Pre 38 godina, Steve Jobs je napravio jednu od najboljih Appleovih reklama

  • Izvor: Poslovni Puls
  • 18.04.2019.
  • 08:49
  • Biznis

Kada je Steve Jobs vodio Apple (oba puta), kompanija je dosegla neke od najinovativnijih dostignuća u inženjeringu i realizaciji istog. Međutim, pokazalo se da je dosta efekta tu imala i strategija marketinga.

Apple vs. svi ostali

Apple je izašao na berzu 1980. godine i svojim izlaskom automatski kreirao 300 milionera. Ali ubrzo nakon toga, došlo je do određene egzistencijalne krize.

Tržište personalnih računara bilo je veliko i rastuće, a na tržištu poslovnih računara dominirao je IBM (International Business Machines).

U avgustu 1981., IBM je ušao i na tržište personalnih računara.

Sada deluje smešno to upoređivati, međutim tada kada je IBM ulazio na Appleovo tržište to je kao da danas Apple ili Google ulaze na vaše tržište. Možda čak i gore.

Dobrodošao, IBM

Jedini koji nije bio zabrinut zbog toga bio je Jobs. Kao što je Walter Isacson napisao u svojoj biografiji 2011. godine, odmah nakon što je IBM najavio svoj novi računar, Jobs je naredio svom timu da kupe jedan i rastave ga na delove.

Apple je postao u neku ruku bahat, ne shvatajući da bi menadžeri radije kupovali od IBM-a nego od kompanije koja se naziva po voću.

U redu, mislio je Jobs. S “bahatim stavom”, kako je izgovorio Isaacson, odlučio je da objavi oglas na celoj strani u The Wall Street Journalu, kako bi “se pozicionirao na čelo tržišne trke u računarskoj tehnologiji pa je bitku nazvao kao takmičenje između buntovnog i novog Applea i etabiliranog Golijata IBM-a. ”

Naslov je glasio: “Welcome, IBM. Seriously”

Nasledstvo

Oglas je bio velika stvar. Ali Apple nije odmah pobedio IBM u toj trci, a postoji i razlog zašto se ljudi sećaju oglasa iz 1984. i kampanje ”Think Different”.

Oglas je zapravo iskorišćen u više prilika, uključujući 2015., kada je, sada kompanija za streaming u bankrotu, tvitovala sličnu poruku Appleu.

Ali da li bi bez ovog oglasa ”Dobrodošao IBM”, Apple uspeo da dosegne nivo koji ima sada, u 2019.?

Kada pogledamo unazad, to je bila odluka koja je pozicionirala Apple kao glavnog u trci, a pritom je dato jasno do znanja ostalima ko je glavni buntovnik i da nimalo ne mari za konkurenciju.

Preporučujemo