10 trikova kojima vas prodavnice odeće namame da kupite što više proizvoda

  • Izvor: Novac.hr / Business Insider
  • 30.08.2018.
  • 21:31
  • Lifestyle

Kupujemo više nego što nam treba čak i kad odlazimo po tačno određenu stvar kao što je par cipela ili košulja za posao – vidimo veliki crveni znak (crvena nije slučajno odabrana) na kojem piše SALE i naš cilj se odjednom počinje da gubi u magli. Tome pomaže i simpatična prodavačica koja pronalazi vašu veličinu i obasipa vas komplimentima kako vam dobro odabrani komad odeće stoji. Na kraju izađete sa nešto težom kesom i dužim računom nego što ste planirali.

Ipak, to nisu jedine taktike kojima vas trgovci namame da kupite više proizvoda, a Business Insider donosi neke od njih.

1. Najprodavaniji proizvodi su izloženi na ulazu.

Većina prodavnica planira uređenje svojih prostora tako da prvo šta vidite jesu njihovi najnoviji, najskuplji i najpopularniji proizvodi. Tako skuplji odevni proizvodi prvi zaokupe vašu pažnju pa ćete, nadaju se, dok dođete do odeljka s robom koja je na sniženju imati već pune ruke proizvoda po punoj ceni.

2. U prodajnom prostoru izloženo je malo proizvoda.

Dok H&M i Zara, na primer, drže svoje police poprilično pune, mnogi trgovci veruju da je manje više. Tačnije, oni smatraju da ako u svom prodajnom prostoru izlože malo proizvoda, vi ćete požuriti da kupite svoju veličinu pre nego što se rasproda.

3. Znakovi za sniženja vrlo su mudro osmišljeni.

Pažljivo čitajte šta piše na znakovima za snižene proizvode. Veoma često nešto manjim slovima sadrže fraze poput “od” ili “za određene proizvode” i slično. Tačnije, promocije se odnose samo na jedan ili dva proizvoda sa cele police, a vi ćete svejedno pogledati sve koji se onde nalaze i možda vam se neki i svidi pa ćete kupiti taj koji je skuplji od onog spomenutog na znaku koji vas je privukao.

4. Odeća se prodaje u kompletu.

Modni brendovi znaju da ako se kupcu svidi jedan komad odeće, veća je verovatnoća da će kupiti i onaj koji dolazi sa njim “u paru”, odnosno neki istog uzorka ili materijala. Tako ćete često videti potpuno isti cvetni print na paru pantalona, majici, jakni ili suknji. Ako se zaljubite u suknju, vrlo verovatno ćete hteti i takvu majicu, a isto važi i za sportsku odeću, nakit ili torbicu i pripadajući novčanik.

5. Uspore vas sa “preprekama”.

Ako ste se ikada zapitali zašto je prolaz u prodavnici prenatrpan, ni to nije slučajno. Naime, trgovine postavljaju svojevrsne prepreke unutar svog prodajnog prostora poput stolova, polica ili stalka kako biste ipak usporili i pogledali još koji njihov proizvod. Zadnje što žele jeste da uđete i izađete iz trgovine u nekoliko minuta tako da taktički poslože stolove ili bilo kakav izložbeni prostor kako bi onemogućili prohodnost kroz radnju. Što sporije hodate, to ćete više proizvoda uočiti.

6. Proizvodi su grupisani i iskombinovani.

Retko ćete videti lutku na kojoj je samo jedan proizvod. Brendovi žele da vam pokažu na koje sve načine možete iskombinovati njihove proizvode pa da ne kupite samo onaj koji ste planirali nego više njih. Tako da slojevito poslože odevne predmete na lutku s pripadajućim modnim dodacima. Dodatno, ni stolovi i stalci ne sadrže samo iste proizvode već su oni grupisani na sličan način kao i na lutkama.

Svaki od brendova je pažljivo razvio sopstvenu “formulu” za slaganje svojih proizvoda i njihovo kombinovanje, tako da i njihovi prodavci dobijaju uputstva kako tačno to i da naprave.

7. Preuveličavaju popularnost proizvoda.

Jedna od strategija modnih brendova jeste predstavljanje određenih proizvoda kao posebno popularnih. Činjenica je da većina kompanija zaista beleži popularnost svojih proizvoda, ali prodavac će vam često prenaglasiti tu informaciju i preporučiće vam da što pre kupite taj izuzetno popularan proizvod kako ne bi nestao ili će vam, ako zaključi da ste veliki pratilac trendova, reći da što pre uhvatite taj “must have” odevni komad sezone.

8. Odeljak sa odjećom na sniženju je blizu kabina za isprobavanje odeće.

Većina radnji drži svoj odeljak sa sniženjima ili odeće koje se žele rešiti negde na kraju radnje, odnosno odmah pored kabina tako da kupce zavedu popustima pa da dodaju još koji komad u svojim ionako pretrpanim rukama.

Kada bi roba na sniženju bila smeštena na ulazu u radnju, kupci bi prvo pogledali njih i zaobišli one sa punom cenom i odmah se uputili prema kabinama.

9. Predloženi su vam i dodaci.

Dok vas prodavačica upućuje prema kabinama, predložiće vam i neki 'basic' komad poput obične bele majice ili topa da biste “bolje mogli sagledati kako bi to inače izgledalo”, ali se zapravo nadaju da ćete to usput i kupiti.

10. Veoma su nejasni kada ih pitate o predstojećim sniženjima.

U devet od deset puta prodavac zna kada počinju sniženja u radnji u kojoj rade. Čak i kad nemaju tačan datum početka, znaju kad će to otprilike biti. Ali trgovci, naravno, žele da njihove proizvode kupite baš sada po punoj ceni pa će vam pružiti neki neodređeni odgovor na upit o sniženjima.

A ako vam i kažu kada možete očekivati popuste, koristiće tu informaciju da bi vas nagovorili da kupite odabrani proizvod što ranije, odnosno pre nego što ostanu bez vaše veličine ili odabrane boje.

+ online prodaja

Uzimajući u obzir da čak i kod nas sve više ljudi kupuje online, odnosno putem mobilnih aplikacija određenih radnji, brendovi su neke od spomenutih trikova prilagodili i tome. Tako ćete, primera radi, i na aplikacijama naći kategorije poput najprodavanijih ili najpopularnijih proizvoda (best sellers), određenih promocija (special prices) ili, pak, proizvoda koji se mogu kupiti samo i isključivo putem interneta (online exclusive). Uz to, aplikacije imaju i co-ords kategoriju koja takođe nudi odevne komade koji se prodaju u kompletu.

Preporučujemo