Vesti

20.04.2019.

Stiže prva kripto debitna kartica koja će biti povezana s mobilnom aplikacijom

Najpoznatija britanska menjačnica kriptovaluta lansira prvu Visa debitnu karticu koja će korisnicima omogućavati plaćanje u bitcoinu, ethereumu ili litecoinu.

Kako prenosi CNBC, menjačnica Coinbase je najavila da će karticom biti moguće promeniti kriptovalute u funte i da će biti moguće da se koristi i za podizanje novca na bankomatima.

Kartica će biti povezana sa aplikacijom za pametne telefone pomoću koje će korisnici odabrati koju vrstu kriptovaluta žele da koriste.

"Coinbase kartica podržava sve kriptovalute dostupne za kupovinu i prodaju na platformi Coinbase što znači da će biti moguće platiti ručak s bitcoinom ili kupiti kartu za javni prevoz s ethereumom", objasnio je na blogu Zeeshan Feroz, direktor britanske filijale Coinbasea.

To je prva takva kartica u Velikoj Britaniji, kažu u toj menjačnici, a uskoro nameravaju da je predstave i u drugim evropskim državama.

Međutim, korisnike bi mogle odbiti poprilične provizije od 2,49 posto po transakciji na britanskom tržištu.

18.04.2019.

Pre 38 godina, Steve Jobs je napravio jednu od najboljih Appleovih reklama

Kada je Steve Jobs vodio Apple (oba puta), kompanija je dosegla neke od najinovativnijih dostignuća u inženjeringu i realizaciji istog. Međutim, pokazalo se da je dosta efekta tu imala i strategija marketinga.

Apple vs. svi ostali

Apple je izašao na berzu 1980. godine i svojim izlaskom automatski kreirao 300 milionera. Ali ubrzo nakon toga, došlo je do određene egzistencijalne krize.

Tržište personalnih računara bilo je veliko i rastuće, a na tržištu poslovnih računara dominirao je IBM (International Business Machines).

U avgustu 1981., IBM je ušao i na tržište personalnih računara.

Sada deluje smešno to upoređivati, međutim tada kada je IBM ulazio na Appleovo tržište to je kao da danas Apple ili Google ulaze na vaše tržište. Možda čak i gore.

Dobrodošao, IBM

Jedini koji nije bio zabrinut zbog toga bio je Jobs. Kao što je Walter Isacson napisao u svojoj biografiji 2011. godine, odmah nakon što je IBM najavio svoj novi računar, Jobs je naredio svom timu da kupe jedan i rastave ga na delove.

Apple je postao u neku ruku bahat, ne shvatajući da bi menadžeri radije kupovali od IBM-a nego od kompanije koja se naziva po voću.

U redu, mislio je Jobs. S “bahatim stavom”, kako je izgovorio Isaacson, odlučio je da objavi oglas na celoj strani u The Wall Street Journalu, kako bi “se pozicionirao na čelo tržišne trke u računarskoj tehnologiji pa je bitku nazvao kao takmičenje između buntovnog i novog Applea i etabiliranog Golijata IBM-a. ”

Naslov je glasio: “Welcome, IBM. Seriously”

Nasledstvo

Oglas je bio velika stvar. Ali Apple nije odmah pobedio IBM u toj trci, a postoji i razlog zašto se ljudi sećaju oglasa iz 1984. i kampanje ”Think Different”.

Oglas je zapravo iskorišćen u više prilika, uključujući 2015., kada je, sada kompanija za streaming u bankrotu, tvitovala sličnu poruku Appleu.

Ali da li bi bez ovog oglasa ”Dobrodošao IBM”, Apple uspeo da dosegne nivo koji ima sada, u 2019.?

Kada pogledamo unazad, to je bila odluka koja je pozicionirala Apple kao glavnog u trci, a pritom je dato jasno do znanja ostalima ko je glavni buntovnik i da nimalo ne mari za konkurenciju.

12.04.2019.

Uber planira da investitorima ponudi akcije u vrednosti od 10 milijardi dolara

U Uberu su odlučili da inicijalnom ponudom akcija (IPO-om) zainteresovanim investitorima ponude akcije u vrednosti od oko deset milijardi dolara. Prema pisanju CNBC-ja, zvanični deo procesa javne ponude trebalo bi da započne danas predajom dokumentacije Američkoj komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC), sledi road show na kome će sve potencijalne investitore da upoznaju sa svojim planovima, a trgovanje Uberovim akcijama na Njujorškoj berzi bi počelo u prvim danima maja.

Ako cena akcija dosegne planiranu vrednost, biće to najveća inicijalna javna ponuda akcija neke tehnološke kompanije u istoriji i najveći IPO od izlaska kineskog giganta Alibabe na berzu u 2014. Naime, iako su investicioni bankari svojevremeno procenili vrednost Ubera na 120 milijardi dolara, nakon lošeg izlaska konukrenta Lyfta kompanija se nada da će postići tržišnu kapitalizaciju između 90 i 100 milijardi dolara.

Lyft je inicijalnom javnom ponudom akcija prikupio 2,34 milijarde dolara, a tržišna kapitalizacija premašila je 24 milijarde dolara. Ipak, od ulistavanja na Nasdaqu akcijama kompanije se slabo trgovalo pa im je cena pala sa 72 dolara, kolika je bila u IPO-u, na sadašnjih 67,44 dolara. Zbog toga su u Uberu realističniji u procenama sopstvene vrednosti.

Uber posluje u više od 70 zemalja, a protekle godine je prihodovao 11,3 milijarde dolara.

12.04.2019.

Christine Lagarde: Kriptovalute očigledno ʺdrmajuʺ bankarski sistem

Finansijske tehnologije, kao što su digitalne valute, očigledno "drmaju" bankarski sistem i moraju se nadzirati kako bi se očuvala stabilnost, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Ona je, nakon jedne panel diskusije održane u okviru prolećnog zasedanja MMF-a u Vašingtonu, ukazala na promenu poslovnih modela komercijalnih banaka kao dokaz toga da inovacije, poput kriptovaluta, imaju očigledan uticaj na subjekte u finansijskom sektoru.

Upozorila je, međutim, da takve promene u finansijskoj industriji moraju biti praćene regulativama.

Ne želimo inovacije koje bi toliko uzdrmale sistem da izgubimo neophodnu stabilnost - rekla je direktorka MMF-a.

Startapi i velike tehnološke kompanije sve više obraćaju pažnju na bankarski sektor, a Facebook navodno razvija sopstvenu kriptovalutu, dok je Apple prošlog meseca predstavio sopstvenu kreditnu karticu u partnerstvu s bankom Goldman Sachs.

Tehnološke kompanije koje ulaze u bankarski prostor moraju da, ocenjuje Lagardeova, budu podvrgnute regulativama.

05.04.2019.

Da li je svet na korak do nove recesije?

Svet bi mogao ponovo da zakorači u globalnu recesiju, ako u naredna tri meseca Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne postignu trgovinski sporazum, javlja agencija Moody's, a prenosi CNBC. Osim toga, tu je i teg Brexita koji se nadvio nad Evropsku uniju, a ako zaista dođe do tzv. „tvrdog” Brexita, prilično je sigurno da će i evropska ekonomija, a posebno ona UK-a ući u recesiju.

Pre svega, trgovinski rat oko tarifa na uvoz proizvoda između Kine i SAD-a kreirao je vrlo nesigurnu poslovnu klimu.

Poslovna klima u celom svetu je neverovatno krhka - izjavio je glavni ekonomista Moody's Analyticsa Mark Zandi i dodao kako je samouverenost kompanija trenutno na najnižim nivoima od globalne ekonomske krize pre deset godina.

Kompanije su na ivici, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u naredna tri meseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna - rekao je Zandi.

SAD i Kina su trenutno u pregovorima, a predstavnici obe države trebalo bi da se sastanu ove nedelje. Međutim, ako ne uspeju da postignu dogovor to bi moglo dodatno da naruši već poljuljanu poslovnu klimu, smatra ovaj ekonomista. Dođe li do toga, kompanije će verovatno smanjiti nova zapošljavanja, nezaposlenost će porasti, a potrošači će izgubiti poverenje u ekonomiju, objašnjava.

Razlika između ekonomije rasta i one u recesiji je naprosto u poverenju, poverenju da će ekonomija biti u redu. Izgubite li to poverenje, nijedna centralna banka ga neće vratiti - upozorio je.

Situacija nije ništa bolja ni u Evropi kojoj nad glavom visi Brexit. U ponedeljak je britanski parlament odbio alternative za već tri puta odbijeni sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Prema, kako ih je Zandi nazvao njegovim „subjektivnim” predviđanjima, šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora kreću se oko 33 posto, što je po njemu „previše realna opcija”.

Dođe li do „tvrdog” Brexita, ekonomije UK-a i EU će sigurno ući u recesiju, a mislim da svetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi takođe mogao biti pravi problem - dodao je.

Znakovi o usporavanju rasta u nekoliko najvećih evropskih ekonomija već sada prete i gekonomijama drugih zemalja širom sveta, upozorio je i direktor azijskih ekonomskih istraživanja u HSBC-u Frederic Neumann. Gurne li Brexit Evropu u recesiju, ekonomije u razvoju, a posebno one u Aziji, mogle bi biti pogođene na dva načina, istaknuo je Neumann.

Prvo, smanjiće se potreba za izvozom koju je predvodila upravo Evropa, a drugo, slabija Evropa bi uticala na jačanje dolara, budući da će investitori tražiti sigurnija ulaganja.

Snažni dolar nikad nije dobar za tržišta u razvoju - zaključio je.

Prikazano 5 vesti od 190 — Strana 1