Prvi pad dobiti kineskog tehnološkog diva u 13 godina, cena deonice potonula 10 posto

  • Izvor: Novac.hr
  • 16.08.2018.
  • 14:15
  • Finansije

Kineska tehnološka kompanija Tencent Holdings Ltd izvestila je o neočekivanom padu svoje neto dobiti za 2 posto u drugom ovogodišnjem tromesečju zbog slabijeg rasta prihoda u sektoru mobilnih igara i pada u oblasti kompjuterskih igara.

Ta najveća kineska kompanija za društvene mreže i elektronske igre objavila je kako joj je dobit u drugom tromesečju pala na 17,87 milijardi juana (2,59 milijardi dolara), u poređenju s prosečnih 19,57 milijardi juana.

Cena deonice Tencent Holdingsa u četvrtak je pala za 10 posto, na najniži nivo u poslednjih godinu dana, nakon što je kompanija izvestila o prvom padu kvartalne dobiti u poslednjih 13 godina.

U svom saopštenju, kompanija je dodala da joj nije poznato hoće li dobiti odobrenje kineskih regulatornih vlasti za najpopularniju igricu koju proizvode "Monster Hunter", a koju je morala da povuče sa tržišta, nakon što je prodala milion kopija po ceni od 43 dolara za igru. Kineski regulator zabranio je dalju prodaju te igre, navevši kao razlog da je primio veliki broj pritužbi.

Prihodi Tencenta u drugom tromesečju porasli su za 30 posto, na 73,68 milijardi juana, što je manje od očekivanja analitičara, koji su u proseku prognozirali 77,5 milijardi juana prihoda. Takav usporeni kvartalni rast prihoda nije zabeležen kod Tencenta od trećeg kvartala 2015. godine.

Tencent je najvrednija kompanija na listama azijskih berzi, s tržišnom vrednošću od 407,6 milijardi dolara. Tokom ove godine deonice Tencenta su jako oscilovale usled straha od usporavanja njihovih osnovnih delatnosti, a sada su 13 posto niže nego na početku godine.

Preporučujemo