Novo istraživanje FED-a: Tržišta možda signalizuju pojačan rizik recesije u SAD-u

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizuje pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači američke centralne banke u San Francisku.

Istraživanje se zasniva na analizi razlike u prinosima na tromesečne trezorske zapise i onih na 10-godišnje obveznice, koja se smanjila u proteklim mesecima, kao i ostali pokazatelji odnosa između prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke papire. Nekoliko funkcionera Feda istaklo je smanjivanje te razlike kao valjani razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad nivoa onih na dugoročne obveznice u prošlosti po pravilu uvek bio vesnik recesije.

Istraživanje objavljeno u najnovijem ekonomskom biltenu Feda u San Francisku nadovezuje se na takva mišljenja.

"S obzirom na njenu dokazanu vrednost kada je u pitanju predviđanje recesije, putanja krive prinosa u poslednje vreme upućuje na zaključak o mogućem jačanju rizika recesije", napisali su analitičari Fed-a Majkl Bauer i Tomas Mertens.

Oni ipak dodaju da "ravnoteža krive ne predstavlja znak skorašnje recesije" budući da je razlika u prinosima na dugoročne dužničke papire u odnosu na one kratkoročne možda smanjena, ali su oni na dugoročne papire još uvek viši.

Razlog pada prinosa

U ponedeljak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice bio oko tri četvrtine procentnog boda viši od prinosa na trezorske zapise s rokom dospeća od tri meseca. To je solidno iznad negativne vrednosti koja bi bila stvarni signal recesije, napisali su Fedovi analitičari.

Očekuje se da će američka centralna banka nastaviti da podiže ključne kamatne stope narednih nekoliko kvartala iako tržišta očekuju da će ih iduće godine podići samo jednom. Fedovi funkcioneri predviđaju da će ih podizati u tri navrata.

Ostali analitičari, kako Fedovi tako i oni ostali, upozoravaju pak da je gomilanje obveznica u bilansu američke centralne banke ali i centralnih banaka ostalih zemalja sveta nakon globalne finansijske krize razlog koji bi mogao dovesti u pitanje valjanost krive prinosa u funkciji pouzdanog signala recesije.

Postoji mogućnost da su razlog pada prinosa na dugoročne dužničke papire veliki portfelji obveznica. Mogući razlog pada je i sklonost ulagača američkim dužničkim papirima, koje smatraju sigurnom imovinom. To možda smanjuje pouzdanost krive prinosa kada je u pitanju predviđanje recesije.

Preporučujemo