnove o tipografiji, kompoziciji i dizajnu. Procenjena plata za ovaj tip freelance posla je 48.500$.

5. Fotograf

Ovo nije najbolje plaćen posao na ovoj listi, ali sama činjenica da kreativcima nudi retku priliku da sami sebi budu šefovi dovoljno vredi. Osim toga, fotografija će uvek biti zanimljiva i svi će želeti da imaju sačuvane lepe uspomene u obliku fotografije, bilo da je reč o medijima ili venčanjima i drugim posebnim događanjima u životima ljudi. Procenjena plata za ovaj posao u Americi je 25$ po satu.

Prikazano 8 vesti od 67 — Strana 2