Biznis

07.08.2018.

Pet stvari koje treba da znate o novom direktoru Pepsika

Novi generalni direktor kompanije “Pepsiko” (PepsiCo) biće Ramon Laguarta, a na ovu poziciju će doči posle 3. oktobra, kada sa te funkcije odlazi prva žena generalni direktor kompanije Indra Nuji.

Evo pet stvari koje bi trebalo da znate o njemu:

1. Budući generalni direktor je dobro “upućen” u “Pepsiko”.

Laguarta, poreklom iz Barselone, je već 22 godine u kompaniji “Pepsiko”. Između ostalih bio je na mestima direktora kompanije za Evropu u Subsaharsku Afriku, predsednik kompanije za istočnoevropski region, komercijalni potpredsednik za Pepsiko Evropa, generalni menadžer za “Iberia Snacks and Juices” kao i generalni menadžer za “Greece Snacks”.

2. Laguarta je prethodno radio u kompaniji “Čupa Čups” (Chupa Chups).

Imao je nekoliko internacionalnih radnih uloga u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, u kompaniji konditorskih proizvoda, najpoznatijoj po lizalicama.

3. Studirao je u SAD i govori više jezika

Laguarta ima master diplomu iz međunarodnog menadžmenta sa Tanderbird škole globalnog menadžmenta na Državnom univerzitetu u Arizoni, kao i MBA (master of business) sa poslovne škole “ESADE” u Barseloni. Govori engleski, španski, francuski, nemački i grčki.

4. Laguarta će preuzimanjem direktorske pozicije smanjiti broj manjina koje vode veliku kompaniju

Odlazeći direktor – Nuji, poreklom je iz Indije, a bila je jedna od retkih žena iz manjine u SAD, na takvoj vodećoj poziciji. Ona je izjavila da odrastajući u Indiji, nije ni razmišljala o prilici da vodi jednu takvu kompaniju. Direktori najvećih svetskih kompanija uglavnom su muškarci i belci.

5. Nuji je pohvalila Laguartu kao “pravu osobu koja će nadograditi uspeh kompanije”

Nuji ima dosta poverenja u svog naslednika. “On je odličan izvršni direktor sa dugim i dokazanim iskustvom u razvoju poslovanja. Ima veliko razumevanje promenjivih preferencija potrošača i drugih trendova koji se odvijaju širom sveta”, kazala je Nuji.

06.08.2018.

Jedna od najmoćnijih žena - odlazi šefica Pepsija

Dugogodišnja direktorka kompanije Pepsiko Indra Nuji povlači se s čela tog giganta u proizvodnji pića i hrane.  Kompanija je saopštila danas da će novi direktor biti Ramon Laguarta. Nuji (64) u Pepisku je 24 godine, od čega je 12 bila na čelu, što je izuzetan uspeh za nekog u kompaniji te veličine, a posebno za ženu, naveo je Asošiejtid pres. Nuji će biti čelnica kompanije do početka sledeće godine. 

Laguarta (54) je u Pepsiku 22 godine na različitim položajima. Trenutno je predsedniik i nadzire globalne operacije, korporativnu strategiju, odnose s javnošću i vladom. Ranije je bio direktor za Evropu i podsaharsku Afriku. 

05.08.2018.

10 zanimljivih činjenica o Eplu, prvoj kompaniji koja je premašila bilion dolara

U četvrtak rano ujutru, tržišna kapitalizacija kompanije Epl je dostigla vrednost od jedan bilion dolara.
Ovo su 10 fascinantnih činjenica o Eplu, najvećoj svetskoj kompaniji:

1. Najgora investiciona odluka ikada

Poznata su dva osnivača kompanije Epl, Stiv Džobs i Stiv Voznijak. Ono što je manje poznato je da je bio i treći osnivač, Ronald Vejn.

Vejn je prodao svojih 10 odsto udela u kompaniji za 800 dolara samo 12 dana nakon što je osnovan u aprilu 1976. Dobio je dodatnih 1.500 dolara isplate. Da je ostao u kompaniji, njegov udeo bi sada vredeo 100 milijardi dolara.

2. Prvi Epl računar nije imao tastaturu i ekran

Eplov prvi proizvod, Epl 1, u osnovi je matična ploča. Nije imao tastaturu, monitor ili kućište. Neki korisnici su sami napravili drveno kućište i dodali tastaturu.

3. Mekintoš je pokrenut reklamom koju je režirao Ridli Skot

Epl Mekintoš je lansiran 1984. godine sa TV reklamom od 1,5 miliona dolara koju je režirao Ridli Skot, a emitovana je tokom Superbola. Smatra se jednom od najboljih TV reklama svih vremena.

4. Stiv Džobs je nekada bio prognan u "Sibir"

Kada je prodaja Mekintoša počela da pada, Džobs je izbačen iz borda Epla. Nije obavljao isti posao i dobio je kancelariju u "maloj, anonimnoj zgradi u kojoj su bili smešteni samo njegova sekretarica i čuvar".

Džobs je tu svoju kancelariju nazvao "Sibir". Džobs je prodao 85.000 akcija Epla kada je cena bila manja od 14 dolara. On i Voznijak su napustili Epl 1985. godine.

5. Epl je platio 427 miliona dolara da bi vratio Stiva Džobsa

Epl je 1996. kupio kompaniju NeXT koju je Džobs izgradio nakon što je napustio Epl 1985. godine, i to za 427 miliona dolara, što ga je vratio u Epl.

Operativni sistem NeXT-a postaće Mekov OS X a kompanija će postati još profitabilnija sa ajMekom. Ipak, Džobs je tek 2000. godine konačno reimenovan za direktora kompanije. Do tada je koristio naziv "privremeni izvršni direktor" (interimCEO), koji je on u šali nazvao ajCEO (iCEO).

6. Ovaj čovek je najveći Eplov talenat

Dok je Stiv Džobs svu pažnju na prezentacijama Epla privukao za sebe, Džonatan Ajv je vodio dizajnerski tim za ajMek, ajPod i ajfon. To je ser Džonatan Pol Ajv, koji je osim glavnog dizajnera Epla i predavač Kraljevskog koledža umetnosti u Londonu.

Ajv je zadužen za celu Eplovu industrijsku dizajnersku grupu. On je 2012. postao zapovednik viteškog reda britanske imperije u Bakingemskoj palati.

7. Šta znači "aj" (i) u Epl proizvodima?

"Aj" se prvi put pojavio sa ajmekom i koristio se kod ajfona i ajpeda.

Na lansiranju ajMeka, Džobs je objasnio: "Iako je ovo bio ‚punokrvni‚ Mekintoš, cilj nam je bio da naši korisnici jasno istaknu da žele računar pomoću kog će doći do interneta jednostavno i brzo".

Dakle, "internet" je jedno objašnjenje. Međutim, Džobs je rekao i da to "aj" znači i neke druge stvari za njih. Kako je naveo, iako je ovaj proizvod stvoren za mrežu, on je i prelep samostalan proizvod, a cilj je da se koristi u obrazovanju i savršen je za većinu stvari kojima se služe instruktori.

8. Ajfon je izvorno projekat "Purple"

Tim od 1.000 zaposlenih radio je tajno na tzv. projektu "Purple", koji je na kraju proizveo ajfon. Oni su bukvalno potrošili 150 milijardi dolara za 30 meseci pre nego što su izbacili na tržište prvi ajfon.

Epl je 29. juna 2007. otkrio ajfon javnosti koristeći slogane "Ovo je samo početak", "Epl je ponovo izumeo telefon". Džobs je na lansiranju rekao: "Ovo je dan kojem sam se radovao već dve i po godine. Danas će Epl ponovo da izmisli telefon".

Sa tačskrinom i aplikacijama, ajfon je zaista pokrenuo revoluciju u industriji pametnih telefona.

9. Tajna iza logotipa jabuka

Ispostavilo se da logotip Epla nije tako velika stvar kako mnogi veruju. Kako je govorio Džobs, bio je inspirisan da koristi jabuku nakon posete farmi jabuka jer je plod bio "zabavan". Masovno su kružile spekulacije da je ugriz u jabuci bio poklon Alanu Tujringu, osnivaču računarstva, koji je izvršio samoubistvo konzumiranjem cijanida. Zagrižena jabuka je navodno pronađena pored njegovog tela.

Ali kompanija tvrdi da to nije tačno i da je ugriz dodat u jabuku tako da se ne bi mešala sa višnjom.

10. Najveća svetska kompanija

Epl je postao najveći svetski biznis čije akcije na svetskom tržištu su dostigle vrednost od jednog biliona dolara. To je tri puta veća vrednost BDP-a Južne Australije, odnosno svega što je proizvela ta država za jednu godinu.

03.08.2018.

Amazonu prepolovljen porez, a utrostručio profit

Američka platforma za onlajn trgovinu Amazon platila je samo 1,7 miliona funti (2,2 miliona dolara) na ime poreza u Britaniji za 2017. godinu. Izdaci kompanije Amazon UK Servisiz na ime korporativnog poreza pali su za 38 odsto na 4,6 miliona funti, iako je ostvarila prihod od skoro 2,0 milijarde funti, a profit utrostručila na 79 miliona funti, prenosi agencija AP.

Kompanija je, međutim, platila samo 1,7 miliona funti, odlažući plaćanje preostalog iznosa. 

Onlajn gigant je prethodno za 2016. godinu platio 7,4 miliona funti na ime korporativnog poreza, iako je tada ostvarila znatno niže prihode. 

Kritičari Amazona ponovo su optužili kompaniju za agresivno izbegavanje plaćanja poreza, ali iz kompanije poručuju da plaćaju sve obaveze. 

"Plaćamo sve propisane poreze u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svakoj zemlji u kojoj poslujemo", izjavio je portparol Amazona UK. 

Jedan od razloga nižeg poreskog izdatka je i skok isplata po osnovu akcija zaposlenima, što se zaračunava kao trošak i oduzima od profita, navodi američka agencija.

03.08.2018.

Maskovo izvinjenje spasava ʺTesluʺ od gubitaka

Kompanija “Tesla” ekscentričnog Elona Maska u poslednje vreme suočavala se sa problemima i gubicima, a sve zbog pojedinih Maskovih ispada i neprimerenih reagovanja. Ipak, jedno izvinjenje Elona Maska bilo je dovoljno da popravi stvar, da akcije ponovo skoče.

“Želeo bih da se izvinim zbog ponašanja na prošlog konferenciji. Iskreno, mislim da stvarno nemam opravdanja za loše manire. Nekako sam prekršio sam sebe u tom pogledu , rekao je Mask konferenciji Tesle.

Samo mesec dana ranije, podsetimo, Mask je na pitanja odgovarao da su dosadna i glupa i odbijao je da daje odgovore.

Tesla je saopštila da je imala gubitak od 717, 5 miliona dolara u ovom kvartalu. Međutim, izvinjenje Maska pomoglo je Tesli da se digne skoro 10 odsto u današnjem trgovanju, što je više od 5 milijardi dolara.

02.08.2018.

Starbaksovi novi planovi - ima li nas na tom putu

Američki lanac kafeterija Starbaks sklopio je partnerstvo sa Alibaba grupom radi jačanja prisustva u Kini, kaže predsednik te kompanije Kevin Džonson. U sklopu ekskluzivnog ugovora, Starbaks će koristiti sve Alibabine resurse, uključujući onlajn platformu za naručivanje i dostavu hrane Ele.me i lanac supermarketa Hema, kako bi proširio svoje usluge dostave širom Kine.

"Integrisaćemo Starbaksovu virtuelnu prodavnicu u celokupne resurse Alibaba grupe", rekao je Džonson za CNBC. 

"To znači da će klijent koji koristi Alibabinu uslugu elektronskog plaćanja Alipej ili šopinguje preko sajta Taobao, koji koristi T-mall ili kupuje i Alibabinim supermarketima Hema imati integrisanu Starbaksovu virtuelnu prodavnicu sličnu mobilnoj aplikaciji. To znači da će 500 miliona ili više aktivnih korisnika tih aplikacija imati pristup Starbaksu", izjavio je on. 

Starbaks će se takođe udružiti sa Ele.me, platformom koju je Alibaba preuzeo prošle godine, kako bi otvorio 150 lokala u Šangaju i Pekingu. 

Podsetimo, ovaj lanac kafeterija najavio je i otvaranje u Beogradu.

01.08.2018.

Hrvatska prva zemlja u regionu sa Google Pay uslugom

Hrvatska je prva zemlja u regionu s Google Pay uslugom koja omogućava plaćanje u trgovinama i na svim Google platformama, saopšteno je iz Google Adriatica iz kojeg ističu da će usluga biti dostupna od 1. avgusta. "Reč je o sigurnom, brzom i jednostavnom načinu plaćanja putem aplikacije, a objedinjuje usluge virtuelnog novčanika i Android Paya što korisnicima donosi bolje iskustvo plaćanja", istakle su predstavnice Google Adriatica Ivana Grbavac i Alzbeta Houzarova.

Ne postoji fizička kartica za plaćanje, već se sve odvija beskontaktnim putem uz pametni telefon i aplikaciju. Za sada je usluga podržana od strane PBZ online bankarstva i Visa Inspire kartice, a trenutno je Google predstavlja u saradnji sa Privrednom bankom Zagreb, dok je u planu i saradnja s drugim bankama.

Usluga je za sada dostupna samo za Android pametne telefone, a Grbavac najavljuje da će u budućnosti uslugu nastojati omogućiti i za korisnike iPhonea, kao i drugih banaka.

Za aktiviranje usluge potrebno je skinuti aplikaciju Google Pay sa Google Play Storea, a Google, prema rečima Grbavac, od korišćenja te usluge u Hrvatskoj očekuje dalje podsticanje beskontaktnog plaćanja u zemlji i digitalnih veština, kao i da imaju bolje iskustvo u tom plaćanju.

"Kada god pokrenemo neku novu uslugu u nekoj državi očekujemo i povratne informacije od korisnika jer uz to su i naše usluge bolje", poručila je Grbavac, napominjući da je ta usluga već dostupna u 20 zemalja sveta.

Hrvatsku su za to kao prvu zemlju u regionu izabrali jer, kako ističe, tu vide određene pomake napred i rast, kao i veliki potencijal zemlje, što je uz veliki procenat korišćenja pametnih telefona, interneta i porast beskontaktnog plaćanja 'presudilo' da uslugu tu prvo i ponude.

31.07.2018.

U Nemačkoj radnici nikad traženiji

Potražnja nemačkih kompanija za novim radnicima dostigla je u julu novi rekord, a najizraženija je u sektoru informacionih tehnologija, navodi se u izveštaju Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA).

Indeks slobodnih radnih mesta sastavljen od FEA porastao je u julu za dva boda, na 256 bodova, što je najviši nivo tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005. godine.

Ta vladina agencija istakla je i da je broj slobodnih radnih mesta povećan pretežno u privrednom sektoru. Najveću potražnju za radnicima beleži oblast IT. Sektori maloprodaje, industrijske proizvodnje i javne uprave takođe su zabeležili veliki godišnji rast slobodnih radnih mesta.

FEA je pripisala rekordnu potražnju za radnicima u Nemačkoj dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji. Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procene rasta gu 2018. godini, snažan rast se i dalje preliva u poboljšane izglede za zapošljavanje.

Vladina agencija je ponovila upozorenje kako se neki sektori, poput zdravstva i nege, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalifikovane radne snage.

Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu konkursa za zapošljavanje koji su ostali nepopunjeni tokom dužeg vremenskog perioda.

Prikazano 8 vesti od 110 — Strana 13