Biznis

12.11.2018.

Alibaba za jedan dan prihodovao rekordnih 30,8 milijardi dolara

Jedan od najvećih svetskih on-line trgovaca, kineski Alibaba izvestio je da je na 'Dan samaca' u nedelju prodaja dostigla rekordnih 30,8 milijardi dolara, što je 27 posto više nego godinu dana ranije.

'Dan samaca', poznat i kao 'Dupli 11' jer pada na datum 11. novembra, je glavni događaj za kineske trgovce, koji na taj dan nude velike popuste.

Samo u prvih 85 sekundi od početka prodaje promet je dostigao milijardu dolara, da bi nivo od 10 milijardi bio dosegnut gotovo u prvih sat vremena trgovanja, izvestila je u ponedeljak kineska kompanija.

Alibaba je pokrenuo 'Dan samaca' 2009. godine kao odgovor na romantični 'Dan zaljubljenih', a danas se na taj trgovački događaj ostvaruje veći promet nego na 'Crni petak' i 'Cyber ponedeljak' zajedno, tvrdi agencija Bloomberg.

Ove godine je na prodaju, uz velike popuste, bilo ponuđeno oko 180.000 brendova, uključujući tehnološke kompanije, kao što su Apple, Xaomi i Dyson.

Mada je prodaja u odnosu na isti dan protekle godine porasla za 27 posto, to je sporiji rast nego godinu dana ranije, kada je iznosio 39 posto. To je ujedno i najsporiji rast od kada je pokrenut 'Dan samaca'.

Alibabini podaci o prodaji se pažljivo prate kao pokazatelj lične potrošnje u Kini u uslovima usporavanja aktivnosti u toj, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, između ostalog i zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Iako su jutros najvažniji berzanski indeksi na berzi u Šangaju u plusu, cene akcija u potrošačkom sektoru pale su gotovo 1 posto jer je investitore, kažu analitičari, pokolebao sporiji rast prodaje na 'Dan samaca' nego što su se nadali.

31.10.2018.

Amazon, Alphabet i Apple najinovativnije kompanije na svetu

Ove godine kompanije u svetu su povećale izdvajanja za istraživanje i razvoj za 11 posto, a godišnja vrednost ulaganja u te svrhe dostigla je 782 milijarde američkih dolara, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavila konsultantska kuća PwC.

Najveći porast ulaganja u istraživanje i razvoj, čak 34 posto, beleži Kina, za kojom sledi Evropa, s rastom izdvajanja u te svrhe od 14 posto, zatim Japan, u kome je korporativni sektor izdvajanja za istraživanje i razvoj povećao za 9,3 posto, i Severna Amerika, s rastom od 7,8 posto, pokazuje 14. po redu izdanje PwC-ovog istraživanja "Global Innovation 1000".

Istraživanje sprovedeno u hiljadu najvećih svetskih kompanija pokazuje i promene tokova novca u segmentu ulaganja u istraživanje i razvoj. Naime, potrošački sektor je sada, prvi put nakon pet godina, nadmašio softversku i internet industriju, pa je imao najbrži rast izdvajanja za istraživanje i razvoj, 26 posto, dok je rast izdvajanja za te svrhe u IT sektoru iznosio 20,6 posto.

Uprkos tome, najveći deo ulaganja u istraživanje i razvoj, čak 60 posto, i dalje se odvija u IT sektoru, zdravstvu i automobilskoj industriji. Zanimljivo je da velike šanse da postane sektor s najvećim izdvajanjima za istraživanje i razvoj ima zdravstvo, i to već do 2020. godine, pokazuje istraživanje PwC-a.


Među hiljadu najvećih kompanija, rast broja kompanija koje su povećale izdvajanja za istraživanje i razvoj zabeležile su Kina i Evropa, dok je broj severnoameričkih i japanskih kompanija u klubu hiljadu najvećih pao. Kompanija koja najviše ulaže u istraživanje i razvoj je drugu godinu zaredom Amazon, a u red top 20 kompanija ponovno su se uvrstile Sanofi i Siemens. Alphabet i Apple su najinovativnije kompanije na svetu, a među 10 najinovativnijih po prvi put je uvršten Netflix, pokazuje istraživanje.

28.10.2018.

Smena na vrhu - Microsoft ispred Amazona na listi najvrednijih kompanija

Najveći svetski proizvođač softvera Microsoft smenio je u petak tehnološkog diva Amazon s drugog mesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrednošću jer je prošle nedelje cena deonice Microsofta porasla, a Amazona pala.

Nakon što je Amazon u petak izvestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromesečju nego što su analitičari očekivali, cena deonice tog tehnološkog diva potonula je na Vol Stritu za gotovo 8 posto.

To je njen najveći dnevni pad u gotovo tri godine, pri čemu je tržišna vrednost Amazona pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.

S druge strane, cena deonice Microsofta porasla je od srede, kada je saopšteno da su rezultati bolji nego što se očekivalo u kvartalnim rezultatima, više od 4 posto, pa je tržišna vrednost te kompanije dostigla 823 milijarde dolara.

Tako se Microsoft vratio na drugo mesto liste najvrednijih kompanija u SAD, nakon što mu je to mesto Amazon preuzeo u aprilu ove godine.

Čelno mesto na toj listi i dalje drži Apple, a tržišna vrednost tog proizvođača pametnih telefona iPhone kreće se od septembra ove godine iznad 1.000 milijardi dolara.

Nakon pada cene deonice Amazona, osnivač i šef te kompanije Džef Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača Microsofta Bila Gejtsa poraslo.

Na listi najbogatijih ljudi u svetu časopisa Forbes, objavljenoj u martu, Bezos je bio na vrhu s procenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gejts bio drugi s 90 milijardi.

26.10.2018.

Yahoo pristao da plati 50 miliona dolara odštete žrtvama krađe podataka

Yahoo se složio da plati 50 miliona dolara odštete za 200 miliona korisnika u SAD-u i Izraelu koji su bili žrtve curenja podataka. Prva krađa podataka iz 2013. godine uticala je na tri milijarde naloga, dok je druga, iz 2014, uticala na 50 miliona korisničkih naloga, pri čemu ni jedna ni druga nisu otkrivene do 2016. godine. Hakovane informacije uključivale su pored imena, datuma rođenja, e-mail adresa i lozinke koje su bile enkriptovane ali koje su mogle da se „razbiju“.

Suma od 50 miliona dolara nadoknadiće pogođenim vlasnicima naloga 25 dolara za svaki sat proveden rešavajući posledice curenja podataka. Korisnici sa dokumentovanim gubicima mogu da traže i do 375 dolara, dok oni koji nemaju podatke o gubicima mogu da traže i do 125 dolara. Vlasnici naloga koji su platili premijum e-mail nalog takođe će imati pravo na povraćaj od 25%. 

Yahoo je otkrio krađu podataka u 2016. godini, nakon što je već pregovarao o ugovoru od 4,83 milijarde dolara za prodaju svojih digitalnih usluga Verizon Communications-u (što je kasnije smanjeno za 350 miliona dolara zbog reputacije krađe podataka). Verizon će sada biti odgovoran za polovinu troškova poravnanja, a drugu polovinu će platiti Altaba Inc, kompanija koja drži investicije Yahoo-a u azijskim kompanijama nakon prodaje.

25.10.2018.

Najbolji izvršni direktori za 2018. godinu po izboru Harvard Business Reviewa

Iako su kompanije definisane radom svojih zaposlenih, svima njima ipak treba vođa i lice koje će da oblikuje korporativnu strategiju, a kakav lider će ta osoba da bude, zavisi od mnogih kriterijuma.

Kako prenosi Biznis Insajder, magazin Harvard Business Review je napravio listu najboljih izvršnih direktora na svetu za 2018. godinu.

Rangiranje je, kako navode, vršeno ocenjivanjem ključnih finansijskih varijabli, ali i životne sredine, društvene situacije i liderstva.

Na listi najboljih izvršnih direktora dominiraju muškarci, a ove godine su se tri žene, izvršne direktorke našle među prvih sto na toj listi.

Drugu godinu za redom Pablo Isla, direktor Inditeksa, modnog giganta koji stoji iza brendova “Zara”, “Masimo Duti” i “Pul and bear” zauzeo je prvo mesto.

Isla je izvršni direktor Inditeksa od 2005. godine, čije je sedište u Španiji.

Na listi ga sledi Jensen Huang, izvršni direktor korporacije Nvidia.

Huang je na toj poziciji od 1993. godine, a sedište kompanije je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Treći na listi je Bernard Arno, predsednik i izvršni direktor kompanije LVMH.

Arno je na poziciji izvršnog direktora od 1989. godine.

Prikazano 5 vesti od 91 — Strana 4