Netflix nakon 14 godina napušta finansijski direktor David Wells

  • Izvor: Venture Beat
  • 15.08.2018.
  • 10:45
  • Finansije

Netflixov finansijski direktor, David Wells, nakon dugih 14 godina napušta kompaniju, piše Venture Beat. Razlog odlaska nije poznat, ali je obećao da će ostati u kompaniji dok ne pronađe osobu koja će ga zameniti.

U dogovoru s izvršnim direktorom Netflixa zaključio sam da je sa trenutno jakom finansijskom pozicijom i rastom kompanije pravo vreme da pronađemo sledećeg finansijskog vođu kompanije. Lično nameravam da se više fokusiram na humanitarni rad, a za sve ostalo ćemo videti – izjavio je Wells.

Wells se pridružio kompaniji u 2004. kao potpredsednik za finansijsko planiranje i analizu, a u 2010. je preuzeo mesto člana Uprave Netflixa zaduženog za finansije. Na toj poziciji zamenio je Barryja McCarthyja, koji je izveo Netflix na berzu, a to je nedavno napravio i za Spotify gde je trenutno osoba zadužena za finansije.

Njegov naslednik Wells nadgledao je i pomogao Netflixu da postane streaming div. To pokazuje činjenica da su 2010., odnosno kada je Wells preuzeo poziciju šefa finansija, deonice kompanije vredele oko 25 dolara, a danas vrede više od 350 dolara. Tačnije, u tih osam godina njihova vrednost je skočila za neverovatnih 1171 posto.

David je bio od velike vrednosti za Netflix, a i mene. U fazi dramatičnog rasta uspešno je upravljao finansijama kompanije tako da je omogućio stvaranje i približavanje zabave našim korisnicima širom sveta, a istovremeno je usrećio i naše investitore – ponosno je naglasio Netflixov izvršni direktor Reed Hastings.

Osim rasta vrednosti deonica kompanije, tokom Wellsovog mandata broj Netflixovih pretplatnika je porastao sa 20 miliona na 56 miliona samo u SAD-u, a na međunarodnom nivou se čak 68 miliona ljudi pretplatilo na video na zahtev te kompanije. To je povećalo prodaju s 2,2 milijarde dolara u 2010. na 15,9 milijarde koja se očekuje do kraja ove godine.

Preporučujemo