Ebay optužio Amazon za nezakonito preotimanje korisnika

  • Izvor: Novac.hr / The Wall Street Journal
  • 06.10.2018.
  • 07:36
  • Biznis

EBay je optužio Amazon za ilegalno preotimanje prodavaca sa platforme, piše The Wall Street Journal. EBay je Amazonu poslao dopis o obustavi prakse regrutovanja novih korisnika nakon što su otkrili da je oko 50 Amazonovih prodajnih predstavnika poslalo više od hiljadu poruka njihovim prodavcima nagovarajući ih da promene platformu za trgovinu. U tom dopisu eBay tvrdi da je Amazon time, uz njihov sopstveni korisnički sporazum, prekršio i zakon o kompjuterskom kriminalu.

Možemo potvrditi da smo otkrili nezakonite radnje kojima Amazon traži od eBay prodavaca da se presele na Amazonovu platformu. Zatražili smo da Amazon prekine svoje ilegalne aktivnosti i, ako bude potrebe, preduzećemo potrebne korake kako bi zaštitili eBay – izjavio je PR te internet trgovine dodajući da je u toku istraga.

Da pojasnimo, eBay korisnici koriste interni sistem za slanje poruka kako bi mogli da komuniciraju sa kompanijom, potrošačima i jedni s drugima, a za to moraju imati otvoren račun. EBay korisnički ugovor zabranjuje korišćenje platforme za slanje poruka za trgovanje informacijama, spamovanje ili za promovisanje prodaja koje se odvijaju van eBaya, a upravo su to Amazonovi prodajni predstavnici radili.

EBay i Amazon su dugogodišnji suparnici budući da se obe kompanije oslanjaju na nezavisne trgovce koji prodaju proizvode na njihovim web stranama. Iako Amazon ima i maloprodajnu granu, poslednjih godina sve više zavisi od nezavisnog tržišta koje deluje na platformi jer su te transakcije profitabilnije.

Činjenica je da Amazon drži prvo mesto u internet maloprodaji i upravlja gotovo polovinom američke prodaje, ali eBay proteklih godina radi na modernizaciji i stekao je ugled kao platforma za "internet garažnu prodaju". Uz to, sa novim i agresivnim marketinškim kampanjama eBay je povećao prodaju i beleži rast cena akcija.

Preporučujemo