Na pomolu egzodus kapitala iz Londona zbog Brexita - Finansijski sektor iznosi novac u Frankfurt

  • Izvor: Novac.hr / Bloomberg
  • 12.01.2019.
  • 23:45
  • Finansije

Finansijski sektor u Velikoj Britaniji planira da prebaci oko bilion dolara imovine u druge delove sveta zbog Brexita i neizvesnosti oko njegovog sprovođenja, objavio je portal Bloomberg pozivajući se na istraživanje konsultantske kuće Ernst&Young (EY).

Naša procena posledica Brexita, prenosi Bloomberg informacije iz EY-a, još je i konzervativna jer deo kompanija ne želi da otkrije koliko će imovine prebaciti van Velike Britanije. Portal navodi kako je EY konsultovao dvadeset banaka, osiguravajućih društava i finansijskih posrednika koji su već ranije najavljivali povlačenje kapitala zbog Brexita.

Smanjivanje imovine finansijskog sektora na Ostrvu, izračunali su spomenuti izvori, imaće za posledicu preseljenje oko sedam hiljada radnih mesta iz Londona u druge finansijske centre, pre svega u, kako se navodi, Frankfurt.

Budući da su finansijske institucije sklonije da potraže lokalne zaposlene, nego seliti već postojeće iz jedne u drugu poslovnicu, Bloomberg procenjuje da će dobar deo zaposlenih u kompanijama koje na Ostrvu smanjuju imovinu, zapravo ostati bez posla.

U Frankfurt bi se prema ovim procenama moglo preseliti čak 800 milijardi evra kapitala odbeglog iz Londona. Istraživanje EY-a došlo je do podatka da su britanske kompanije već dosada u Dublinu, Parizu i u Frankfurtu otvorile oko dve hiljade radnih mesta kako bi mogle da posluju u uslovima nastalim otvaranjem postupka izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U prilog poslednjim procenama EY idu ranije objavljene informacije Bloomberga da će finansijska kuća JPMorgan Chase&Co van Velike Britanije preseliti 400 svojih radnih mesta, Morgan Stanley 280 radnika, a londonska poslovnica Deutsche Banke i do nekoliko stotina radnih mesta.

Bloomberg primećuje da će se deo britanskog finansijskog sektora koji seli kapital na evropski kontinent morati da prilagodi svoje poslovanje tamošnjim uslovima što, navodi portal, podrazumeva veći broj IT i drugih stručnjaka nego što je bio slučaj na Ostrvu.

Preporučujemo