MMF ponovo snizio procene rasta ekonomije, jedina svetla tačka je Japan

  • Izvor: Novac.hr / Hina
  • 22.01.2019.
  • 11:35
  • Finansije

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u ponedeljak procene rasta svetske ekonomije u 2019. i 2020. godini, dok je izvršni direktor Christine Lagarde ocenila da su rizici od usporavanja globalnog rasta porasli, ali da i recesija još uvek nije iza ćoška.

MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalna ekonomija porasti za 3,5 posto u 2019. i za 3,6 posto u 2020. godini, čime je snizio projekcije iz oktobra za 0,2 procentna boda, odnosno 0,1 procentni bod. Time je snizio svoje procene po drugi put u protekla tri meseca.

Snižene prognoze odražavaju naznake slabosti u Evropi, pri čemu je najveća izvozna sila, Nemačka, pogođena novim standardima o emisijama gasova iz automobila, dok je Italija pod pritiskom zbog najnovijeg spora između Rima i Brisela oko italijanskog budžeta.

Rast u evrozoni trebao bi da uspori na 1,6 posto u 2019. godini, s 1,8 posto u 2018. godini, čime je oktobarska procena snižena za 0,3 procentna boda, kažu u MMF-u.

MMF je snizio procene rasta za zemlje u razvoju, na 4,5 posto u 2019., čime je prognoza iz oktobra snižena za 0,2 procentna boda i predstavlja usporavanje rasta u poređenju s rastom od 4,7 posto u 2018. godini.

"Tržišta u nastajanju i ekonomije u razvoju našli su se na testu zbog teških spoljnih uslova u poslednjih nekoliko meseci u kontekstu trgovinskih napetosti, rasta kamatnih stopa u SAD-u, aprecijacije dolara, odliva kapitala i promenljivih cena nafte", ističe se u MMF-ovom izveštaju.

MMF je ipak zadržao procene iz oktobra za američku ekonomiju, za koju u 2019. predviđa rast od 2,5 posto i od 1,8 posto u 2020., ističući kontinuirano snažnu domaću potražnju.

Takođe je potvrdio procenu rasta kineske ekonomije od 6,2 posto za ovu i narednu godinu, ali je upozorio da bi tamošnja ekonomska aktivnost mogla biti slabija od očekivanja ako se nastave trgovinske napetosti, pa i uprkos nastojanjima kineske vlade da podupru rast ekonomije većom fiskalnom potrošnjom i pojačanim bankarskim kreditiranjem.

"Kao što je već bilo viđeno 2015–16., zabrinutost u vezi zdravlja kineske ekonomije mogla bi da izazove nagle, dalekosežne rasprodaje na finansijskim i tržištima roba, što stvara pritiske na njene trgovinske partnere, izvoznike roba i ostala tržišta u nastajanju", tumače u MMF-u.

U MMF-u očekuju da će britanska ekonomija ove godine ostvariti rast od 1,5 posto, premda postoje neizvesnosti u pogledu tih projekcija, koje se temelje na pretpostavci da će izlazak Britanije iz EU-a biti uređen.

Retka svetla tačka je Japan, kojem MMF predviđa rast od 1,1 posto u ovoj godini, čime je podigao raniju prognozu za 0,2 procentna boda, a što pripisuje očekivanim većim podsticajima na strani državne potrošnje, koji bi trebalo da anuliraju efekte planiranih povećanja kod oporezivanja potrošnje u oktobru.

MMF je pozvao političare da sprovode strukturne reforme dok globalna ekonomija ostvaruje solidan rast.

Rizik od usporavanja globalnog rasta porastao, ali neće doći do recesije

Izvršni direktor MMF-a Lagarde ocenila je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, nakon objave sniženih prognoza, da je rizik od usporavanja globalnog rasta porastao, ali isto tako i da recesija još nije iza ćoška.

Zatražila je od vlada da otklanjaju ekonomske slabosti, posebno smanjivanjem javnih dugova i poručila im je da "popravljaju krov dok sija sunce".

Kako zamah rasta doseže svoj vrhunac, a rizici za prognoze rasta jačaju, političari se sada moraju fokusirati na mere za sprečavanje budućeg usporavanja, poručili su iz MMF-a.

"Glavni zajednički prioritet u politici za države jeste da zajedničkim snagama i brzo otklone svoje trgovinske nesporazume i neizvesnost, umesto da dodatno povećavaju štetne barijere i destabilišu globalnu ekonomiju koja već usporava", poručuju iz MMF-a.

Preporučujemo