Apple, Google i Amazon najvredniji brendovi sveta, Facebook i Tesla podbacili

  • Izvor: Novac.hr / The Guardian
  • 06.10.2018.
  • 08:57
  • Biznis

Apple, Google i Amazon našli su se na samom vrhu liste najvrednijih brendova na svetu, navodi se u godišnjem izveštaju Interbranda. Tako je Apple, kao prva kompanija koja je prešla tržišnu vrednost od bilion dolara procenjena na 214 milijardi dolara, dok je Google procenjen na 155 milijardi dolara, a Amazon na 101 milijardu dolara, prenosi The Guardian.

Dok dva digitalna giganta već šest godina za redom drže poziciju najjačih, Facebook s druge strane, koji je pet godina imao titulu najbrže rastućeg, s osmog je mesta pao je na deveto.

- Danas živimo u svetu gde je uticaj potrošača na tržište izražajniji nego ikada ranije. Brendovi poput Amazona, Spotifya i Netflixa postali su predvodnici ove ere jer na personalizovani način unapređuju naše živote – istakao je glavni direktor Interbranda, Charles Travel. Uz to, Travel dodaje kako su najuspešniji upravo oni koji su uspeli da se prilagode promenama i novim potrebama tržišta.

Kako navode, Amazon je postao najbrže rastući brend upravo zbog svoje želje da postane "najbolja kompanija na svetu po meri korisnika". Oni su uspeli da redizajniraju svaki sektor, modernizovali su Fire Phone u Amazon Echo smart speaker, ali i Amazon MP3 u streaming servis za muziku.

Više od polovine kompanija koje su ušle u top 100 dolaze iz pet sektora: autoindustrije, tehnologije, finansijskog sektora, robe široke potrošnje i sektora luksuznih proizvoda. Kao iznenađenje na listi našli su se muzički streaming servisi poput Spotifya koji je zauzeo 92 mestu i Subarua, na 100 mestu. Uz njih, kao noviteti na lestvici našli su se Nintendo i Chanel, dok je Louis Vuitton s vrednošću od 28 milijardi dolara proglašen najvrednijim brendom u kategoriji luksuznih proizvoda. Titulu najvrjednijeg britanskog brenda odneo je HSBC, na 46 mestu, s vrednošću od 11 milijardi dolara.

Zbog nemogućnosti prilagođavanja i loših odluka neke kompanije koje su se u 2017. godini našle u top 100 najvrednijih poput Tesle, Thomson Reutersa, Moët & Chandona i Smirnoffa, ove godine su u potpunosti su podbacile.

Uz pojedinačne vrednosti, iskazana je i zajednička vrednost top 100 brendova koja iznosi 2 biliona dolara, što je 7% više nego pre godinu dana.

Preporučujemo