Finansije

23.07.2018.

Dok cena bitcoina raste, druge kriptovalute ga prate ili — nestaju

Bitcoin je ponovo porastao, a zajedno sa njim i sve ostale kriptovalute među prvih 100. Za to vreme, 800 kriptovaluta je nestalo kao rezultat propalih ICO projekata.

Kako je nedavno izjavio jedan od najpoznatijih kripto preduzetnika Brajan Armstrong, duga istorija bitcoina puna je uspona i padova. Videli smo njegov uspon nadomak cifre od 20.000 dolara, ali smo i 306 puta svedočili pokušaju sahranjivanja bitcoina. Bez obzira na sve, ova valuta opstaje i čini se da se sve ostale vrte oko nje.

U poslednjih godinu dana promene su bile dramatične i mnoge su ponovo ostavile zabrinutima. Konkretno, posle rekordne cene jednog coina ove kriptovalute koja je iznosila 19.783 dolara, cena jednog bitcoina je u martu ove godine pala ispod 10.000 dolara. Od tada je cena varilala, ali još uvek nije uspela da se vrati na tu sumu.

Cena bitcoina je posle više od mesec dana premašila cifru od 7.000 dolara (trenutno 7.745 dolara), nakon što je sredinom juna imala vrednost manju od šest hiljada dolara.

Poslednji rast cene bitcoina ne predstavlja izuzetak, pošto su i ostale kriptovalute sa CoinMarketove liste 100 najvećih zabeležile skok u poslednjih 24 sata, a čak 24 coina je procentualno ostvarilo dvocifreni rast. Iako je i u prošlosti rast cene bitcoina uticao na rast vrednosti ostalih kriptovaluta, do sada se nije desilo da na ovaj način gotovo svi coini među 100 najjačih zabeleže porast.

Tokom 2017. godine na porast cena kriptovaluta u najvećoj meri je uticala velika potražnja u azijskim zemljama, a trenutno na njihov rast najverovatnije, utiče nekoliko pozitivnih vesti u oblasti kriptovaluta i blockchaina, pa je tako najpopularnija kripto menjačnica Coinbase pre nekoliko dana objavila da je dobila odobrenje američkih vlasti da na svoju tržišnu listu kriptovaluta stavi i sigurnosne tokene, kao i da će na listu dodati kriptovalute poput Cardana, Basic Attention Tokena, Stellar Lumensa, Zcash i 0x (cena poslednja dva zabeležila je pomenuti dvocifreni rast).

Uz to kompanija Goldman Sachs je za novog izvršnog direktora (CEO) postavila Davida Solomona, koji je prošlog meseca izjavio da će ova investiciona banka u svoj portfolio dodati usluge vezane za bitcoin i kriptovalute, dok je kompanija BlackRock, koja se bavi upravljanjem imovinom, najavila da počine istraživanje tržišta kriptovaluta i blockchain tehnologije.

Više od 800 kriptovaluta nestalo sa tržišta

Dok cena bitcoina i drugih najjačih kriptovaluta u poslednjih desetak dana raste, više od 800 coina prema podacima sajta Dead Coins, je izgubilo svaku vrednost, nestalo sa tržišta ili im je vrednost manja od jednog centa.

ICO projekti, iz kojih ponudom tokena nastaju nove kriptovalute, su doživeli veliku popularnost u poslednjih 18 meseci, u velikoj meri zahvalujući bitcoin bumu.

Ipak, stotine ovih projekata je do sada propalo zato što su bili prevara, šala ili nisu uspeli da materijalizuju svoj proizvod.

Zbog svega ovoga, bitcoin se čini kao stub na koji se oslanjaju vrednosti svih ostalih kriptovaluta. Na sličan način na koji je zlato percipirano kao „sigurna luka” i čuvar vrednosti. Na ovom mestu savršeno ima smisla pasus iz jednog teksta Elada Gilja, čiji prevod smo svojevremeno objavili na našem blogu:

Nedavno je bitcoin prerastao u legitimnu alternativu za zlato i garanciju (hedge) za periode nestabilnosti koji se često vezuju za zlato. Od mnogih hedž fondova sam čuo da u poslednjih šest meseci nisu videli kretanje cena zlata koje su očekivali u situacijama „povratka na bezbedno”. Umesto toga, bitcoin je išao u korak s očekivanjima koja su mislili da će se desiti sa zlatom. Bitcoin polako usvaja digitalnu verziju uloge koju je zlato (i akcije kompanija u zlatu) igralo u hedžing strategijama. Jedna velika prepreka usvajanju bitcoina kao značajne alternative zlatu je, naravno, njegova inherentna nestabilnost.

Prikazano 1 vesti od 86 — Strana 18