Microsoft prestigao Apple po tržišnoj vrednosti

Tržišna vrednost Microsofta premašila je vrednost Applea prvi put u ovoj deceniji.

Cena akcije tog softverskog diva u poslednje vreme raste, dok je deonica Applea pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.

Akcija Microsofta porasla je u petak 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrednost dosegla 851,2 milijarde dolara.

S druge strane, cena akcije Applea pala ja 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrednost skliznula na 847,4 milijarde dolara.

Apple je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrednosti, a ispred Microsofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za PC-jem, dok je Apple bio u zamahu, delimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona iPhone.

Cena deonice Applea potonula je skoro 20 odsto od početka ovog meseca, kada je kompanija objavila procene prodaje tokom tekućeg kvartala koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cena deonice oštro ja pala, pri čemu je Apple na vrednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.

Preporučujemo