Uber planira da investitorima ponudi akcije u vrednosti od 10 milijardi dolara

  • Izvor: Novac.hr / CNBC
  • 12.04.2019.
  • 07:23
  • Finansije

U Uberu su odlučili da inicijalnom ponudom akcija (IPO-om) zainteresovanim investitorima ponude akcije u vrednosti od oko deset milijardi dolara. Prema pisanju CNBC-ja, zvanični deo procesa javne ponude trebalo bi da započne danas predajom dokumentacije Američkoj komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC), sledi road show na kome će sve potencijalne investitore da upoznaju sa svojim planovima, a trgovanje Uberovim akcijama na Njujorškoj berzi bi počelo u prvim danima maja.

Ako cena akcija dosegne planiranu vrednost, biće to najveća inicijalna javna ponuda akcija neke tehnološke kompanije u istoriji i najveći IPO od izlaska kineskog giganta Alibabe na berzu u 2014. Naime, iako su investicioni bankari svojevremeno procenili vrednost Ubera na 120 milijardi dolara, nakon lošeg izlaska konukrenta Lyfta kompanija se nada da će postići tržišnu kapitalizaciju između 90 i 100 milijardi dolara.

Lyft je inicijalnom javnom ponudom akcija prikupio 2,34 milijarde dolara, a tržišna kapitalizacija premašila je 24 milijarde dolara. Ipak, od ulistavanja na Nasdaqu akcijama kompanije se slabo trgovalo pa im je cena pala sa 72 dolara, kolika je bila u IPO-u, na sadašnjih 67,44 dolara. Zbog toga su u Uberu realističniji u procenama sopstvene vrednosti.

Uber posluje u više od 70 zemalja, a protekle godine je prihodovao 11,3 milijarde dolara.

Preporučujemo