Finansije

16.11.2018.

Vrednost kompanije Apple za samo mesec ipo dana pala za 216 milijardi dolara

Vrednost Applea, najveće američke kompanije po tržišnoj vrednosti, pala je za mesec ipo dana za 216 milijardi dolara jer se investitori plaše da bi prodaja iPhonea, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, mogla da oslabi. Početkom oktobra cena akcije Applea na Wall Streetu dostigla je rekordnih 233 dolara, pri čemu je tržišna vrednost kompanije bila znatno iznad nivoa od 1.000 milijardi dolara.

Međutim, od tada je cena akcije potonula 19,5 posto, na 186,8 dolara, što znači da je na ivici oblasti "medveda", odnosno 20 posto ispod njenog prethodnog najvišeg nivoa, kako se to definiše na Wall Streetu.

U međuvremenu, tržišna vrednost kompanije pala je za 216,6 milijardi dolara, na 886 milijardi. To je posledica razočarenja investitora poslednjim kvartalnim poslovnim rezultatima, koje je Apple objavio početkom novembra.

Doduše, prihodi i dobit kompanije na godišnjem nivou su porasli, ali investitore su pokolebale procene poslovodstva kompanije da će u četvrtom kvartalu, kada prodaja raste zbog božićnih praznika, njeni prihodi porasti manje nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Nije dosad najveći pad

Oprezne procene su posledica, između ostalog, i negativnog uticaja kursnih razlika, kao i makroekonomska slabost nekih tržišta u razvoju, kao što su Brazil, Indija, Rusija i Turska, kazao je tada izvršni direktor Applea Tim Cook. Na cene akcija negativno je uticala i najava kompanije da će prestati da izveštava o broju prodatih iPhonea, iPada i Mac računara.

Analitičari kažu da to nije dobro jer je prodaja najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea već dugo vremena ključni pokazatelj uspešnosti poslovanja i da bi to moglo da znači da rast prodaje tog pametnog telefona usporava. Apple je, inače, u trećem kvartalu prodao 46,9 miliona iPhonea, malo više u odnosu na 46,7 miliona u istom periodu ranije, ali manje od očekivanja analitičara od 47,5 miliona.

Iako nagli, pad cene akcija Applea od 19,5 posto nije dosad najveći. Na prelazu između 2012. i 2013. godine cena Applea pala je 45 posto, dok je na prelazu iz 2015. u 2016. pala 33 posto. Iako je nakon poslednjeg pada tržišna vrednost Applea pala ispod 1.000 milijardi dolara, ta kompanija je i dalje na čelu liste najvrednijih američkih kompanija, ispred Microsofta i Amazona.

15.11.2018.

MMF poziva na izdavanje kriptovaluta

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard smatra da bi centralne banke širom sveta trebalo da razmotre izdavanje digitalne valute, jer bi to transakcije kriptovalutama moglo učiniti sigurnijim.

“Verujem da bismo trebali razmotriti mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Mogla bi postojati uloga države u snabdevanju digitalne ekonomije novcem. Prednost je jasna. Isplata će biti trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno polu-anonimna…”

A centralne banke bi zadržale ulogu u tom plaćanju, rekla je Lagard na tehnološkoj konferenciji u Singapuru “Fintech Festival”.

Bezgotovinska plaćanja poslednjih godina znatno rastu, postavljajući nove izazove vladama i centralnim bankama. Regulatori su izrazili zabrinutost po pitanju digitalnih valuta, te su pozvali na veći nadzor.

Lagard je u svom govoru na tehnološkoj konferenciji istakla da centralne banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja već “ozbiljno razmatraju” predlog o izdavanju digitalnih valuta.

Virtuelna valuta izdana od strane centralne banke bila bi odgovornost države – kao što je i gotovina – a ne privatnih firmi. To bi učinilo transakcije sigurnijim i češćim, a time i jeftinijim, što bi pomoglo potrošačima. izjavila je Lagard.

Dodala je da, iako je slučaj digitalne valute “univerzalan”, trebalo bi ga istražiti “ozbiljno, pažljivo i kreativno”.

03.11.2018.

Deset godina od pokretanja najvećeg finansijskog fenomena današnjice

Pre deset godina anonimni kriptograf izložio je načela autonomne online valute, koja bi postojala izvan dosega vlada i centralnih banaka. Danas nestabilnost bitcoina puni naslovne strane, ali tehnologija koja se nalazi iza njega obećava dublju promenu.

Digitalna valuta bitcoin jedna je od najvećih finansijskih fenomena našeg doba. I dok je njena povremena rekordna tržišna vrednost potpirivala snove o brzom bogaćenju, ovogodišnji pad je podstakao strahove da bi se mogao raspršiti kao balon od sapunice.

Bitcoin je pre 10 godina pokrenuo anonimni kriptograf koji je pod imenom Satoshi Nakamoto objavio načela autonomnog digitalnog novca. Njegove ideje bile su revolucionarne: Nema kontrole centralnih banaka, nema nacionalnih granica. Umesto toga mehanizam pod nazivom blockchain će osigurati poverenje i sigurnost u sistem.

Grubo rečeno, blockchain je javno dostupna kartoteka transakcija koje se snimaju jedna za drugom.

Ako neko pokuša da naruši ovaj lanac, to će odmah biti vidljivo jer je dostupno više zapisa. Tako, na primer, ovaj sistem ne dopušta korišćenje virtuelnog novca više od jednom.

Bitcoini se generišu, odnosno rudare, pomoću kompleksnih računarskih matematičkih procesa.

Količina bitcoina je ograničena i što se rudari više približe limitu to će postupak biti zahtevniji.

Satoshijev proglas objavljen je putem mailing liste u novembru 2008. Dva meseca kasnije, stvoren je softver.

Ulaganja su krenula s kolapsom investicione banke Lehman Brothers koje je upala u krizu. Bitcoin se niotkuda pojavio kao alternativa.

Veruje se da Satoshi Nakamoto poseduje milion bitcoina što je oko 6,3 milijardi dolara - bogatstvo koje je ostalo netaknuto. Misterija njegovog ili njenog identiteta je velika zagonetka koju mnogi pokušavaju da reše.

Satoshi je samo virtuelno komunicirao sa svojim kolegama iz sveta bitcoina pre nego što se potpuno povukao u izolaciju.

Bilo je potrebno neko vreme da bitcoin dobije zamah. U početku je bio samo igralište za računarske stručnjake.

U priči koja je ušla u legendu, neki programer je navodno s 10.000 bitcoina platio dostavu dve pizze 2010. godine. Na vrhuncu euforije bitcoinom prošle godine, ta dostava bi koštala 190 miliona dolara, a čak i danas, nakon znatnog pada vrednosti kriptovalute, tog nesretnika bi dve pizze koštale 63 miliona dolara.

Jedni od prvih koji su profitirali od ove kriptovalute bili su online kriminalci. Na crnim internet tržištima kao što je Silk Road, bitcoin se mogao koristiti za kupovinu droge i oružja.

U ranim danima bitcoin su karakterisale brze fluktuacije vrednosti, što je privuklo brojne špekulante. Na samom početku vrednost bitcoina se kretala od nekoliko evra do nekoliko desetina i nazad.

Pažnja javnosti i ograničen broj bitcoina, koji dostiže brojku od oko 21 miliona jedinica, doveo je do prave zlatne groznice u poslednjih nekoliko godina. Vrednost valute skočila je još više.

Zbog tačno određenog broja jedinica bitcoina koji je odredio Satoshi, sve kompleksniji i energetski zahtevniji proces rudarenja zahteva korišćenje farmi servera. Na Islandu, koji ima jeftinu geotermalnu energiju, razvila se cela industrija rudarenja.

Bitcoin je izgubio dve trećine svoje vrednosti ove godine, ali osećaj zlatne groznice još nije popustio. Moglo bi proći još 20 godina pre nego što se proizvedu sve moguće jedinice bitcoina.

Međutim, tehnologija koja stoji iza bitcoina, blockchain, privukla je najveći interes banaka i drugih institucija, od muzičke do automobilske. A to je zato što doprinosi bezbednosti internet transakcija.

Kritičari blockchaina kažu kako je lančani sistem spor i nezgrapan, ali zagovornici tehnologije tvrde kako se problemi mogu rešiti i da je njihova potencijalna bezbedonosna dobrobit ogromna.

"Tehnologija je još u ranim godinama razvoja, treba sazreti kako bi se mogla razviti za korišćenje u druge svrhe", rekao je profesor Christoph Meinel, stručnjak za internet tehnologiju i sisteme sa Univerziteta u Potsdamu.

Finansijska industrija deli sličan pogled na ovu tehnologiju:

"Blockchain ima potencijal da promeni način na koji kupujemo i prodajemo, sarađujemo s vladom i potvrđujemo autentičnost svega od vlasništva do porekla organskog povrća", napisali su iz investicione banke Goldman Sachs.

Blockchain nudi jednostavan i siguran način verifikacije gotovo svake vrste transakcije, čime ujedno uklanja potrebu za posrednikom ili centralizovanim tačkama potvrde.

Reč je o tehnologiji koja bi mogla da poremeti velik broj industrija, dovodeći u pitanje dugogodišnje poslovne modele, od osiguranja do nekretnina.

30.10.2018.

Najveća tehnološka akvizicija 2018. godine - IBM preuzima Red Hat za 34 milijarde dolara

Tehnološki gigant IBM preuzima američku multinacionalnu softversku kompaniju Red Hat za 34 milijarde dolara, piše Reuters. Dogovor se već naziva “najvećom tehnološkom akvizicijom 2018. godine” i “deal koji će promeniti budućnost računarskog oblaka”.

Akviziciju su potvrdile obe kompanije, a samo se čeka potvrda akcionara Red Hata i nadležnih regulatora. Potpuno pripajanje Red Hata IBM-u očekuje se u drugoj polovini naredne godine.

- Akvizicija Red Hata u potpunosti menja pravila igre – naglasila je Ginni Rometty, šefica IBM-a koja poslednjih godina pokušava da IBM, tehnološkog giganta sa stogodišnjom tradicijom, pogura u modernije vode - oblak (cloud) i veštačku inteligenciju.

Oblak (cloud) je softver kojim se podaci “skladište” na internetu umesto na računaru. Primera radi, Netflix, Dropbox, Google Drive, Microsoft Office 365 funkcionišu na tom principu. Ali razmena podataka između tih platformi nije baš tako jednostavna. Red Hat je, međutim, osmislio softver kojim je to moguće. To im je omogućilo saradnju sa velikim igračima u cloud biznisu poput Amazona, Microsofta i Googlea, a samo u prošloj godini zabeležili su prihode od gotovo 3 milijarde dolara. Inače, Red Hat zapošljava preko 12 hiljada ljudi.

Prema pisanju CNN-a, tom akvizicijom IBM će novu tehnologiju pružati svojim dosadašnjim konkurentima i pokušati da osveži svoje poslovanje. Njihovi prihodi su, naime, u konstantnom padu od 2012. godine. Tako je u ovogodišnjem trećem kvartalu IBM zabeležio pad prihoda i neto dobiti, pod uticajem usporavanja prodaje softvera i kolebanja tražnje za serverima.

Ukupan prihod te kompanije u trećem kvartalu pao je za dva posto u odnosu na isto razdoblje ranije, na 18,76 milijardi dolara. To je i niže od prognoza analitičara s Wall Streeta, koji su očekivali prihode od 19,10 milijardi dolara. Neto dobit je smanjena na 2,69 milijardi dolara, u odnosu na 2,73 milijarde dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju.

24.10.2018.

Balon bitcoina se izduvao za 70% - aktivnih korisnika ima samo 5,8 miliona, a cena još uvek pada

Ljudi su dobili informaciju da će se graditi Las Vegas, grad u pustinji, i svi su pohitali da kupe zemlju. Kada su stigli, neko je razočarano rekao: “čekaj, pa ovde nema ničega osim pustinje”. Naravno, pa još se ništa nije ni izgradilo - opisao je slikovito Hrvoje Prpić, poslovni anđeo i kriptoentuzijasta, pomamu i otrežnjenje koje je pratilo najpoznatiju svetsku kriptovalutu bitcoin.

Nema sumnje, kriptosvet se i danas oporavlja od velike depresije. Brzopleti investitori, zavedeni pričom o brzoj zaradi, gubili su čitave ušteđevine kada je početkom godine vrednost jednog bitcoina sa gotovo 20 hiljada dolara pala na trećinu te vrednosti. Nisu skakali s krovova zgrada, koliko je poznato, ali i virtuelno samoubistvo je dovoljno. Brisanje digitalnih novčanika, Facebook profila, Twitter računa.

Matematički dokaz

Takvom zatvorenom kolu se nije nadao ni Satoshi Nakamoto, legendarni tvorac bitcoina, koji je pre gotovo 10 godina svetu obećao revoluciju. čovek ili grupa ljudi o čijem se identitetu i danas nagađa objavio je “manifest”, prvi nacrt bitcoina, elektronskog plaćanja na temelju matematičkih dokaza, 31. oktobra 2008. godine na nekom opskurnom kriptografskom forumu. Nekoliko meseci kasnije prvu transakciju od 10 BTC (danas oko 65 hiljada dolara) uputio je izvesnom Halu Finneyju, američkom računarskom programeru za koga neki i danas smatraju da se upravo on skriva iza pseudonima Nakamoto. Drugi će, pak, reći da iza bitcoina zajednički stoje tehnološke korporacije Samsung, Toshiba, Nakamichi i Motorola (ako se uzmu njihova prva slova dobije se Sa-Toshi Naka-moto).

Kako bilo, kamen mudraca modernih alhemičara, “digitalno zlato” koje se “rudari” računanjem komplikovanih matematičkih jednačina je stvoreno. Revolucija je, ipak, izostala. Da li je trend prošao? Da li je kripto mrtav? Nikako, reći će Prpić. Iako je kratak interes mainstream publike za kriptovalutama već veoma ispario, neki od aktivnih korisnika kriptovaluta kojih, prema zadnjem istraživanju Univerziteta Cambridge danas u svetu ima najviše 5,8 miliona, i dalje rade na novim inovacijama, na novoj tehnologiji, kaže Prpić. Posebno blockchainu, decentralizovanom lancu podataka koji hronološki beleži sve transakcije, a za koji se već sada tvrdi da bi mogao da donese tehnološki obrt kakav se ne pamti još od pokretanja interneta 90-ih. Međutim, ta obećanja novog sveta su slaba uteha za trenutne virtuelne gubitaše. A gubici će tek doći, misli Prpić. Prema njegovom predviđanju, do kraja godine bitcoin bi mogao pasti i na 3500 dolara. Međutim, ne treba očajavati. Gledajući dugoročno, kao i bilo koju drugu akciju, bitcoin je zapravo u konstantnom rastu.

Mnogo pre kripto-mešetarenja, originalna ideja bitcoina bila je nešto sasvim drugo.

Šifrovana poruka

Da je razvoj bitcoina protkan anti-establišment raspoloženjem nemoguće je sporiti. U prilog tome govori ne samo činjenica da se vreme njegove pojave podudara s početkom velike recesije našeg doba i rastućeg nepoverenja u centralne finansijske institucije, već je tu i šifrovana poruka koju je Nakamoto sakrio u prvi blok blockchaina. Reč je o odlomku iz londonskih novina The Times, iz januara 2009. godine. “Kancelar na rubu drugog spašavanja banaka”, novinski natpis dobija se dekodiranjem šifre. Tu Nakamoto aludira na plan, sada već bivšeg britanskog kancelara Alistaira Darlinga koji je 2008. godine posrnule banke spasio finansijskom injekcijom javnog novca od gotovo 850 milijardi dolara.

Izbeći, dakle, korumpirane centralne finansijske autoritete i moć upravljanja sopstvenim novcem staviti u ruke malog čoveka romantična je ideja od koje je sve krenulo. Reći da su kriptovalute konačno ostvarenje libertarijanske utopije ili tehno-anarhizma ne bi bilo pogrešno, ali činjenica je da većina ljudi za to ne mari. Zanima ih jedino neposredna korist koju mogu ostvariti.

- Za bitcoin sam prvi put čuo kada sam 2013. godine bio na studentskoj razmeni u Austriji. Majka je trebalo da mi pošalje neki novac, ne sećam se više, možda 100 evra. U to vreme ta transakcija preko banaka bila je veoma spora i uzimale su se velike naknade - priseća se Klancir trenutka kada je guglavši bolja i brža rešenja za slanje novca naleteo na bitcoin. Svakako, priznaje, njegova majka nije odmah sav novac pretvorila u bitcoin. Možda je trebala.

Ipak, to je ilustracija čovekove potrebe da uvek traži jednostavnija i bolja rešenja za svakodnevne probleme. Bitcoin predstavlja upravo to. Računar, internet i digitalni novčanik. To je sve što nam treba. Ne postoji jedan server ili jedan trezor s bitcoinima. Niko ti neće tražiti ime ili potvrdu, nema redova i šaltera, a transakciju će izvršiti sama zajednica korisnika sa svojih računara, čuveni rudari, ako se stimulišu naknadom koja može biti tek deo bitcoina. Zato, ne iznenađuje da je i rudarenje ubrzo postalo pravi biznis. Početkom godine zabeležena je i nestašica grafičkih kartica koje se koriste za rudarenje. Nanjušivši potražnju, AMD, možda najpoznatiji svetski proizvođač procesora, je cene svojih grafičkih kartica tada podigao za 30 do 40 posto pa su dosezale i preko 800 evra. Za taj iznos moguće je kupiti kompletan računar, a ne samo jednu komponentu.

Jednostavan zakon ponude i tražnje rukovodi i ekosistemom bitcoina. I to u svom najčistijem obliku, ali nije bez nedostataka. Skalabilnost, za početak. Bitcoin je kao raštrkana platna mreža izrazito neefikasan. Izvršenje jedne transakcije, za koju nam je potrebno da svojim računarima izračunamo komplikovane matematičke jednačine, može potrajati. Zato se obavlja tek sedam bitcoin transakcija u sekundi, za razliku od klasičnih bankovnih transakcija koje dosežu i nekoliko hiljada transakcija u sekundi. Iz toga sledi da ako želimo brže transakcije moramo povisiti naknade za rudare, izvršitelje transakcije.

- Jednostavno, ako želiš da tvoja bitcoin transakcija bude prva na redu, ostavićeš naknadu od 20 ili 30 dolara i to će biti podsticaj rudarima da to što pre odrade. To, svakako, ima smisla za transakcije od nekoliko desetina ili stotina hiljada dolara, ali ne i za manje, primera radi sto dolara. Zato su nove kriptovalute iskočile na scenu. Pojavio se Litecoin, kao bolja verzija bitcoina, a za njim i tehnološki mnogo napredniji Ethereum. Čak i banke, kao što su UniCredit i UBS, koriste kriptovalutu Ripple za interkontinentalni prenos velikih iznosa. Danas ih je u opticaju približno 1500. Neke od njih, poput Neter Coina ili OneCoina, potvrđene su kao pokušaji prevare. Međutim, bitcoin je, iako ga mnogi danas smatraju zastarelim, kao prva digitalna valuta ostao najpopularniji, s nešto više od 100 milijardi dolara u trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji. Takav bazen novca, ne čudi, brzo je od fino ugođenog decentralizovanog sistema skliznuo u poligon velikih igrača i nestrpljivih oportunista. Nije ostao imun na iste one boljke “stvarnog finansijskog sveta”.

Dvojica profesora iz Teksasa

Potkrepljuje to tek nedavno otkriveni skandal čiji su akteri Tether Limited i kripto menjačnica Bitfinex. Oni su otpuženi da su manipulacijom cene bitcoina krajem 2017. godine uzrokovali balon koji se, sada znamo, početkom 2018. ispumpao, za gotovo 70 posto. Kako je do toga tačno došlo otkrila su dvojica profesora sa Univerziteta u Teksasu. U svom istraživanju John Griffin i Amin Shams, obojica s odseka za finansije, analizom transakcionih zapisa u blockchainu, uočili su korelaciju između povećanog broja Tethera i porasta cene bitcoina.

Naime, kompanija Tether Limited osmislila je Tether originalno kao stablecoin, odnosno token posrednik. Budući da banke s nepoverenjem gledaju na bitcoin, Tether olakšava trgovanje u kriptosvetu jer je povezan s dolarom. To znači da se jedan Tether može kupiti za jedan dolar (1 USDT = 1 USD), a potom se s njim može kupiti bitcoin bez većih pravnih komplikacija. To takođe znači da na milion “odštampanih” Tethera u kriptosvetu mora stajati milion dolara na nekom bankarskom računu. Tako se barem verovalo. Ubrzo je, međutim, potvrđeno da su ogromne količine Tethera “odštampane” bez pokrića, a do danas tvorci tog stable coina nisu te optužbe opovrgnuli.

Ogromnim količinama “odštampanog” Tethera, zaključak je teksaških profesora, kupovao se i prodavao bitcoin preko menjačnice Bitfinex, jedne od najpopularnijih menjačnica digitalnih valuta, što je stvaralo veštački utisak veće tržišne aktivnosti. Kao šlag na tortu, ispostavilo se i da je upravni odbor Bitfinexa, sa sedištem na Devičanskim ostrvima, stajao i iza kompanije Tether Limited. Tom složenom Ponzijevom šemom do kraja 2017. godine bitcoin je doveden do vrhunca svoje finansijske i medijske dominacije. Amaterske ulagače je to podstaklo da i oni pokušaju nešto da zarade na brzinu. Znamo da većina nije uspela, a nisu izostale ni institucionalne kritike.

- Bitcoin je kombinacija prenaduvanog balona, Ponzijeve šeme i ekološke katastrofe - parafrazirao je Zoran Bohaček, glavni savetnik Hrvatske udruge banaka, glavnog direktora Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Agustina Carstensa. Za sebe će reći da nije kripto skeptik, nego realista, a kao takav propušta da vidi sve te prednosti bitcoina koje mnogi tako glasno zagovaraju. Spor je, neefikasan kod malih transakcija, volatilan, a time je i svako ulaganje špekulacija.

- Na svemu tome se može lepo zaraditi, ali isto tako, što se amaterima i najčešće događa, izgubiti deo ili kompletnu investiciju - kaže Bohaček, dodajući da na regulisanim tržištima, berzama roba, valuta i akcija, postoji zaštita od prevara koja se u slučaju kriptovaluta ne može garantovati.

Blockchain tehnologija

Ono u čemu se Bohaček s kripto entuzijastima ipak slaže jeste potencijalna revolucija koju bi mogla da donese tehnologija razvijena kao podloga bitcoina - blockchain. Kaže da ta tehnologija obećava, posebno njegova mogućnost primene u slučaju zemljišnih knjiga, zdravstvenih kartona, tj. javne uprave. Ali na to ćemo morati pričekati. Kako kaže Prpić, neki sektori javne uprave još nisu prihvatili ni internet. Uz to, teško je i zamisliti da će ljudi prihvatiti nešto tako apstraktno i neopipljivo kao blockchain. Najviše s obzirom na to da još nismo u potpunosti svladali primitivne, ali katkad komplikovane procedure predaje obrazaca, ispunjavanja formulara, prikupljanja i skladištenja dokumentacije.

- Nema tu puno razlike. Sve je to tehnologija. Udaranje pečata na papir je isto tehnologija kao i pametni ugovor. Digitalna tehnologija je samo jedan korak unapred - smatra Klancir. Blockchain, kao i pametni ugovori, u ostatku sveta već ostvaruje svoje prve konkretne primene.

- Jedan sektor gde privatni, zatvoreni blockchain može ostvariti idealnu primenu je naftna industrija - objašnjava. Primera radi, dogovorom sklopljenim između ruskog avioprevoznika S7 i naftaškog giganta Gazproma u avgustu je odlučeno da će kompletno snabdevanje aviona S7 gorivom i plaćanje te usluge biti vođeno preko pametnog ugovora. Pametni ugovor, zasnovan na blockchainu, može se programirati na osnovu uslova obe strane, a oni se onda automatski izvršavaju. Nema onog “kume, čekaj do prvog” ili “daj da mi to nekako prebijemo”.

- Znači da čim Gazprom potrebnu količinu goriva sipa u avione, odgovarajući iznos za trošak goriva automatski se od S7 prebacuje Gazpromu preko pametnog ugovora, odnosno blockchaina. Uklanja se posrednik, a time i visoke transakcione naknade na tako velike iznose - tumači Klancir.

Da bi takve ideje zaživele i kod nas, slažu se svi sagovornici, neophodna je regulacija. - Za očekivati je da će buduća regulacija kriptoimovine posebno pokušati da zaštiti potrošače, da će se zasnivati na principu “ista usluga, isti rizici, ista pravila, isti nadzor” i da će odnositi na pojedinu finansijsku aktivnost bez obzira na upotrebljenu tehnologiju - smatra Bohaček, ipak tvrdeći da one nikad neće postati deo bankarskog mainstreama jer naprosto nisu novac.

13.10.2018.

Čelnica MMF-a brani američku centralnu banku od kritika Donalda Trumpa

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde stala je u četvrtak u odbranu politike podizanja ključnih kamatnih stopa koju sprovodi američka centralna banka nakon kritika američkog predsednika da je Fed podstakao previranja na finansijskim tržištima.

Ove sedmice su cene akcija na Wall Streetu drastično pale budući da su se investitori odlučili na rasprodaju imovine koju smatraju rizičnom, zabrinuti nedavnom najavom američke centralne banke da bi u decembru mogla ponovo da podigne ključne kamatne stope, po četvrti put u ovoj godini.

"Fed greši, mislim da su poludeli", komentarisao je američki predsednik najave iz centralne banke.

Šefica MMF-a upozorava da podizanje ključnih kamatnih stopa, poput onog koje sprovodi američka centralna banka, ima opravdanje u osnovnim makroekonomskim pokazateljima.

"Ekonomije koje generišu poboljšan rast i snažniju inflaciju... i izuzetno nisku nezaposlenost nesumnjivo moraju da posegnu za takvom merom", naglasila je Lagarde u brifingu za novinare na Baliju.

"Takve odluke centralnih banaka su neizbežne", dodala je.

Američki predsednik je u više navrata pripisivao rekordne cene akcija na Wall Streetu svom uspešnom ekonomskom programu, uključujući konfrontacijama prožetu trgovinsku politiku. Takođe je više puta kritikovao Fed zbog postupnog podizanja ključnih kamatnih stopa, koje bi po njemu, mogle da zakoče rast tržišta akcija.

Globalna finansijska elita okupila se na Baliju na godišnjem skupu Svetske banke i MMF-a, koji je tom prilikom u redovnom jesenjem izveštaju o izgledima za svetsku ekonomiju snizio prognoze rasta u ovoj i narednoj godini za po 0,2 procentna boda, na 3,7 posto.

U odvojenom izveštaju o stabilnosti globalnog finansijskog sistema upozorili su da bi rast moglo da ugrozi dodatno pogoršavanje stanja na tržištima u nastajanju i eskalacija trgovinskih sukoba.

Svet najviše brine eskalacija trgovinskog rata s Kinom koji je pokrenuo američki predsednik uvođenjem carina na značajan deo kineskog uvoza, ali i njegov prezir prema međunarodnim trgovinskim propisima.

Zabrinjava i podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u koje je prouzrokovao snažan pad valuta ekonomija u nastajanju zbog njihovog zaduživanja u dolarima za potrebe otplate dugova.

Lagarde je u sredu rekla da bi globalni čelnici trebalo da poprave, a ne da razmontiraju globalni trgovinski sistem, šaljući time poruku političarima koji posežu za carinama i ostalim protekcionističkim merama.

Šefica MMF-a je stala u odbranu Fedovog podizanja kamatnih stopa, istakavši ipak da njihovo nekoordinisano podizanje u razvijenim ekonomijama destabilizuje odliv kapitala s tržišta u nastajanju.

To je zajedno s trgovinskim napetostima stvorilo "situaciju bez presedana" u svetskoj ekonomiji, naglasila je Lagarde.

"Nema sumnje da je (podizanje ključnih kamatnih stopa)... podstaklo prelivanje kapitala i da će se taj trend nastaviti", dodala je.

"Činjenica da velike centralne banke razvijenih ekonomija ne povlače poteze koordinisano verovatno ubrzava taj fenomen", konstatovala je Lagarde.

11.10.2018.

Strmoglavi pad svetskih berzi, investitori u panici

Na Wall Streetu u sredu su cene akcija pale više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni pad od februara, pri čemu su gubitke zabeležili svi sektori jer je rast prinosa na američke državne obveznice podstakao odliv kapitala iz rizičnijih investicija.

Industrijski indeks Dau Džons pao je za 831 bod ili 3,15 posto, na 25.598 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,29 posto, na 2.785 bodova, a Nasdaq indeks 4,08 posto, na 7.422 boda. Najveći dnevni pad S&P 500 i Dow Jones indeksa od 8. februara najviše je posledica višenedeljnog rasta prinosa na državne obveznice.

Juče su prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom trenutku dostigli 3,26 posto, najviši nivo u sedam ipo godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije.

Doduše, kasnije su skliznuli sa tih nivoa, ali investitori se plaše da će se njihov rast nastaviti jer svi poslednji podaci ukazuju na snažan rast američke ekonomije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi sprečila pregrejavanje ekonomije i jačanje inflacije.

Donedavno su se investitori nadali da je ciklus povećanja kamata pri kraju, ali je Fed pre dve sedmice signalizovao da bi kamate mogao povećati i u decembru, već četvrti put ove godine.

Osim toga, monetarne vlasti očekuju da će cenu novca podići još u tri navrata u idućoj godini i još jednom na početku 2020.

Više kamate štete tržištu kapitala

„Tržište analizira koliko bi se dalji rast kamata mogao preliti na realnu ekonomiju u vidu povećanja kamata na hipotekarne kredite, automobilske ili kredite za studente. Ovo što sada vidimo je pozicioniranje tržišta za sporiji rast”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u kompaniji Allianz Global Investors.

Investitori se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike Feda moglo biti previše agresivno, a takva očekivanja loše utiču na tržište kapitala, na kojem se cene akcija kreću na najvišim nivoima u istoriji, dok s druge strane više kamate podstiču rast prinosa na obveznice, zbog čega raste njihova konkurentnost u odnosu na akcije.

Uz to, više kamate bi mogle izazvati usporavanje rasta ekonomije i umanjiti zarade kompanija.

„Kako će se tržište akcija tome prilagoditi? Smanjenjem cena, a time povećanjem stope povraćaja. Akcije neće imati izbora jer ako ne ostanu konkurentne stopama prinosa na nerizične investicije, investitori će prestati da ih kupuju i okrenuće se obveznicama”, tumači Walter Zimmerman, analitičar u kompaniji ICAP.

Investitore brinu i naznake usporavanja rasta globalne ekonomije, na šta je ovih dana upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je zbog uvođenja carina i zaoštravanja finansijskih uslova u svetu smanjio procene rasta svetske ekonomije na 3,7 posto u ovoj godini, dok se ranije očekivao rast od 3,9 posto.

Pritom je MMF smanjio procene rasta kako SAD-a, tako i Kine i Evrope u ovoj i narednoj godini.

Skok VIX "indeksa straha"

U međuvremenu, predsednik SAD-a Donald Trump ponovno je zapretio Kini uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi dolara vredan kineski uvoz, što pokazuje da trgovinske tenzije ne popuštaju i što dodatno unosi nesigurnost na tržišta jer bi zarade kompanija mogle da padnu.

Na rast nesigurnosti na tržištima ukazuje jučerašnji skok tzv. VIX "indeksa straha" na Čikaškoj berzi opcija za više od 40 posto, na 22,9 bodova, najviši nivo od aprila. To pokazuje da investitori pojačano osiguravaju svoja portfolija od mogućeg daljeg pada cena akcija, dok povećani obim trgovanja ukazuje na povlačenje s tržišta.

Juče je, naime, na američkim berzama vlasnika zamenilo 9,86 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

Pritom je najveći pad, 4,8 posto, juče zabeležio tehnološki sektor. Komunikacioni, potrošački, energetski i industrijski sektor zabeležili su, prosečni pad cena akcija za više od 3 posto, dok je najmanje, 0,5 posto, pao defenzivni komunalni sektor.

Trump: Mislim da je Fed poludio

„Ovo danas bilo je prilično krvoproliće, jasno je da je pala sklonost investitora prema rizičnijim investicijama, ali malo je mesta za skrivanje. Zlato je malo poskupelo, a VIX indeks znatnije porastao”, kaže Ed Campbell, portfolio menadžer u kompaniji QMA.

Smatra da je to posledica kumulativnog uticaja rasta kamata i strahovanja da bi trgovinske tenzije mogle da naštete poslovnim rezultatima kompanija.

„Videli smo da su se akcije dosad držale prilično dobro dok su kamatne stope rasle, ali sada se pojavljuju pukotine na tržištu. Tržišta se plaše da će Fed biti previše agresivan po pitanju povećanja kamata”, kaže Ed Campbell.

To smatra i predsednik Trump, koji je pre neki dan kazao da Fed prebrzo povećava kamate, s obzirom na to da je inflacija minimalna, a ekonomija snažna.

Juče je, nakon oštrog pada Wall Streeta novinarima kazao da se ne slaže s potezima centralne banke.

„Mislim da je Fed poludeo”, kazao je Trump.

I na evropskim berzama juče su cene akcija su naglo pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,27 posto, na 7.145 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,21 posto, na 11.712 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 5.206 bodova.

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija oštro pale, kao i na Wall Streetu dan ranije, pa su se "zakucale" na najniže nivoe u 18 meseci. Tako je japanski Nikkei indeks potonuo 4,25%, hongkonški indeks pao je za 3,9%, dok je šangajska berza pala čak 4,25%, na najniži nivo u poslednje četiri godine. Indeks u Sydneyu je pao za 2,74 posto, ispod nivoa od 6000 bodova.

06.10.2018.

Nova glavna ekonomistkinja MMF-a - Talentovana, briljantna i ekonomska ʺrock zvezdaʺ

Smatraju je izuzetnom i talentovanom, predstavljaju kao briljantan um, naglašavaju da je krasi intelektualno liderstvo, kažu da je jedna od novih "rok zvezda" ekonomije. Ona je profesorka na Harvardu Gita Gopinath, ima 46 godina, i budite sigurni da će ubrzo biti vrlo poznata.

Njome su već potpuno oduševljeni u elitnim krugovima američkih i međunarodnih naučnih i finansijskih ustanova, a sada je postala i glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda koji od 2011. godine vodi Francuskinja Kristin Lagard. Pozornica je to na kojoj će Gita Gopinath, sjajna Indijka s američkim državljanstvom, moći da demonstrira nove poglede na međunarodnu makroekonomiju, finansije i trgovinu, što je njena specijalnost. Od nje se na neki način očekuje da iz pozadine prodrma inicijative koje dolaze iz MMF-a i određuju sudbinu (pre)zaduženih zemalja.

Ipak, preterano bi bilo očekivati dramatične promene čak i da ih ona predloži. Ta je institucija, osnovana kao jedan od kamena temeljaca novog svetskog poretka nakon Drugog svetskog rata na konferenciji u Breton Vudsu, globalni finansijski ideolog i nadzornik fiskalne discipline kojoj je glavni zadatak da se potrudi da svi plate što su pozajmili. Mnogi zbog toga MMF smatraju organizacijom koja promoviše tržišni fundamentalizam, a neke njene preporuke i politike prema zaduženim zemljama vrlo problematičnima. O tome bi Argentinci, na primer, štošta mogli primetiti prisećajući se sloma 2001. godine, a upravo su izmolili finansijsku pomoć za izvlačenje iz nove krize. MMF je, inače, ove godine objavio da je globalna ekonomija zaduženija nego što je bila pre finansijske krize iz 2008. godine (dobar deo rasta duga otpada na Kinu), te da treba hitno preduzeti mere za smanjenje duga i fiskalnu konsolidaciju pre nego što dođe do novog ekonomskog usporavanja.

Nova glavna ekonomistkinja MMF-a dolazi na scenu u nemirno doba. Ali ona jeste đak liberalne ekonomske škole, tu nema dvoumljenja, s doktoratom na američkom Univerzitetu Prinston. (Uostalom, kada je imao samo sedam godina, njen sin je pitao tatu što je to fiskalni deficit, toliko je puta čuo taj izraz, priznala je u intervjuu.) Nastupa odlučno, vrlo samouvereno, vidi se da je svladala pravila sveta u kojem se kreće. Dosad je objavila 40-ak istraživačkih članaka o kursu valuta, trgovini i ulaganjima, međunarodnim finansijskim krizama, monetarnoj politici, dugu i krizama tržišta u nastajanju. Neki od novijih članaka kritički govore, na primer, o tezi slavnog američkog liberalnog ekonomiste Miltona Fridmana o važnosti i dobicima od fleksibilnog valutnog kursa za trgovinu i ekonomiju.

Dobici su, kaže ona, manji nego što bi se mislilo, što je Financial Times opisao kao stav koji će biti izazovan za MMF, instituciju koja tradicionalno podržava politiku fleksibilnih kurseva. Njeno istraživanje je pokazalo da je deprecijacija valute neefikasna u stimulisanju izvoza u većini zemalja jer su robe uglavnom izražene u dolarima. S dolarom kao dominantnom valutom, izvozne cene ne padaju kada se kurs promeni, pa je njen zaključak da je izvoz prilično neosetljiv na promene kursa.

Ko je Gita Gopinath? "Totalni sam radoholičar", opisala je sebe u intervjuu za indijski Vogue kad je dobila stalno profesorsko mesto na katedri za ekonomiju na američkom Univerzitetu Harvard 2010. godine. To je pre nje uspelo tek dvema ženama, pa je već iz toga jasno da je teški kalibar. Stajala je u kabinetu u kampusu, pred pločom išaranom komplikovanim formulama i beleškama.

- To je nešto čime sam se juče bavila, nisam vas htela time da vas plašim - ispričala se novinarki koja se za vreme razgovora zagledala u taj neuredni lavirint formula.

Na Harvardu je od 2005. godine, a stalna profesorska pozicija bio je prvi zaista veliki korak u njenoj karijeri. Onda su usledile nagrade i priznanja, a ove godine je postala i članica prestižne Američke akademije nauke i umetnosti.

Rođena je i odrasla u indijskoj saveznoj državi Kerala, čijoj je vladi ekonomska savetnica poslednjih godina, a iako se mnogi ne slažu s ocenom da je tamo nekad postojalo matrijarhalno društvo, Gita Gopinath poziva se upravo na tu tradiciju kako bi objasnila korene svog uspeha.

Kad odrasteš u okolini gde te smatraju vrednom, nemaš sumnji u sebe i osećaš se dostojnom osobom - rekla je za Vogue.

Sada će voditi istraživačko odeljenjek MMF-a koje, između ostalog, objavljuje World Economic Outlook, jedan od najčitanijih dokumenata o razvoju i perspektivama globalne ekonomije. Prva je žena ikad na mestu glavnog ekonomiste MMF-a, a s njenim imenovanjem nastaje i zanimljiv trijumvirat u svetskom međunarodnom finansijskom poretku: tri žene su glavne ekonomistkinje MMF-a, Svetske banke i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Glavna ekonomiskinja Svetske banke je Pinelopi Koujianou Goldberg (55), imenovana u aprilu ove godine. Ona je profesorka sa Univerziteta Jejl grčkih korena, takođe članica Američke akademije nauke i umetnosti, a do prošle godine glavna urednica uglednog časopisa American Economic Review. Glavna ekonomistkinja OECD-a je od juna ove godine Francuskinja, Laurence Boone (49), nekadašnja savetnica Francoisa Hollandea koja je oblikovala francusku politiku prema Grčkoj u doba krize 2014. godine. U karijeri, inače, ima i iskustvo glavne ekonomistkinje za Europe u Bank of America Merril Linč.

- Pod njenim će vođstvom ekonomski tim OECD-a biti vitalni deo napora da se izgradi multilateralni sistem za novo doba - opisao je njen zadatak generalni sekretar OECD-a Angel Gurija.

Hoće li one dati inovativne odgovore na pitanja o smeru globalizacije, odnosno novog ekonomskog poretka koji će bolje uključiti i zemlje u razvoju, kako se što otvoreno što između redova očekuje? U trenutku kad je trgovinski multilateralni sistem pred velikim izazovima i kad se vodi otvorena američko-kineska bitka za prevlast, dok ostali nastoje u tom preslaganju karata naći što bolje mesto za sebe, to bi bilo više nego dobrodošlo.

Kako je za Blumberg napisao kolumnista Mohamed A. El-Erian, koji rad Gite Gopinath već dugo prati, a i sam je u više navrata obavljao visoke funkcije u MMF-u, ostaje da se vidi hoće li Fond biti sposoban inkorporirati njena razmišljanja, posebno o vezama između sveta finansija, kretanja na tržištu i prelivanja u realnu ekonomiju, ili, na primer, razvijanja novih alata za praćenje tokova kapitala u doba kad ga ima u izobilju ali i kad beži.

- To će zahtevati otvorenost uma, intelektualnu agilnost i spremnost da se ponovno ispita neka stara konvencionalna znanja - kaže El-Erian.

Na predavanju koje je krajem prošle godine održala u Peterson Institute for International Economics, Gita Gopinath je naglasila kako smatra da trgovina nije glavni pokretač nejednakosti, ali su politike zakazale u adresiranju njenih redistribucijskih posledica. Naravno, prilično je zabrinuta i zbog trenutne trgovinske politike/rata koji vodi američki predsednik Donald Trump.

Prikazano 8 vesti od 96 — Strana 4