Vesti

03.08.2019.

MTS radionica: Šta je Content marketing?

U MTS Biznis centru održana je julska mts Biznis radionica sa temom Content marketing, a predavač je bio Luka Ličina.

„Prvo pravilo za stvaranje dobrog sadržaja na digitalnim kanalima je da ne postoji univerzalni recept“- rekao nam je predavač na julskoj mts Biznis radionici.

Kako da plasirate koristan sadržaj, privučete i privolite vaše potrošače i pretvorite ih u zadovoljne korisnike koji kupuju kod vas? Radionica u mts Biznis centru u Beogradu, sa temom Content marketing, dala je odgovore na ova i na druga zanimljiva pitanja koja se tiču pravilne komunikacije na digitalnim medijima.

Imali smo sjajnu priliku da o ovoj aktuelnoj temi čujemo mnogo toga baš od predavača  Luke Ličine koji radi kao digitalni strateški planer u agenciji Drive pri I&F McCANN grupi. Luka se već sedam godina aktivno bavi komunikacijama i pored rada u agenciji Drive, angažovan je kao UNICEF konsultant za kopirajting i novinarstvo i kao predavač na modulu Content Marketing na Institutu za digitalne komunikacije.

Luka je uspeo da svoje iskustvo na slikovit način prenese učesnicima radionice i da kroz prezentaciju punu praktičnih primera dočara poentu i suštinu komunikacije bilo kog biznisa sa svojim potrošačima.

Šta je uopšte Content marketing?

Mnogi misle da je u pitanju novo zanimanje koje se pojavilo sa online poslovanjem i razvojem online platformi za komunikaciju sa korisnicima. Međutim, ovaj segment marketinga je postojao i mnogo ranije i služio je upravo da se na jedan kreativan i zabavan način animiraju i privole potrošači/korisnici usluga. U novije vreme, ova oblast marketinga dobija svoj naziv – Content marketing i definišemo ga kao strateški i fokusirani pristup stvaranju i distribuiranju relevantnih i konzistentnih sadržaja sa ciljem privlačenja i zadržavanja jasno određene ciljne grupe, a ultimativno do profitabilne potrošačke akcije.

Kako Luka navodi, da bismo znali kako da komuniciramo sa našim potrošačima , pre svega je potrebno da znamo ko smo MI. Treba pravilno da odgovorimo na pitanja: kako komuniciramo, zašto tako komuniciramo i šta nas izdvaja od ostalih na tržištu?

Zatim sledi drugi važan korak a to je odgovor na pitanje ko su ONI odnosno ko je naša ciljna grupa kojoj se obraćamo. Luka je istakao da je jako važno što bliže odrediti ciljnu grupu i definisati sve karakteristike našeg prosečnog potrošača kako bismo na najbolji način uspostavili dijalog sa njima. Uz sve navedeno, analiza konkurencije može pomoći da uvidimo greške ili dođemo do novih saznanja.

Nove tehnologije omogućile su svakom brendu da direktno pronađe put do svojih potrošača ali isto tako i potrošačima da sami biraju koga će da prate i od koga će kupiti proizvod ili uslugu. Kako bismo pridobili njihovu pažnju i privoleli ih da gledaju i razmatraju sadržaje baš našeg brenda neophodno je da svaka naša poruka koju plasiramo sadrži sledeće obavezne elemente:

1. Relevantnost
2. Edukativnost
3. Personalizovanost
4. Predstavljanje brenda kao rešenje

Luka je učesnicima predstavio dobre i kvalitetne sadržaje koji su određeni brendovi plasirali a na osnovu kojih smo svi došli do zaključka da suština priče o kreiranju dobrog sadržaja jeste da prateći sva navedena pravila mi zapravo prilazimo emociji naših potrošača i time ih prevodimo u lojalne kupce.

01.08.2019.

Šta konkurencija može da uči od Amazona: Imaju 3 vrstu kupaca, ali samo jedna je sigurna

“Držite prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže” – to je moto kojim bi mogli da se vode e-commerce igrači kada je borba sa  dominacijom Amazon-a u pitanju. To bi značilo upoznavanje načina na koji kupci na Amazonu kupuju, kako bi to mogli da primene i na svoj način poslovanja, i kako bi na kraju bili uspešniji u pridobijanju kupaca.

Zato je Business Insider anketirao 1.000 “digitalnih kupaca”, kako bi došao do zaključka: zašto je Amazon tako popularan i kakvi su kupci na ovoj platformi?

94 odsto ispitanih je u poslednjih 12 meseci obavilo kupovinu na Amazonu, i smatraju da je ovo iskustvo bilo bolje od kupovine na bilo kojem drugom, konkurentskom sajtu, prenosi BI. Prvenstveno, faktor koji je zaslužan za ovo zadovoljstvo je free shipping. Sudeći po godišnjem izveštaju ove kompanije za 2017. godinu, oni su potrošili 21,7 milijardi dolara za troškove dostave, i besplatna dostava je deo pretplate za tzv. Prime članove, ali to nije jedino što ističe Amazon u odnosu na ostale. I minimum za kupovinu za članove koji nisu pretplaćeni, od samo 25 dolara, znači mnogo za veće zadovoljstvo Amazonom.

Tu su naravno i brža dostava, povoljnije cene, ali i ono čuveno: verovatno ću to nešto najlakše naći na Amazonu.

Zanimljivo je i sledeće: 32 odsto ispitanih počinje svoj proces onlajn kupovine na Amazonu, dok su oni koji su počinjali kupovinu negde drugde 100-procentno u nekom trenutku tokom proteklih 12 meseci kupili nešto na Amazonu.

U odnosu na odgovore ispitanih, Business Insider je uspeo da izdvoji 3 tipa kupaca na Amazonu:

Lojalni “amazonci”

Ova grupa potrošača je najviše posvećena kupovini na Amazonu. Konkurencija mora da shvati šta je učinilo Amazon njihovim glavnim izborom kada je e-trgovina u pitanju kako bi to mogla da promeni.

Oni koji upoređuju

Ova grupa potrošača gleda cene na ostalim sajtovima, dok konačnu kupovinu obavi na Amazonu. Sada je na drugima da nađu način da na kraju kupovnog levka prevagnu kupce u svoju korist.

Otvoreni za kupovinu

Ovo je grupa potrošača koji svoju potragu za onlajn kupovinu počinju daleko od Amazona, sa često nekim specifičnim razlozima zašto nešto traže, i zašto ne traže na Amazonu. Drugi e-trgovci imaju mnogo šanse da privuku ove kupce, od samog početka procesa kupovine, i da ih drže daleko od Amazona.

Zaključak je sledeći: neke kupce sa Amazona je lakše, neke teže “preoteti”, ali svi konkurenti mogu, zasigurno, mnogo da uče od načina na koji Amazon funkcioniše.

27.07.2019.

Car:Go širi poslovanje na tržište Francuske – servis uskoro dostupan u Sen Tropeu

Kompanija Car:Go Technologies odlučila je da kroz saradnju sa francuskim partnerima proširi svoje poslovanje na tržište ove zemlje - zbog čega će uskoro aplikacija Car:Go početi sa radom u Sen Tropeu.

Nova vest o širenju poslovanja stiže samo par dana nakon što je Car:Go započeo sa testiranjem nove uluge iznajmljivanja električnih trotineta na ulicama Beograda. Francuska je treća zemlja u Zapadnoj Evropi, a druga u EU u kojoj će kompanija ponuditi svoju uslugu nakon Austrije i Švajcarske.

Ovom prilikom oglasio se Vuk Guberinić, direktor kompanije Car:Go Technologies, koji je prokomentarisao novo širenje servisa:

Za početak poslovanja na tržištu Francuske dobili smo ponudu da svoje usluge ponudimo prvo na Azurnoj obali, konkretno Sen Tropeu. Nakon potpisivanja sporazuma sa lokalnim partnerima, Car:Go će i započeti sa radom u ovom gradu.
Sen Trope početna stanica širenje servisa

Guberinić je, između ostalog, istakao da je Sen Trope samo prvi talas ulaganja u razvoj i širenje poslovanja na francusko tržište jer postoji još preduzetnika koji su izrazili interesovanje za ovu aplikaciju.

Sa druge strane, Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „CarGo“ rekao je da je poseta francuskog predsednika Beogradu imala veliki uticaj da sam servis pronađe svoj put do tržišta ove zemlje – kao i da bi tek trebalo osetiti benefite potpisanih sporazuma.

Vučić je dodao da je ova saradnja značajna kako za francusko tržište, tako i za razvoj srpske privrede:

Apelujem da sledeći korak u saradnji bude nabavka automobila francuskih proizvođača, što bi moglo da utiče na poboljšanje kvaliteta usluge za članove Udruženja Car:Go u Srbiji, ali i sam odnos između zemalja.

Podsećamo da osim navedenih država, Car:Go posluje još i u Crnoj Gori. Za razliku od pomenutih država, u Srbiji je korišćenje ovog servisa za sada omogućeno samo članovima Udruženja „Car:Go“ kao inovativne pomoći na putu.

27.07.2019.

Prema poslednjem Globalnom indeksu inovacija Srbija na skromnom 57. mestu

Tačno 129 zemalja obuhvaćeno je ovogodišnjim Globalnim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu meri stanje inovacija u svetu. Švajcarska je tradicionalno izbila na prvo mesto, a Srbija se u odnosu na prošli izveštaj sa 55. pomerila na 57. mesto

Za pozicioniranje autori izveštaja ocenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje/tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država. U odnosu na to ukupni rezultat Srbije je 35,7, dok je prošle godine bio 35,5.

Po pojedinačnim kriterijumima, naša zemlja je najbolje rangirana po pitanju institucija (47. mesto) tj. političkog, regulatornog i poslovnog okruženja. S druge strane najslabije smo prošli što se tiče razvijenosti tržišta (krediti, investicije, trgovina, konkurencija), gde se nalazimo na začelju liste, odnosno 103. mestu.

Što se tiče zemalja u regionu, Bugarska je zauzela 40. mesto, Hrvatska 44. mesto, Crna Gora 45, Severna Makedonija 59, Bosna 76 i Albanija 83. Osim poslednje tri, od Srbije se kada govorimo o evropskim zemaljama lošije rangiraju samo još Moldavija (58.) i Belorusija (72.).

Globalna slika

Za Švajcarskom su u samom vrhu Švedska i SAD. Zanimljivo je da je Kina (14. mesto) jedina zemlja srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija (52. mesto) zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mesto među državama Centralne i Južne Azije (jednim delom zahvaljujući izvozu IKT usluga i diplomiranim studentima inženjerstva i prirodnih nauka).

Kada se pogled podigne sa mirko na makro nivo i pogleda šira slika, generalni zaključci iz izveštaja glase da je svet zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usled oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvesnosti.

S vedrije strane, svet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. I u jednim i u drugim su inovacije viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja, i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije. Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat.

S druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend. Usporen ekonomski rast bi mogao da se nastavi, a na to ukazuju dve stvari: 1) ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne pomera ili beleži slab rast, i 2) sve više protekcionizma je usmereno na tehnološke sektore i deljenje znanja.

19.07.2019.

Šta čini dobrog CEO-a? Glassdor je ispitao zaposlene iz 5 država i uočio pravila

Sajt Glassdor, koji omogućava zaposlenima da na njihovoj platformi anonimno ocenjuju kompaniju u kojoj rade, sproveo je istraživanje o faktorima za koje zaposleni misle da su najvažniji preduslov da bi neko bio uspešan CEO. Istraživanje je sprovedeno u pet zemalja: SAD, UK, Kanadi, Francuskoj i Nemačkoj.

U istraživanju Glassdor je koristio svoju bazu ocena CEO-a koje je kombinovao sa šest faktora: kultura i vrednosti u kompaniji, izbor top menadžmenta, kompenzacija i beneficije, mogućnost napredovanja u karijeri, pozitivni izgledi za poslovanje i ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Uprkos različitoj poslovnoj kulturi u ovih pet zemalja, izbor top menadžmenta bio je glavni faktor pri ocenjivanju, a prate ga pozitivni poslovni izgledi i kultura i vrednosti kompanije. Kada u kompaniji vlada povoljna finansijska situacija i kada kompanija neguje jasne vrednosti tada zaposleni svog CEO-a ocenjuju sa većom ocenom.

Najmanje bitan činilac u svim zemljama je ravnoteža između poslovnog i privatnog života, što može objasniti činjenicom da su radnici spremniji da donekle žrtvuju privatni život kako bi radili u što uspešnijoj kompaniji.

Sjedinjene Američke Države

Četvrtina ispitanika u SAD kao najvažniji faktor izdvojila je izbor dobro organizovan top menadžment, a odmah ispod su pozitivne kulture i vrednosti za koje se opredelilo 21%, i dobri izgledi za poslovanje kompanije sa 20%.

Na poslednja tri mesta našli su se mogućnost napredovanja u karijeri, kompenzacija i beneficije, kao i ravnoteža između poslovnog i privatnog života koja se našla na poslednjem mestu sa 9%.

Velika Britanija

Tri glavna faktora koja su bila zastupljena u SAD, nalaze se i na prva tri mesta u Velikoj Britaniji, ali sa malo drugačijim redosledom. Na prvom mestu ostao je izbor top menadžmenta sa 24%, međutim dobri izgledi za poslovanje su sada na drugom mestu sa 20%, a prate ih pozitivna kultura i vrednosti sa jednim procentom manje.

Balans između privatnog i poslovnog života i ovde je ostao na poslednjem mestu sa 9%, a ispred njega su mogućnosti za napredovanje u karijeri sa 16% i faktor plate i ostalih benefita sa 12%.

Kanada

Kada je Kanada u pitanju, dobro rukovodstvo je ponovo na prvom mestu sa 24%, dok je pozitivan izgled za poslovanje na drugom mestu sa 22%, kultura i vrednosti su na trećem mestu i za njih se opredelilo petina ispitanika.

I u Kanadi su balans privatnog i porodičnog života i mogućnost kompenzacije i benefita faktori za koje se najmanji broj ispitanika odlučilo.

Francuska

Oko trećine ispitanika u Francuskoj odabir dobrog top menadžmenta vidi kao glavni faktor za uspešnog CEO-a, dok su na drugom i trećem mestu kultura i vrednosti i dobar izgled za poslovanje. Samo 6% ispitanika balans privatnog i poslovnog života vidi kao najbitniji faktor.

Nemačka

Četvrtina zaposlenih u Nemačkoj kao najvažniji faktor vidi saradnju CEO-a sa top menadžmentom, dok su kultura i vrednosti i dobar izgled za poslovanje izjednačeni sa 21%. Na četvrtom mestu nalazi se mogučnost napredovanja u karijeri sa 15%, a prate ga kompenzacija i benefiti sa 10% i ravnoteža privatnog i poslovnog života sa 8%.

Ukoliko želite da budete uspešan CEO iz Glassdor-a vam savetuju da se okružite iskusnim top menadžmentom koji će okupiti kvalitetne rukovodioce koji će kompaniji obezbediti rast. Oni treba zaposlenima da daju primer i podstaknu ih da poštuju kulturu, misiju i vrednosti kompanije. CEO koji ostvari misiju svoje kompanije biće poštovaniji od strane svojih zaposlenih koji će se osećati optimističnije u pogledu poslovnih izazova i napretka poslovanja kompanije.

Među najbolje ocenjenim CEO u 2019.godini prema sajtu Glassdor su Šantanu Narajen iz Adobe-a, Satija Nadela iz Microsofta, Kevin Snider iz McKinsey & Co. i Džef Vajner iz LinkedIn-a.

18.07.2019.

SUPERSTAR TV – ekskluzivno na mts BizTV-u i m:SAT TV-u!

Izaberite izuzetno bogatu ponuda kvalitetnog filmskog i serijskog sadržaja na SuperStar TV kanalu i pratite nas preko mts BizTV-a  i m:SAT paketa u okviru osnovne mts TV ponude.

Uživajte u najpoznatijim holivudskim naslovima renomiranih svetskih produkcija, premijernim serijskim programima i raznovrsnim humorističkim sadržajima na jednom mestu. Na raspolaganju je i novi humoristički serijal „Daleko je Holivud“ koji se emituje svake subote od 21h. Ovaj sitkom smešta velikane našeg glumišta – Borisa Komnenića, Predraga Ejdusa, Petra Božovića i Danicu Maksimović u njima poznato okruženje pozorišta. Ovde, međutim, oni tumače uloge umišljenih diva i neostvarenih glumaca malog provincijskog pozorišta negde u Srbiji, koji na krajnje zabavan način dočaravaju borbu za opstanak i slavu svojih tragikomičnih karaktera.

Na male ekrane se vraća i jedna od najomiljenijih TV porodica u novoj sezoni popularnog serijala. Zagarantovan je dobar smeh uz druženje sa porodicom „Sinđelića”, koja će se premijeno prikazivati na SuperStar TV svakog radnog dana od 20 časova.

SuperStar TV kanal je još ranije postao novi dom slavnih arhivatora iz „Državnog posla“, koji su nagovestili gledaocima svakodnevnu odličnu zabavu i tonu humora na jednom mestu. To je dodatno potvrdio i neobični kućni savet jedne sasvim obične zgrade, šireći smeh od “Vrata do vrata” u seriji rađenoj po originalnom francuskom hit sitkomu.

Nova serija na SuperStar TV kanalu je i sjajan špijunski triler „Državni službenik“. To je uzbudljiva priča o agentima srpske tajne službe, njihovim pokušajima da pronađu ravnotežu između porodičnog i poslovnog života i velikim profesionalnim iskušenjima kroz koja prolaze, a koja će vas odmah osvojiti. 

Opredelite se za vrhunski kvalitet premijum SuperStar TV kanala i pratite ekskluzivan TV sadržaj uz Vaš mts BizTV ili m:SAT!

26.06.2019.

Izrada prodajnih strategija

„Ono što se meri, to se i ostvari“ – ovim citatom završene su junske radionice na temu „Izrada prodajnih strategija“, održane u mts Biznis centru u Novom Sadu i Beogradu i organizovane u saradnji sa poznatom trening kompanijom MICE Mercuri international i njihovim konsultantom Đorđem Đokićem.

Poslovni korisnici, učesnici na radionicama, čuli su mnogo korisnih saveta o prodajnim platformama, kako da upravljaju njima i ostvare svoje prodajne ciljeve. Detaljno smo pričali o planiranju aktivnosti prodaje koje će privući kupce da nas pre svega vide (tržišna platforma), zatim kakvu strategiju da sprovedemo kako bismo pristupili zainteresovanim kupcima (radna platforma) i na kraju kako da obezbedimo stabilnu kupovnu platformu. Saznali smo da je za tržišnu platformu pre svega bitno:

• Izabrati najbolje potencijalne kupce;
• Definisati kupce i rangirati ih pre prve posete;
• Obezbediti dovoljno jaku „banku“ potencijalnih kupaca;
• Odrediti da li je potrebno zaposliti posebne „lovce“ za prodaju usluga ili proizvoda.

Kako nam je Đorđe ispričao, u radnoj platformi je potrebno:

• Uzeti u obzir samo potencijalne kupce, kod kojih postoji više od 50% šansi za uspeh;
• Razraditi strategiju – koji su najlogičniji i najefikasniji koraci;
• Proveriti sposobnosti prodavaca;
• Proveriti koliko su ’obrađivani’ kupci zaista KLJUČNI kupci.

Za kraj, Đorđe je opisao aktivnosti koje treba detaljno isplanirati u kupovnoj platformi. Pre svega, treba dati odgovor na pitanje kakav je potencijal ključnih kupaca, zatim, uspostaviti kriterijume stabilnosti, lojalnosti i zadovoljstva, kao i sklonosti ka ponovnoj kupovini. Kod implementacije prodajne platforme veoma je važno uzeti u obzir vremensku zadršku između aktivnosti i rezultata. Ne treba obeshrabriti prodavca ukoliko se pored truda i uloženih aktivnosti rezultat odmah ne vidi – on dolazi kasnije!

Prenosimo vam još par korisnih saveta za implementaciju prodajne platforme:

• Izvedite tzv. planiranje „unazad“;
• „Uspeh umnožava uspeh“ –  stvarajte „pogon“;
• Izbalansirajte količinu, pravac i kvalitet prodajnih aktivnosti;
• Dosledno implementirajte standarde rada.

Posebno nam je drago što su učesnici imali priliku da ispričaju svoje konkretno iskustvo u organizaciji prodaje i da dobiju smernice za dalje aktivnosti koje će im pomoći da unaprede biznis.

25.06.2019.

Vrednost bitkoina prešla 10.000 dolara

Vrednost bitkoina prvi put posle 15 meseci prešla je 10.000 dolara. Naime, iako poslednja 3 meseca beleži rast, tek je danas vrednost najpoznatije kriptovalute prešla 10.000 dolara i u vreme pisanja ovog teksta vredela je 10.911 dolara. Ovo je prvi put da vrednost valute pređe 10.000 još od marta 2018, prenosi coin360.

Ovaj rast dolazi nakon što je u prvom delu godine cena varirala od 3.000 do 4.000 dolara. U trenutku pisanja ovog teksta rast kriptovalutevalute na mesečnom nivou iznosio je skoro 40 odsto, a samo u poslednja 24 sata porasla je za preko 10 odsto.

Rast bitkoina “povukao” je i ostale kriptovaute, kako obično biva, pa su ethereum i ripple porasle su za 7,79 odnosno, 4,25%.

Najveća vrednost bitkoina i dalje je ona iz 2017. godine, kada je vredeo skoro pa 20.000 dolara.

Prikazano 8 vesti od 208 — Strana 1