Finansije

12.04.2019.

Uber planira da investitorima ponudi akcije u vrednosti od 10 milijardi dolara

U Uberu su odlučili da inicijalnom ponudom akcija (IPO-om) zainteresovanim investitorima ponude akcije u vrednosti od oko deset milijardi dolara. Prema pisanju CNBC-ja, zvanični deo procesa javne ponude trebalo bi da započne danas predajom dokumentacije Američkoj komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC), sledi road show na kome će sve potencijalne investitore da upoznaju sa svojim planovima, a trgovanje Uberovim akcijama na Njujorškoj berzi bi počelo u prvim danima maja.

Ako cena akcija dosegne planiranu vrednost, biće to najveća inicijalna javna ponuda akcija neke tehnološke kompanije u istoriji i najveći IPO od izlaska kineskog giganta Alibabe na berzu u 2014. Naime, iako su investicioni bankari svojevremeno procenili vrednost Ubera na 120 milijardi dolara, nakon lošeg izlaska konukrenta Lyfta kompanija se nada da će postići tržišnu kapitalizaciju između 90 i 100 milijardi dolara.

Lyft je inicijalnom javnom ponudom akcija prikupio 2,34 milijarde dolara, a tržišna kapitalizacija premašila je 24 milijarde dolara. Ipak, od ulistavanja na Nasdaqu akcijama kompanije se slabo trgovalo pa im je cena pala sa 72 dolara, kolika je bila u IPO-u, na sadašnjih 67,44 dolara. Zbog toga su u Uberu realističniji u procenama sopstvene vrednosti.

Uber posluje u više od 70 zemalja, a protekle godine je prihodovao 11,3 milijarde dolara.

12.04.2019.

Christine Lagarde: Kriptovalute očigledno ʺdrmajuʺ bankarski sistem

Finansijske tehnologije, kao što su digitalne valute, očigledno "drmaju" bankarski sistem i moraju se nadzirati kako bi se očuvala stabilnost, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Ona je, nakon jedne panel diskusije održane u okviru prolećnog zasedanja MMF-a u Vašingtonu, ukazala na promenu poslovnih modela komercijalnih banaka kao dokaz toga da inovacije, poput kriptovaluta, imaju očigledan uticaj na subjekte u finansijskom sektoru.

Upozorila je, međutim, da takve promene u finansijskoj industriji moraju biti praćene regulativama.

Ne želimo inovacije koje bi toliko uzdrmale sistem da izgubimo neophodnu stabilnost - rekla je direktorka MMF-a.

Startapi i velike tehnološke kompanije sve više obraćaju pažnju na bankarski sektor, a Facebook navodno razvija sopstvenu kriptovalutu, dok je Apple prošlog meseca predstavio sopstvenu kreditnu karticu u partnerstvu s bankom Goldman Sachs.

Tehnološke kompanije koje ulaze u bankarski prostor moraju da, ocenjuje Lagardeova, budu podvrgnute regulativama.

05.04.2019.

Da li je svet na korak do nove recesije?

Svet bi mogao ponovo da zakorači u globalnu recesiju, ako u naredna tri meseca Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne postignu trgovinski sporazum, javlja agencija Moody's, a prenosi CNBC. Osim toga, tu je i teg Brexita koji se nadvio nad Evropsku uniju, a ako zaista dođe do tzv. „tvrdog” Brexita, prilično je sigurno da će i evropska ekonomija, a posebno ona UK-a ući u recesiju.

Pre svega, trgovinski rat oko tarifa na uvoz proizvoda između Kine i SAD-a kreirao je vrlo nesigurnu poslovnu klimu.

Poslovna klima u celom svetu je neverovatno krhka - izjavio je glavni ekonomista Moody's Analyticsa Mark Zandi i dodao kako je samouverenost kompanija trenutno na najnižim nivoima od globalne ekonomske krize pre deset godina.

Kompanije su na ivici, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u naredna tri meseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna - rekao je Zandi.

SAD i Kina su trenutno u pregovorima, a predstavnici obe države trebalo bi da se sastanu ove nedelje. Međutim, ako ne uspeju da postignu dogovor to bi moglo dodatno da naruši već poljuljanu poslovnu klimu, smatra ovaj ekonomista. Dođe li do toga, kompanije će verovatno smanjiti nova zapošljavanja, nezaposlenost će porasti, a potrošači će izgubiti poverenje u ekonomiju, objašnjava.

Razlika između ekonomije rasta i one u recesiji je naprosto u poverenju, poverenju da će ekonomija biti u redu. Izgubite li to poverenje, nijedna centralna banka ga neće vratiti - upozorio je.

Situacija nije ništa bolja ni u Evropi kojoj nad glavom visi Brexit. U ponedeljak je britanski parlament odbio alternative za već tri puta odbijeni sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Prema, kako ih je Zandi nazvao njegovim „subjektivnim” predviđanjima, šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora kreću se oko 33 posto, što je po njemu „previše realna opcija”.

Dođe li do „tvrdog” Brexita, ekonomije UK-a i EU će sigurno ući u recesiju, a mislim da svetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi takođe mogao biti pravi problem - dodao je.

Znakovi o usporavanju rasta u nekoliko najvećih evropskih ekonomija već sada prete i gekonomijama drugih zemalja širom sveta, upozorio je i direktor azijskih ekonomskih istraživanja u HSBC-u Frederic Neumann. Gurne li Brexit Evropu u recesiju, ekonomije u razvoju, a posebno one u Aziji, mogle bi biti pogođene na dva načina, istaknuo je Neumann.

Prvo, smanjiće se potreba za izvozom koju je predvodila upravo Evropa, a drugo, slabija Evropa bi uticala na jačanje dolara, budući da će investitori tražiti sigurnija ulaganja.

Snažni dolar nikad nije dobar za tržišta u razvoju - zaključio je.

17.02.2019.

Uber prihodovao 11 milijardi dolara, smanjio gubitke, a spremaju se i za najveći IPO ikada

Uber Technologies je u 2018. godini ostvario ukupne prihode od 11,3 milijarde dolara, što je 43 posto više nego godinu dana ranije, dok je gubitak te američke kompanije za posredovanje u uslugama prevoza smanjen.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u petak, gubitak Ubera je iznosio 1,8 milijardi dolara, dok je u 2017. bio 2,2 milijarde dolara.

Kao privatna kompanija, Uber nije dužan da objavljuje finansijske izveštaje, međutim počeo je da javnost izveštava o tome jer uskoro namerava da sprovede javnu ponudu i uvrsti akcije na berzu.

Usporen rast na kvartalnom nivou

U poslovnom izveštaju Uber ističe da su u prošloj godini narudžbine skočile za 45 posto u odnosu na 2017., na 50 milijardi dolara.

Pritom su u četvrtom kvartalu narudžbine dosegle rekordnih 14,2 milijarde dolara, 11 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Međutim, prihodi Ubera iznosili su u tom kvartalu 3 milijarde dolara, što je samo 2 posto više nego u prethodnom kvartalu, ali i 24 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Donedavno su prihodi te kompanije rasli po dvocifrenim stopama na kvartalnom nivou, ali u poslednjim kvartalima njihov rast je usporen na jednocifrene, što bi, kažu analitičari, moglo zabrinuti investitore uoči planirane javne ponude, koja bi mogla biti sprovedena već u drugom kvartalu ove godine.

„Uber mora da pokaže da može da kontroliše troškove i ostvaruje dobit kako bi pokazao da njegov poslovni model neće biti slomljen, da može dosegnuti održivu profitabilnost uprkos problemima s vozačima, klijentima i političarima”, kaže David Brophy, profesor finansija na Ross School of Business u Mičigenu.

Širenje poslovanja

Pod vodstvom Dare Khosrowshahia, koji je pre dve godine preuzeo vodstvo kompanije od suosnivača Ubera Travisa Kalanicka, Uber je uložio u nova tržišta, a povukao se sa onih na kojima je gubio milione dolara, poput kineskog, ruskog i s tržišta jugoistočne Azije.

Kompanija širi svoj raspon usluga, poput dostave hrane, prevoza tereta, iznajmljivanja bicikala i skutera, tražeći nove prihode i mogući put ka profitabilnosti, van svog osnovnog poslovanja.

Ali, kompanija je suočena s dugotrajnim i skupim pravnim bitkama, nakon niza skandala zbog neprimerenog ponašanja pojedinih vozača Ubera, a suočena je i sa zakonskim problemima i regulatornim ograničenjima širom sveta.

Uz to, zarada te kompanije u poslednje vreme je pod pritiskom zbog rasta troškova dok nastoji da privuče vozače i uđe na nova tržišta, premda je poslednjih godina preduzela niz koraka kako bi smanjila svoje gubitke.

Uskoro javna ponuda akcija

U svakom slučaju, očekuje se da će javna ponuda akcija te kompanije biti jedna od najvećih dosad.

Procena vrednosti kompanije prošle godine iznosila je 72 milijarde dolara, po čemu je Uber jedna od najvrednijih privatnih kompanija na svetu.

Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele voditi IPO pokazale su da bi vrednost Ubera u javnoj ponudi mogla dosegnuti i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda akcija mogla biti jedna od najvećih ikada.

16.02.2019.

JP Morgan prva američka banka sa vlastitom kriptovalutom

Ovaj zajmodavac dnevno obavi transakcije u vrednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom sveta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.

U eksperimentu koji treba da počne za nekoliko meseci, mali deo tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove „JPM koin“, digitalni token koji su inženjeri ove banke sa sedištem u Njujorku napravili za promptno izvršenje plaćanja između klijenata, javlja tv mreža CNBC.

JP Morgan se priprema za budućnost u kojoj će finansijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blokčejn.

To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji – bitkoinu.

Ali, da bi se ta budućnost desila, JP Morganu je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umesto da se oslanja na staru tehnologiju kao što su tzv. „žičani transferi“ (S.W.I.F.T).

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.

Svaki „JPM novčić“ će se menjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica.

Klijentima će se kovanice izdavati po deponovanju dolara u banci. Nakon što upotrebe ove „žetone“ za neko plaćanje ili kupovinu hartija od vrednosti na blockčejnu, banka uništava kovanice, a klijentima vraća preostali iznos dolara.

Prikazano 5 vesti od 86 — Strana 1