Biznis

08.10.2018.

Nordhaus i Romer dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Američki ekonomisti Vilijam Nordhaus i Pol Romer ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za integrisanje klimatskih promena i tehnoloških inovacija u makroekonomske analize, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

- Ovogodišnji dobitnici nagrada osmislili su metode koje bi mogle da pruže odgovore na osnovno pitanje današnje ekonomije, a to je upravo kako stvoriti dugoročno održiv ekonomski rast" - stoji u izjavi Švedske kraljevske akademije nauka, piše CNN.

Nordhaus, inače profesor na Univerzitetu Yale, poznatiji po svom radu iz oblasti moderne "klimatske" ekonomije. Njegovom kolegi, Paulu Romeru, profesoru njujorškog univerziteta, pripisuje se titula utemeljitelja modernog pristupa razumevanja održivog ekonomskog rasta, piše The Guardian.

Dobitnici će podeliti novčanu nagradu od milion dolara.

Akademija navodi da Nordhausovo istraživanje pokazuje da je globalna uniformna šema karbonskih poreza nametnuta svim državama najefikasniji lek za probleme koje izazivaju emisije gasova.

Romerovo istraživanje položilo je temelj onoga što sada nazivamo "endogenom teorijom rasta", koja je donela nova istraživanja u oblasti regulacija i politike koja ohrabruje nove ideje i dugoročni prosperitet, navodi se u obrazloženju.

Nobelova nagrada za ekonomiju ustanovljena je 1968. godine i nije bila deo originane grupe priznanja koja su nabrojana u testamentu švedskog industrijalca Alfreda Nobela 1895. godine.

08.10.2018.

Amazon otpustio zaposlenog koji je prodao e-mail adrese kupaca

U septembru, Amazon je započeo istragu na osnovu izveštaja WSJ-a da neki od zaposlenih u kompaniji u SAD-u i Kini prodaju podatke kupaca prodavcima u zamenu za novac. Sada je, gigant elektronske trgovine obavestio pogođene klijente da je zaposleni u Amazonu delio njihove e-mail adrese sa prodavcem. Amazon je rekao WSJ-u da je već otpustio tog zaposlenog i izbacio prodavca koji je dobio e-mail adrese sa platforme. Što je još važnije, rečeno je da nisu otkrivene nikakve druge informacije o korisnicima osim e-mail adresa.

Amazon nije razjasnio da li je taj bivši službenik bio jedini krivac ili je on jedini uhvaćen od mnogih. Takođe nije precizirao da li je bivši službenik iz SAD-a ili Kine i nisu otkrili realan obim problema. Međutim, na osnovu WSJ-ovog prethodnog izveštaja, prodavci su platili Amazon-ovom osoblju čak 2.000 dolara za e-amail adrese korisnika. Imajući lične naloge kupaca, prodavci mogu direktno (a možda čak i više puta) da zatraže od njih da promene ili izbrišu negativne komentare, s obzirom na to da komentari pod oznakom „Verifikovana kupovina“ utiču na plasman proizvoda na stranicama sa rezultatima pretraživanja. U nekim slučajevima, oni su navodno podmitili zaposlene da povlače negativne kritike. S obzirom da više prodavaca može da navede iste artikle, plasman je presudan za prodaju.

Kompanija sada traži od klijenata da im jave ako dobiju neželjene mejlove od prodavaca, u kojim bi mogli da im ponude besplatnu ili robu sa popustom ako se vrate i promene svoje kritike ili daju višu ocenu za njihov proizvod. Podstičući kupce da to učine, ti prodavci takođe doprinose Amazon-ovom problemu lažnih kritika, sa kojim se već godinama bori.

06.10.2018.

Apple, Google i Amazon najvredniji brendovi sveta, Facebook i Tesla podbacili

Apple, Google i Amazon našli su se na samom vrhu liste najvrednijih brendova na svetu, navodi se u godišnjem izveštaju Interbranda. Tako je Apple, kao prva kompanija koja je prešla tržišnu vrednost od bilion dolara procenjena na 214 milijardi dolara, dok je Google procenjen na 155 milijardi dolara, a Amazon na 101 milijardu dolara, prenosi The Guardian.

Dok dva digitalna giganta već šest godina za redom drže poziciju najjačih, Facebook s druge strane, koji je pet godina imao titulu najbrže rastućeg, s osmog je mesta pao je na deveto.

- Danas živimo u svetu gde je uticaj potrošača na tržište izražajniji nego ikada ranije. Brendovi poput Amazona, Spotifya i Netflixa postali su predvodnici ove ere jer na personalizovani način unapređuju naše živote – istakao je glavni direktor Interbranda, Charles Travel. Uz to, Travel dodaje kako su najuspešniji upravo oni koji su uspeli da se prilagode promenama i novim potrebama tržišta.

Kako navode, Amazon je postao najbrže rastući brend upravo zbog svoje želje da postane "najbolja kompanija na svetu po meri korisnika". Oni su uspeli da redizajniraju svaki sektor, modernizovali su Fire Phone u Amazon Echo smart speaker, ali i Amazon MP3 u streaming servis za muziku.

Više od polovine kompanija koje su ušle u top 100 dolaze iz pet sektora: autoindustrije, tehnologije, finansijskog sektora, robe široke potrošnje i sektora luksuznih proizvoda. Kao iznenađenje na listi našli su se muzički streaming servisi poput Spotifya koji je zauzeo 92 mestu i Subarua, na 100 mestu. Uz njih, kao noviteti na lestvici našli su se Nintendo i Chanel, dok je Louis Vuitton s vrednošću od 28 milijardi dolara proglašen najvrednijim brendom u kategoriji luksuznih proizvoda. Titulu najvrjednijeg britanskog brenda odneo je HSBC, na 46 mestu, s vrednošću od 11 milijardi dolara.

Zbog nemogućnosti prilagođavanja i loših odluka neke kompanije koje su se u 2017. godini našle u top 100 najvrednijih poput Tesle, Thomson Reutersa, Moët & Chandona i Smirnoffa, ove godine su u potpunosti su podbacile.

Uz pojedinačne vrednosti, iskazana je i zajednička vrednost top 100 brendova koja iznosi 2 biliona dolara, što je 7% više nego pre godinu dana.

06.10.2018.

Ebay optužio Amazon za nezakonito preotimanje korisnika

EBay je optužio Amazon za ilegalno preotimanje prodavaca sa platforme, piše The Wall Street Journal. EBay je Amazonu poslao dopis o obustavi prakse regrutovanja novih korisnika nakon što su otkrili da je oko 50 Amazonovih prodajnih predstavnika poslalo više od hiljadu poruka njihovim prodavcima nagovarajući ih da promene platformu za trgovinu. U tom dopisu eBay tvrdi da je Amazon time, uz njihov sopstveni korisnički sporazum, prekršio i zakon o kompjuterskom kriminalu.

Možemo potvrditi da smo otkrili nezakonite radnje kojima Amazon traži od eBay prodavaca da se presele na Amazonovu platformu. Zatražili smo da Amazon prekine svoje ilegalne aktivnosti i, ako bude potrebe, preduzećemo potrebne korake kako bi zaštitili eBay – izjavio je PR te internet trgovine dodajući da je u toku istraga.

Da pojasnimo, eBay korisnici koriste interni sistem za slanje poruka kako bi mogli da komuniciraju sa kompanijom, potrošačima i jedni s drugima, a za to moraju imati otvoren račun. EBay korisnički ugovor zabranjuje korišćenje platforme za slanje poruka za trgovanje informacijama, spamovanje ili za promovisanje prodaja koje se odvijaju van eBaya, a upravo su to Amazonovi prodajni predstavnici radili.

EBay i Amazon su dugogodišnji suparnici budući da se obe kompanije oslanjaju na nezavisne trgovce koji prodaju proizvode na njihovim web stranama. Iako Amazon ima i maloprodajnu granu, poslednjih godina sve više zavisi od nezavisnog tržišta koje deluje na platformi jer su te transakcije profitabilnije.

Činjenica je da Amazon drži prvo mesto u internet maloprodaji i upravlja gotovo polovinom američke prodaje, ali eBay proteklih godina radi na modernizaciji i stekao je ugled kao platforma za "internet garažnu prodaju". Uz to, sa novim i agresivnim marketinškim kampanjama eBay je povećao prodaju i beleži rast cena akcija.

04.10.2018.

YouTube lansira novi format reklama i način merenja

YouTube je objavio da će uskoro ponuditi dodatke za svoje TrueView formate oglasa. Pomoću njih će gledaocima omogućiti pretraživanje ili čak kupovinu bez napuštanja YouTube platforme, kao i dodavanje kompanije za istraživanje tržišta IRI u program Google Measurements Partners, piše AdWeek.

Novi alati unutar Google oglasa

Takođe, planiraju uvođenje novih alata unutar Google oglasa ili Display & Video 360 koji će trgovcima omogućiti praćenje uspešnosti njihovog brenda u realnom vremenu putem platforme. Sprovođenje beta testiranja ekstenzija omogućiće gledaocima da pretraže lokaciju firme i bolje generišu kvalifikovanu prodaju slanjem detalja o kontaktu putem oglasa.

Planirana ažuriranja usluge YouTube-a funkcionišu slično postojećim opcijama dostupnim u pretraživačkim formatima oglasa zajedno s mrežom za deljenje videozapisa. Ona uključuju dva nova merila, omogućujući oglašavačima da u trenutku optimizuju svoje oglasne kampanje, dok su prethodno retroaktivno mogli da izvrše analizu.

Pokretanje započinje nedelju dana nakon što je Google šaopštio da je dobijena akreditacija od Veća za ocenu medija (MRC), kao i pokretanje mernih podataka prilagođenih vidljivosti na platformi.

Prikazano 5 vesti od 91 — Strana 6