Alibaba za jedan dan prihodovao rekordnih 30,8 milijardi dolara

  • Izvor: Tportal / Hina
  • 12.11.2018.
  • 10:26
  • Biznis

Jedan od najvećih svetskih on-line trgovaca, kineski Alibaba izvestio je da je na 'Dan samaca' u nedelju prodaja dostigla rekordnih 30,8 milijardi dolara, što je 27 posto više nego godinu dana ranije.

'Dan samaca', poznat i kao 'Dupli 11' jer pada na datum 11. novembra, je glavni događaj za kineske trgovce, koji na taj dan nude velike popuste.

Samo u prvih 85 sekundi od početka prodaje promet je dostigao milijardu dolara, da bi nivo od 10 milijardi bio dosegnut gotovo u prvih sat vremena trgovanja, izvestila je u ponedeljak kineska kompanija.

Alibaba je pokrenuo 'Dan samaca' 2009. godine kao odgovor na romantični 'Dan zaljubljenih', a danas se na taj trgovački događaj ostvaruje veći promet nego na 'Crni petak' i 'Cyber ponedeljak' zajedno, tvrdi agencija Bloomberg.

Ove godine je na prodaju, uz velike popuste, bilo ponuđeno oko 180.000 brendova, uključujući tehnološke kompanije, kao što su Apple, Xaomi i Dyson.

Mada je prodaja u odnosu na isti dan protekle godine porasla za 27 posto, to je sporiji rast nego godinu dana ranije, kada je iznosio 39 posto. To je ujedno i najsporiji rast od kada je pokrenut 'Dan samaca'.

Alibabini podaci o prodaji se pažljivo prate kao pokazatelj lične potrošnje u Kini u uslovima usporavanja aktivnosti u toj, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, između ostalog i zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Iako su jutros najvažniji berzanski indeksi na berzi u Šangaju u plusu, cene akcija u potrošačkom sektoru pale su gotovo 1 posto jer je investitore, kažu analitičari, pokolebao sporiji rast prodaje na 'Dan samaca' nego što su se nadali.

Preporučujemo