Biznis

19.07.2019.

Šta čini dobrog CEO-a? Glassdor je ispitao zaposlene iz 5 država i uočio pravila

Sajt Glassdor, koji omogućava zaposlenima da na njihovoj platformi anonimno ocenjuju kompaniju u kojoj rade, sproveo je istraživanje o faktorima za koje zaposleni misle da su najvažniji preduslov da bi neko bio uspešan CEO. Istraživanje je sprovedeno u pet zemalja: SAD, UK, Kanadi, Francuskoj i Nemačkoj.

U istraživanju Glassdor je koristio svoju bazu ocena CEO-a koje je kombinovao sa šest faktora: kultura i vrednosti u kompaniji, izbor top menadžmenta, kompenzacija i beneficije, mogućnost napredovanja u karijeri, pozitivni izgledi za poslovanje i ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Uprkos različitoj poslovnoj kulturi u ovih pet zemalja, izbor top menadžmenta bio je glavni faktor pri ocenjivanju, a prate ga pozitivni poslovni izgledi i kultura i vrednosti kompanije. Kada u kompaniji vlada povoljna finansijska situacija i kada kompanija neguje jasne vrednosti tada zaposleni svog CEO-a ocenjuju sa većom ocenom.

Najmanje bitan činilac u svim zemljama je ravnoteža između poslovnog i privatnog života, što može objasniti činjenicom da su radnici spremniji da donekle žrtvuju privatni život kako bi radili u što uspešnijoj kompaniji.

Sjedinjene Američke Države

Četvrtina ispitanika u SAD kao najvažniji faktor izdvojila je izbor dobro organizovan top menadžment, a odmah ispod su pozitivne kulture i vrednosti za koje se opredelilo 21%, i dobri izgledi za poslovanje kompanije sa 20%.

Na poslednja tri mesta našli su se mogućnost napredovanja u karijeri, kompenzacija i beneficije, kao i ravnoteža između poslovnog i privatnog života koja se našla na poslednjem mestu sa 9%.

Velika Britanija

Tri glavna faktora koja su bila zastupljena u SAD, nalaze se i na prva tri mesta u Velikoj Britaniji, ali sa malo drugačijim redosledom. Na prvom mestu ostao je izbor top menadžmenta sa 24%, međutim dobri izgledi za poslovanje su sada na drugom mestu sa 20%, a prate ih pozitivna kultura i vrednosti sa jednim procentom manje.

Balans između privatnog i poslovnog života i ovde je ostao na poslednjem mestu sa 9%, a ispred njega su mogućnosti za napredovanje u karijeri sa 16% i faktor plate i ostalih benefita sa 12%.

Kanada

Kada je Kanada u pitanju, dobro rukovodstvo je ponovo na prvom mestu sa 24%, dok je pozitivan izgled za poslovanje na drugom mestu sa 22%, kultura i vrednosti su na trećem mestu i za njih se opredelilo petina ispitanika.

I u Kanadi su balans privatnog i porodičnog života i mogućnost kompenzacije i benefita faktori za koje se najmanji broj ispitanika odlučilo.

Francuska

Oko trećine ispitanika u Francuskoj odabir dobrog top menadžmenta vidi kao glavni faktor za uspešnog CEO-a, dok su na drugom i trećem mestu kultura i vrednosti i dobar izgled za poslovanje. Samo 6% ispitanika balans privatnog i poslovnog života vidi kao najbitniji faktor.

Nemačka

Četvrtina zaposlenih u Nemačkoj kao najvažniji faktor vidi saradnju CEO-a sa top menadžmentom, dok su kultura i vrednosti i dobar izgled za poslovanje izjednačeni sa 21%. Na četvrtom mestu nalazi se mogučnost napredovanja u karijeri sa 15%, a prate ga kompenzacija i benefiti sa 10% i ravnoteža privatnog i poslovnog života sa 8%.

Ukoliko želite da budete uspešan CEO iz Glassdor-a vam savetuju da se okružite iskusnim top menadžmentom koji će okupiti kvalitetne rukovodioce koji će kompaniji obezbediti rast. Oni treba zaposlenima da daju primer i podstaknu ih da poštuju kulturu, misiju i vrednosti kompanije. CEO koji ostvari misiju svoje kompanije biće poštovaniji od strane svojih zaposlenih koji će se osećati optimističnije u pogledu poslovnih izazova i napretka poslovanja kompanije.

Među najbolje ocenjenim CEO u 2019.godini prema sajtu Glassdor su Šantanu Narajen iz Adobe-a, Satija Nadela iz Microsofta, Kevin Snider iz McKinsey & Co. i Džef Vajner iz LinkedIn-a.

18.07.2019.

SUPERSTAR TV – ekskluzivno na mts BizTV-u i m:SAT TV-u!

Izaberite izuzetno bogatu ponuda kvalitetnog filmskog i serijskog sadržaja na SuperStar TV kanalu i pratite nas preko mts BizTV-a  i m:SAT paketa u okviru osnovne mts TV ponude.

Uživajte u najpoznatijim holivudskim naslovima renomiranih svetskih produkcija, premijernim serijskim programima i raznovrsnim humorističkim sadržajima na jednom mestu. Na raspolaganju je i novi humoristički serijal „Daleko je Holivud“ koji se emituje svake subote od 21h. Ovaj sitkom smešta velikane našeg glumišta – Borisa Komnenića, Predraga Ejdusa, Petra Božovića i Danicu Maksimović u njima poznato okruženje pozorišta. Ovde, međutim, oni tumače uloge umišljenih diva i neostvarenih glumaca malog provincijskog pozorišta negde u Srbiji, koji na krajnje zabavan način dočaravaju borbu za opstanak i slavu svojih tragikomičnih karaktera.

Na male ekrane se vraća i jedna od najomiljenijih TV porodica u novoj sezoni popularnog serijala. Zagarantovan je dobar smeh uz druženje sa porodicom „Sinđelića”, koja će se premijeno prikazivati na SuperStar TV svakog radnog dana od 20 časova.

SuperStar TV kanal je još ranije postao novi dom slavnih arhivatora iz „Državnog posla“, koji su nagovestili gledaocima svakodnevnu odličnu zabavu i tonu humora na jednom mestu. To je dodatno potvrdio i neobični kućni savet jedne sasvim obične zgrade, šireći smeh od “Vrata do vrata” u seriji rađenoj po originalnom francuskom hit sitkomu.

Nova serija na SuperStar TV kanalu je i sjajan špijunski triler „Državni službenik“. To je uzbudljiva priča o agentima srpske tajne službe, njihovim pokušajima da pronađu ravnotežu između porodičnog i poslovnog života i velikim profesionalnim iskušenjima kroz koja prolaze, a koja će vas odmah osvojiti. 

Opredelite se za vrhunski kvalitet premijum SuperStar TV kanala i pratite ekskluzivan TV sadržaj uz Vaš mts BizTV ili m:SAT!

26.06.2019.

Izrada prodajnih strategija

„Ono što se meri, to se i ostvari“ – ovim citatom završene su junske radionice na temu „Izrada prodajnih strategija“, održane u mts Biznis centru u Novom Sadu i Beogradu i organizovane u saradnji sa poznatom trening kompanijom MICE Mercuri international i njihovim konsultantom Đorđem Đokićem.

Poslovni korisnici, učesnici na radionicama, čuli su mnogo korisnih saveta o prodajnim platformama, kako da upravljaju njima i ostvare svoje prodajne ciljeve. Detaljno smo pričali o planiranju aktivnosti prodaje koje će privući kupce da nas pre svega vide (tržišna platforma), zatim kakvu strategiju da sprovedemo kako bismo pristupili zainteresovanim kupcima (radna platforma) i na kraju kako da obezbedimo stabilnu kupovnu platformu. Saznali smo da je za tržišnu platformu pre svega bitno:

• Izabrati najbolje potencijalne kupce;
• Definisati kupce i rangirati ih pre prve posete;
• Obezbediti dovoljno jaku „banku“ potencijalnih kupaca;
• Odrediti da li je potrebno zaposliti posebne „lovce“ za prodaju usluga ili proizvoda.

Kako nam je Đorđe ispričao, u radnoj platformi je potrebno:

• Uzeti u obzir samo potencijalne kupce, kod kojih postoji više od 50% šansi za uspeh;
• Razraditi strategiju – koji su najlogičniji i najefikasniji koraci;
• Proveriti sposobnosti prodavaca;
• Proveriti koliko su ’obrađivani’ kupci zaista KLJUČNI kupci.

Za kraj, Đorđe je opisao aktivnosti koje treba detaljno isplanirati u kupovnoj platformi. Pre svega, treba dati odgovor na pitanje kakav je potencijal ključnih kupaca, zatim, uspostaviti kriterijume stabilnosti, lojalnosti i zadovoljstva, kao i sklonosti ka ponovnoj kupovini. Kod implementacije prodajne platforme veoma je važno uzeti u obzir vremensku zadršku između aktivnosti i rezultata. Ne treba obeshrabriti prodavca ukoliko se pored truda i uloženih aktivnosti rezultat odmah ne vidi – on dolazi kasnije!

Prenosimo vam još par korisnih saveta za implementaciju prodajne platforme:

• Izvedite tzv. planiranje „unazad“;
• „Uspeh umnožava uspeh“ –  stvarajte „pogon“;
• Izbalansirajte količinu, pravac i kvalitet prodajnih aktivnosti;
• Dosledno implementirajte standarde rada.

Posebno nam je drago što su učesnici imali priliku da ispričaju svoje konkretno iskustvo u organizaciji prodaje i da dobiju smernice za dalje aktivnosti koje će im pomoći da unaprede biznis.

04.06.2019.

Bivši CEO Apple-a otkriva veštinu koja je Stevea Jobsa učinila briljantnim liderom

Budući da se radi o suosnivaču kompanije Apple i vizionaru koji stoji iza nekih od vodećih svetskih inovacija u oblasti personalnih računara, malo ko bi doveo u pitanje stručnost Steve Jobs-a. Ali, prilično uobičajena interpersonalna veština ga je pretvorila u briljantnog poslovnog lidera.

Ta veština, po bivšem predsedniku Apple-a John Sculley-ju, je sposobnost slušanja.

Sculley, koji je čitavu deceniju, od 1983. do 1993., bio izvršni direktor Apple-a, izjavio je CNBC-u da se ta veština nije sama od sebe stvorila u Jobs-u.

Umesto toga, trebalo je 12 godina i odlazak iz Apple-a da bi je usavršio.

Jobs je slavno dao ostavku u Apple-u 1985. godine, kada je imao 27 godina, nakon sukoba s Sculley-jem (bivšim saveznikom) i članovima uprave Apple-a u vezi strateškog pravca kompanije.

U 12 godina koje su usledile, Jobs je osnovao još jednu IT kompaniju, NeXT, pre povratka u Apple 1997. godine.

Jobs 1.0 i Jobs 2.0

Kada se Jobs vratio u Apple 1997. nakon kupovine NeXT-a, bio je "druga osoba", rekao je Sculley, koji je prethodno vodio Pepsi.

On je opisao dva mandata Jobs-a u Apple-u kao Jobs 1.0 i Jobs 2.0.

Jobs 1.0 je bio obeležen nepokolebljivom ambicijom, ali je Jobs 2.0 bio zreliji i imao je veću spremnost da sluša druge, rekao je Sculley.

Steve je bio briljantan, video je gde će svet biti za 20 godina. Bio je tako harizmatičan da je sam sebe uverio, koliko je uverio i druge ljude, da je uvek u pravu”, rekao je Sculley u vezi Jobsa 1.0.

"Ali mladi Steve Jobs nije bio tako dobar u slušanju kao Steve Jobs koji se vratio godinama kasnije", nastavio je, ističući da ga je to otvorilo novim načinima razmišljanja.

"Njegova životna iskustva između 1.0 i 2.0 su očito bila vrlo uticajna."

U godinama koje su sledile Jobs-ov povratak Apple-u, smatrao se u velikoj meri odgovornim za oživljavanje poslovanja koje je bilo na ivici stečaja.

Danas, pod vodstvom Tim Cook-a, koji je zamenio Jobsa kao CEO neposredno pre njegove smrti 2011. godine, Apple se svrstava kao druga po veličini javna kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Prethodi joj tehnološki gigant Microsoft, čijeg je izvršnog direktora Satya Nadell-a - Sculley nazvao primerom sjajnog slušaoca.

Nedavno se Sculley sastao s Microsoft-ovim predsednikom John Thompson-om i pitao ga u čemu vidi Nadell-in uspeh, na šta je Thompson odgovorio: "On je divan slušalac i ima otvoren um."

"To je otvorenost i spremnost za slušanje", rekao je Sculley podsećajući da je Nadell-a spasio kompaniju kada je "ispala sa koloseka".

"To je u Microsoft-u zaista napravilo veliku razliku."

24.05.2019.

Pravilan poslovni nastup na internetu

Prvu majsku radionicu, održanu 15. maja u mts Biznis centru u Novom Sadu, posvetili smo pravilnom poslovnom nastupu na internetu. Predrag Milićević iz fondacije Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), pričao nam je o detaljima o kojima ne razmišljamo kada pravimo sopstvenu internet strategiju, o prednostima za firme kada imaju svoj domen i zašto je dobro imati svoj .rs i/ili .СРБ naziv domena.

Internet domen je osnova internet identiteta svake firme. Ukoliko imate registrovan nacionalni internet domen, imate veće šanse za bolje pozicioniranje u rezultatima lokalne pretrage na internetu jer su internet pretrage dobrim delom bazirane na geolociranju. Takođe, odabir nacionalnog domena utiče na to da vas posetioci vašeg sajta vide kao ozbiljnog poslovnog igrača koji ponudu kompanije prilagođava lokalnom jeziku i pismu.

Zanimljivo je da nacionalni internet domen ne mogu da registruju pojedinci ili neidentifikovane firme čime se pruža veći stepen pouzdanosti i bezbednosti u odnosu na .com ili druge generičke domene – što znači da posetioci vašeg sajta mogu lako da provere ko stoji iza određenog domena što otežava  zloupotrebu.

Kako nam je Predrag objasnio, ne treba da budete samo internet podstanar na nekoj od društvenih mreža, već treba da registrujete svoj naziv domena i postanete svoj gazda na internetu. Predrag je naveo da ozbiljne kompanije čak i ideje za svoje buduće poslovne poduhvate štite registracijom naziva domena jer ko ih prvi registruje – njegovi su. Saznali smo i da nije dovoljno da imate samo naziv domena za sajt svoje firme, jer neko drugi može da registruje domen sa nazivom vašeg proizvoda ili usluge.

Radionica je bila posvećena brojnim primerima iz prakse na osnovu kojih zaključujemo da svaki preduzetnik ukoliko želi da bude uspešan u biznisu, mora pre svega da obezbedi kvalitetan i bezbedan nastup na internetu tako što će da izabere naziv i registruje svoj domen koji mu omogućava trajnu prepoznatljivost i onemogućava da se u toku poslovanja neko drugi predstavi sa istim nazivom na internetu.

Internet domen je siguran put da ne strahujete od gubitka svega što ste ikada postavili na internet. Korišćenje isključivo Facebooka ili drugih društvenih mreža za poslovanje, ne garantuje trajnu sigurnost opstanka vašeg biznisa na ovim kanalima.

Predavač na jučerašnjoj radionici Predrag Milićević, dolazi iz RNIDS-a, stručne, nestranačke, nevladine i nedobitne organizacije, osnovane od strane lokalne internet zajednice u Srbiji. RNIDS upravlja registrom nacionalnog internet domena (.rs i .СРБ ) i infrastrukturom koja omogućava stalnu dostupnost.

Posebno nam je drago što su svi učesnici ocenili radionicu kao izuzetno korisnu, a ponovljena je 23. maja u mts Biznis centru u Beogradu.

Svi zainteresovani za besplatnu edukaciju i naredne radionice, mogu se prijaviti na linku https://mts.rs/n2570/Kontakt-forma/Kontakt-forma-Prijava-za-radionicu-Beograd.

19.05.2019.

Instagram više ne želi da bude samo izlog u kome razgledate proizvode. Postaje prodavnica

Ulazimo u novu eru internet šopinga preko društvenih mreža, a moguće je da ćemo to pamtiti i kao početak preraspodela političke i finansijske moći na globalnom nivou. Završeno je beta testiranje Instagram Checkouta, najnovije funkcije proizašle iz kreativne radionice Marka Zuckerberga, a više od milijardu mesečnih korisnika Instagrama moći će da obavi kupovinu proizvoda označenih u postovima i storyjima direktno putem društvene mreže, bez potrebe za izlaskom iz aplikacije. Iako na prvi pogled možda deluje banalno - možemo kupovati preko Instagrama i šta sad? - zapravo se radi o prvom koraku u otimanju ogromnog komada globalnog e-commerce kolača na koji Instagram baca oko već prilično dugo, i to ne bez razloga. Ako sve prođe onako kako Zuckerberg i Facebook planiraju, Instagram će svojoj roditeljskog kompaniji i njegovom, sada već kontroverznom većinskom vlasniku, procenjuje Deutsche Bank, u 2021. doneti neverovatnih deset milijardi dolara prihoda. I to je samo direktna korist.

Nekada magazini, danas Instagram

Prvi korak u preuzimanju primata u svetu online šopinga Instagram je učinio još krajem 2016., kada su lansirali funkciju tagova koji donose cenu i informacije o proizvodu, a putem kojih korisnici mogu pristupiti web shopu brenda i tamo odraditi kupovinu. Tu funkciju, opciju klika na sliku radi dobijanja dodatnih informacija i eventualne kupovine putem web stranice brenda, redovno koristi više od 130 miliona ljudi, međutim, ona korisnicima još uvek služi kao sredstvo za otkrivanje, a ne za kupovinu. Međutim, čelni ljudi Facebooka računaju da će se to ubrzo promeniti i - nisu pogrešili. Već danas, na globalnom nivou, 75 posto populacije bar jednom mesečno kupi nešto putem interneta, čak 55 posto ljudi to čini putem mobilnih uređaja, a uz to, procenat onih koji svoj novac radije troše iz fotelje nego u šoping centrima raste stopom od 14 posto godišnje.

“Instagram trenutno pokušava da smanji razliku između otkrivanja i transakcija jer, realno, još uvek nismo ‘tamo’”, izjavila je Dina Fierro, potpredsednica globalne digitalne strategije i social engagementa za Nars Cosmetics, jednog od brendova koji su u martu pristupili beta testiranju najnovije Instagramove funkcije.

Iako još nisu dobili zadovoljavajuće rezultate konverzije, jako su zadovoljni nivoom interakcije s njihovim postovima, pogotovo kada se radi o Instagram ekskluzivama. Instagram je danas većini korisnika postao ono što su šoping magazini bili njihovim roditeljima, dodala je Fiero.

Osim Narsa, beta testiranju pridružilo se i tridesetak brendova, među kojima su Nike, Zara, Oscar de la Renta i brojni drugi, kao i niz medija, kao što su Vogue i Hypebeast, ali i influencera i celebrityja, poput italijanske blogerke Chiare Ferragni, najmlađe Kardashianke Kylie Jenner, inače vlasnice brenda Kylie Cosmetics, koji ju je nedavno učinio milijarderkom, a koja, baš kao i celi niz drugih brendova, Instagram koristi kao glavni marketinški alat. Statistike, naime, pokazuju da čak 70 posto korisnika Instagrama (dakle, 700 miliona ljudi) mrežu koriste kako bi bili u interakciji s influencerima i celebrityjima, lajkovali njihove odevne kombinacije ili komentarisali najnoviju paletu šminke, a kupovina tih istih artikala nameće se kao naredni logičan korak. Ono što, ipak, iz Instagrama najviše ističu jeste činjenica da će Checkout omogućiti ne samo globalnim brendovima već i “malim ljudima” da svoje proizvode prodaju putem Instagram profila. Međutim, ne radi se ovde o demokratičnosti trgovine, nego o napadu na trenutno najveću prodavnicu na svetu, Amazon, kao i na “it” šoping destinaciju kada su rukotvorine u pitanju - Etsy.

Social šoping

Čelni ljudi omiljene društvene mreže kažu da je Checkout trenutno dostupan samo u SAD-u, da je tek na svom početku i da će Instagram nastaviti da radi na razvoju šoping iskustva, kako u kontekstu Checkouta, tako i razvojem novih opcija kupovine, što najbolje ilustruje nivo ozbiljnosti kojim Instagram, to jest Facebook, pristupa razvoju social šopinga.

Sveznajući Mark

Na prvi pogled Instagram Checkout ide na ruku svima. Brendovi će napokon moći, direktnim uvidom u količinu transakcija putem određenih profila, meriti isplativost angažovanja pojedinih influencera, a influenceri će, pak, te iste brojeve moći da koriste u svrhu samopromocije, ali i ubiranja procenata od prodaje. Ono na šta većina ne računa jeste da odnos između onoga koji prodaje i onoga koji kupuje sada dobija i treći točak, mega moćnu društvenu mrežu koja će umesto trgovaca ubirati ono najvrednije; podatke koji će se putem namerno i nenamerno razmeniti između onoga koji prodaje i onoga koji kupuje.

Zahvaljujući tome će Instagram, to jest, Facebook dobiti pristup čitavom nizu ličnih podataka, brojeva kartica, email adresa i tako će, s protokom vremena, svi osim Marka Zuckerberga i njegovih kompanjona, koji će znati baš sve o vama - od broja cipele do adrese vašeg ljubavnika - biti u magli. Ono što nas gotovo neupitno čeka jeste jezgrovita izmena dinamike čitavog niza industrija, a prilično je izvesno da će ovaj, većini nezanimljiv novitet iz sveta društvenih mreža, doneti i brojne promene na globalnoj finansijskoj, ali i političkoj sceni. Jer, svi već odavno znamo da je znanje moć.

15.05.2019.

Amazon svojim radnicima nudi 10000 dolara da napuste kompaniju i pokrenu sopstveni biznis

Amazon će svojim zaposlenima platiti 10.000 dolara da napuste kompaniju i pokrenu sopstveni startup za dostavu paketa. Novi 'motivacioni' format internet giganta je deo kampanje 'Plaćeni otkaz' kojim svojim radnicima žele da omoguće odlazak iz kompanije ukoliko su nezadovoljni radnim uslovima, a pri tome nemaju drugih opcija, piše CNBC.

Želimo da zadržimo one zaposlene koji zaista uživaju da rade kod nas. Nikoga ne želimo da prisiljavamo da radi za nas – izjavio je PR Amazona.

Osim navedenog podsticaja od 10.000 dolara kompanija se obvezala da će osobama koje se upuste u sopstvenu preduzetničku priču dodatno isplatiti i protivvrednost tri poslednje mesečne bruto plate koje su ostvarili za vreme svog rada u kompaniji.

Nakon pokretanja programa partnerskih dostavnih službi prošle godine, pomogli smo razvoj više od 200 malih preduzeća koji su zaposlili hiljade lokalnih dostavljača. Ove godine, planiramo da toj grupi dodamo 100 novih startupa koje će voditi naši bivši radnici – poručili su iz kompanije.

Ovim poduhvatom internet div želi da ojača svoju dostavnu mrežu i smanji uticaj konkurenata poput FedEx-a i UPS-a.

14.05.2019.

Mikroinfluenseri – malo je veliko – Andrea Baba

Da li verujete da je bavljenje privatnim biznisom pravi potez i da treba jednostavno rizikovati?

Andrea: Svi koji misle da to nije dobar potez ne bave se privatnim biznisom. Ili su već odustali od bavljenja tim poslom.

Ako se uloži dovoljno truda, može li se, uz odgovarajuću promociju, stvoriti pristojan posao? Kakvo je Vaše iskustvo?

Andrea: Iz iskustva nekog ko radi u full service kreativnoj agenciji, potrebno je uložiti ne samo dovoljno, već mnogo truda. Potrebno je okružiti se saradnicima sa kojima imate uzajamno poverenje i čije je mišljenje validno i konstruktivno.

Koliko je važno pratiti trendove u marketingu i do koje granice treba ići?

Andrea: Kod trendova nije važno samo pratiti ih već i znati koliko su primenjivi u našem regionu. Moramo da budemo u toku sa novim stvarima, ali sa druge strane znati i u kojim količinama i sa kakvim mogućnostima raspolažemo..

Dešava se da posao postane rutina i da ljudi izgube motivaciju za rad. Kako Vaša predavanja mogu da motivišu preduzetnike da ponovo pronađu izazov u poslu?

Andrea: Moj savet je da iskoriste stvari koje se nalaze u njihovoj neposrednoj okolini. Ponekad ljudi koji su uvek uz nas mogu da budu naša motivacija. Meni su česta motivacija moje kolege.

Da li tržište u Srbiji „zavisi“ od društvenih mreža?

Andrea: Zavisi samo onoliko koliko ljudi koriste društvene mreža, a rezultati Istraživanja, koje je sprovela agencija Pioniri u saradnji sa Smart Plus Researchom, pokazali su da 95% ljudi ima naloge na nekoj od društvenih mreža, odnosno da 79% naših ispitanika proverava nekoliko puta tokom dana društvene mreže.

Da li je Fejsbuk od svih društvenih mreža najznačajniji i najbolji za promociju? Da li se Instagram brzo razvija i da li može da nadmaši Fb u budućnosti? A druge društvene mreže?

Andrea: Svaki brend ima svoje potrebe i ciljnu grupu, pa od toga zavisi koja društvena mreža je adekvatna za njihovu promociju. Pozvaću se opet na Istraživanje u okviru kojeg smo dobili rezultate koji pokazuju da Instagram rapidno raste, ali i YT je sve popularnija društvena mreža. Na linku možete pogledati i koji je odnos: pioniri.com/sr/socialserbia2019/

Koje koristi preduzetnici mogu da imaju prateći ovu vrstu edukacija?

Andrea: Tema edukacije koju sam držala su bili mikroinfluenseri, termin koji nije toliko poznat i objašnjen. Zato mislim da su preduzetnici mogli da čuju nešto novo i počnu da koriste drugačije načine promocije za potrebe svojih brendova.

Šta mislite o mts Eduzoni u Beogradu i Novom Sadu?

Andrea: Preporučila bih je svima. Predavanja su koncipirana tako da mogu da pomognu svakome, kako profesionalcima, tako i početnicima u poslu. Pokriven je veliki broj tema, gostuju predavači koji su profesionalci u svom poslu, a njena najveća i najprimamljivija prednost jeste to što je besplatna.

Koliki je uticaj influensera i kome biste preporučili rad sa influenserima?

Andrea: Influenseri su danas postali novi mediji koji na brži i pravi način prenosi poruku brenda. Zavisi od cilja kampanje, odnosno jako je bitno naći adekvatnog influensera i iskoristi njegov uticaj na pravi način.

Kako napraviti balans između privatnog i poslovnog, tj. profesionalnog života u digitalno doba?

Andrea: Postoji granica između privatnog i profesionalnog života u digitalnom dobu?

Ne bih baš znala odgovor na ovo pitanje. Moj posao je da se bavim influenserima i njihovim radom, što znači da sam stalno prisutna na društvenim mrežama.

Šta Vam je bilo najzanimljivije na edukacijama?

Andrea: Interakcija sa prisutnima tokom igrice nakon predavanja. Bili smo jedni drugima inspiracija i podrška.

Navedite konkretno pitanje sa radionice koje je na Vas ostavilo utisak?

Andrea: Najveći utisak je ostavila u stvari količina pitanja koju su prisutni imali i od kojih smo mogli da napravimo jednu novu radionicu. Jedno od njih je: „Kako prepoznati kada su nam potrebni influenseri, a kada mikroinfluenseri?“.

Da li imate neki savet za preduzetnike kako da izbegnu određene greške u razvijanju posla?

Andrea: Napravite plan, pripremite se da ništa neće ići po planu. I ne odustajte!

Prikazano 8 vesti od 114 — Strana 2