Da li je svet na korak do nove recesije?

  • Izvor: Novac.hr / CNBC
  • 05.04.2019.
  • 09:17
  • Finansije

Svet bi mogao ponovo da zakorači u globalnu recesiju, ako u naredna tri meseca Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne postignu trgovinski sporazum, javlja agencija Moody's, a prenosi CNBC. Osim toga, tu je i teg Brexita koji se nadvio nad Evropsku uniju, a ako zaista dođe do tzv. „tvrdog” Brexita, prilično je sigurno da će i evropska ekonomija, a posebno ona UK-a ući u recesiju.

Pre svega, trgovinski rat oko tarifa na uvoz proizvoda između Kine i SAD-a kreirao je vrlo nesigurnu poslovnu klimu.

Poslovna klima u celom svetu je neverovatno krhka - izjavio je glavni ekonomista Moody's Analyticsa Mark Zandi i dodao kako je samouverenost kompanija trenutno na najnižim nivoima od globalne ekonomske krize pre deset godina.

Kompanije su na ivici, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u naredna tri meseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna - rekao je Zandi.

SAD i Kina su trenutno u pregovorima, a predstavnici obe države trebalo bi da se sastanu ove nedelje. Međutim, ako ne uspeju da postignu dogovor to bi moglo dodatno da naruši već poljuljanu poslovnu klimu, smatra ovaj ekonomista. Dođe li do toga, kompanije će verovatno smanjiti nova zapošljavanja, nezaposlenost će porasti, a potrošači će izgubiti poverenje u ekonomiju, objašnjava.

Razlika između ekonomije rasta i one u recesiji je naprosto u poverenju, poverenju da će ekonomija biti u redu. Izgubite li to poverenje, nijedna centralna banka ga neće vratiti - upozorio je.

Situacija nije ništa bolja ni u Evropi kojoj nad glavom visi Brexit. U ponedeljak je britanski parlament odbio alternative za već tri puta odbijeni sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Prema, kako ih je Zandi nazvao njegovim „subjektivnim” predviđanjima, šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora kreću se oko 33 posto, što je po njemu „previše realna opcija”.

Dođe li do „tvrdog” Brexita, ekonomije UK-a i EU će sigurno ući u recesiju, a mislim da svetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi takođe mogao biti pravi problem - dodao je.

Znakovi o usporavanju rasta u nekoliko najvećih evropskih ekonomija već sada prete i gekonomijama drugih zemalja širom sveta, upozorio je i direktor azijskih ekonomskih istraživanja u HSBC-u Frederic Neumann. Gurne li Brexit Evropu u recesiju, ekonomije u razvoju, a posebno one u Aziji, mogle bi biti pogođene na dva načina, istaknuo je Neumann.

Prvo, smanjiće se potreba za izvozom koju je predvodila upravo Evropa, a drugo, slabija Evropa bi uticala na jačanje dolara, budući da će investitori tražiti sigurnija ulaganja.

Snažni dolar nikad nije dobar za tržišta u razvoju - zaključio je.

Preporučujemo