Najčitanije

10.08.2018.

Tmuran kraj nedelje na berzama zbog valutne krize u Turskoj

Svetske berze završavaju nedelju u negativnom raspoloženju, jer su investitori zabrinuti za finansijsku stabilnost Turske. Nemački indeks DAX je u popodnevnim časovima pao za 1,8 odsto, francuski CAC 40 za 1,5 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,7 odsto, prenosi agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P 500 je pao za 0,6 odsto na 2.836 poena, industrijski Dau Džons za 0,8 odsto na 25.307 poena, a tehnološki Nasdak za 0,5 odsto na 7.853 poena.

Turska lira je popodne ponovo pala, što, kako navodi AP, podiže cenu proizvoda za građane Turske i podriva poverenje međunarodnih investitora u zemlju.

Pojedine evropske banke bi, kako je upozorila Evropska centralna banka, mogle biti izložene gubicima u Turskoj, ali analitičari, ipak, veruju da problemi u toj zemlji neće imati većeg globalnog uticaja.

Akcije nemačke Dojče banke su pale za 6,1 odsto na 11,54 dolara, španske Banko Santander za 4,1 odsto na 5,15 dolara, a britanskog Barkliza za 3,2 odsto na 9,65 dolara.

Dolar je ojačao na 110,90 jena sa jučerašnjih 111,04 jena, dok je evro pao na 1,1444 dolara sa 1,1542 dolara.

U Aziji, japanski indeks Nikei je pao za 1,3 odsto, honkoški Hang Seng za 0,8 odsto, a južnokorejski Kospi za 0,9 procenata.

27.07.2019.

Prema poslednjem Globalnom indeksu inovacija Srbija na skromnom 57. mestu

Tačno 129 zemalja obuhvaćeno je ovogodišnjim Globalnim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu meri stanje inovacija u svetu. Švajcarska je tradicionalno izbila na prvo mesto, a Srbija se u odnosu na prošli izveštaj sa 55. pomerila na 57. mesto

Za pozicioniranje autori izveštaja ocenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje/tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država. U odnosu na to ukupni rezultat Srbije je 35,7, dok je prošle godine bio 35,5.

Po pojedinačnim kriterijumima, naša zemlja je najbolje rangirana po pitanju institucija (47. mesto) tj. političkog, regulatornog i poslovnog okruženja. S druge strane najslabije smo prošli što se tiče razvijenosti tržišta (krediti, investicije, trgovina, konkurencija), gde se nalazimo na začelju liste, odnosno 103. mestu.

Što se tiče zemalja u regionu, Bugarska je zauzela 40. mesto, Hrvatska 44. mesto, Crna Gora 45, Severna Makedonija 59, Bosna 76 i Albanija 83. Osim poslednje tri, od Srbije se kada govorimo o evropskim zemaljama lošije rangiraju samo još Moldavija (58.) i Belorusija (72.).

Globalna slika

Za Švajcarskom su u samom vrhu Švedska i SAD. Zanimljivo je da je Kina (14. mesto) jedina zemlja srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija (52. mesto) zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mesto među državama Centralne i Južne Azije (jednim delom zahvaljujući izvozu IKT usluga i diplomiranim studentima inženjerstva i prirodnih nauka).

Kada se pogled podigne sa mirko na makro nivo i pogleda šira slika, generalni zaključci iz izveštaja glase da je svet zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usled oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvesnosti.

S vedrije strane, svet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. I u jednim i u drugim su inovacije viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja, i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije. Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat.

S druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend. Usporen ekonomski rast bi mogao da se nastavi, a na to ukazuju dve stvari: 1) ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne pomera ili beleži slab rast, i 2) sve više protekcionizma je usmereno na tehnološke sektore i deljenje znanja.

IT
27.07.2019.

SAD pokreće istragu protiv vodećih tehnoloških kompanija

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je u utorak kako otvara istragu o velikim online platformama ispitujući da li nepravedno ograničavaju konkurenciju.

Istragom žele da utvrde kako su vodeće tehnološke kompanije na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima. Ministarstvo pravosuđa nije objavilo koje su to kompnije, ali je verovatno da se radi o kompanijama kao što su Facebook, Google, Amazon i Apple, i naglasilo kako će se u razmatranje uzeti zabrinutost o „pretraživanju, društvenim mrežama i nekim maloprodajnim uslugama na internetu“.

„Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu delovati na način koji ne odgovara zahtevima potrošača“, izjavio je u saopštenju pomoćnik državnog tužioca Makan Delrahim, koji je na čelu Sektora za zaštitu tržišne konkurencije.

U junu je Reuters izvestio da se Ministarstvo pravosuđa sprema da istraži da li su Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet zloupotrebili svoju tržišnu moć.

Tehnološke kompanije suočavaju se s neuspehom u SAD-u i širom sveta, podstaknute zabrinutošću među zakonodavcima i udruženjima potrošača da imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima. Sve se glasnije traže stroži propisi ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom posle niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

27.07.2019.

Car:Go širi poslovanje na tržište Francuske – servis uskoro dostupan u Sen Tropeu

Kompanija Car:Go Technologies odlučila je da kroz saradnju sa francuskim partnerima proširi svoje poslovanje na tržište ove zemlje - zbog čega će uskoro aplikacija Car:Go početi sa radom u Sen Tropeu.

Nova vest o širenju poslovanja stiže samo par dana nakon što je Car:Go započeo sa testiranjem nove uluge iznajmljivanja električnih trotineta na ulicama Beograda. Francuska je treća zemlja u Zapadnoj Evropi, a druga u EU u kojoj će kompanija ponuditi svoju uslugu nakon Austrije i Švajcarske.

Ovom prilikom oglasio se Vuk Guberinić, direktor kompanije Car:Go Technologies, koji je prokomentarisao novo širenje servisa:

Za početak poslovanja na tržištu Francuske dobili smo ponudu da svoje usluge ponudimo prvo na Azurnoj obali, konkretno Sen Tropeu. Nakon potpisivanja sporazuma sa lokalnim partnerima, Car:Go će i započeti sa radom u ovom gradu.
Sen Trope početna stanica širenje servisa

Guberinić je, između ostalog, istakao da je Sen Trope samo prvi talas ulaganja u razvoj i širenje poslovanja na francusko tržište jer postoji još preduzetnika koji su izrazili interesovanje za ovu aplikaciju.

Sa druge strane, Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „CarGo“ rekao je da je poseta francuskog predsednika Beogradu imala veliki uticaj da sam servis pronađe svoj put do tržišta ove zemlje – kao i da bi tek trebalo osetiti benefite potpisanih sporazuma.

Vučić je dodao da je ova saradnja značajna kako za francusko tržište, tako i za razvoj srpske privrede:

Apelujem da sledeći korak u saradnji bude nabavka automobila francuskih proizvođača, što bi moglo da utiče na poboljšanje kvaliteta usluge za članove Udruženja Car:Go u Srbiji, ali i sam odnos između zemalja.

Podsećamo da osim navedenih država, Car:Go posluje još i u Crnoj Gori. Za razliku od pomenutih država, u Srbiji je korišćenje ovog servisa za sada omogućeno samo članovima Udruženja „Car:Go“ kao inovativne pomoći na putu.

01.08.2019.

5 koraka neophodnih za uspešnu preduzetničku priču

Prošlog utorka gost ICT Hub-a bio je energični Juan Carlos Morales. Tom prilikom mogli smo da čujemo njegovu neverovatnu preduzetničku priču o tome kako je uspešno pokrenuo i skalirao nekoliko svojih biznisa. Kao svoj najveći uspeh, Juan Carlos ističe to što je svoju kompaniju Elite Carthagena doveo od 0 do 200.000 dolara u prihodima za samo 12 meseci rada kompanije.

Gde leži tajna njegovog uspeha? Ovo pitanje mučilo je veći deo publike pred početak predavanja. Međutim, odgovor uopšte nije jednostavan, što je i Juan Carlos potvrdio. Njegov razvojni put je dugo trajao i na njega je dosta toga uticalo, od odrastanja, preko upoznavanja ljudi, pa sve do spremnosti da žrtvuje kratkoročne ciljeve zarad dugoročnog uspeha.

Kao pokušaj odgovora na postavljeno pitanje izdvajamo 5 glavnih zaključaka sa njegovog predavanja:

1. Dobar mentor vredi više nego što možete da zamislite

Uticaj dobrog mentora kako na poslovni tako i na lični razvoj pojedinca može biti od velikog značaja. U nekim slučajevima, pravi mentor je u stanju da potpuno promeni vaš život. Mentor je tu da vas inspiriše, kritikuje, da vam bude uzor, da vas sasluša i postavi neverovatno teška pitanja na koje verovatno nećete imati odgovor, ali će isto tako i da vas pohvali, da vas poveže sa ljudima za koje misli da vam mogu pomoći i što je najvažnije, da usmerava vaš profesionalni razvoj.

2. Morate voditi računa o svom ličnom brendu i načinu na koji ga razvijate

Veliki brendovi poput Nike, Adidas, Apple, Microsoft i mnogih drugih su prepoznatljivi svuda u svetu po kvalitetu proizvoda ili usluge koje nude. Kada kupite Nike Air ili iPhone znate šta ćete dobiti za svoj novac – visok kvalitet robe koja dugo traje. Vi morate to isto da postignete i sa svojim biznisom! Interakcijom sa drugim ljudima, kako uživo, tako i putem društvenih mreža kao što je LinkedIn, treba da pozicionirate sebe kao osobu od poverenja i kao stručnjaka u svojoj oblasti. Međutim, to samo po sebi nije dovoljno i za uspešno lično brendiranje. Kako biste i to postigli, bitno je da ispoštujete sve dogovore sa drugim ljudima koji će onda i međusobno o vama pričati sa poštovanjem. Potrebno je mnogo vremena i truda kako bi se takva reputacija izgradila, ali je zato dovoljna jedna greška kako bi se sav taj trud poništio. Iz tog razloga, budite veoma obazrivi kako postupate sa klijentima i kakav kvalitet usluge pružate. Na samom početku, trebalo bi da se vi kao preduzetnici postarate da svaki aspekt usluge ili proizvoda koji pruža bude savršen za prve klijente koji će kasnije postati vaši ambasadori i koji će vas okarakterisati kao osobu koja pruža visok kvalitet usluge ili proizvoda. Za siguran uspeh na ovom polju, potrebno je da napravite plan i struktuirano pristupite realizaciji tog plana. Morate da znate šta tražite od drugih ljudi i šta želite da dobijete od vremena i truda koje planirate da uložite u lično brendiranje.

3. Dobra mreža kontakata je ključna

Svaki preduzetnik koji želi da smanji inicijalne troškove marketinga, ali u isto vreme i prikaže tržištu koju vrednost zapravo nudi, potebno je da izgradi veliku mrežu kontakata. Ti kontakti su osnovni resurs na svakom početku i možete ih iskoristiti kako biste unapredili brendiranje svoje kompanije, prve prodaje, troškove marketinga, a na kraju krajeva, poslužiće i za lično brendiranje vas kao osobe vredne saradnje. Ovaj deo se nadovezuje na prethodno izneto – mentor može da vam pokaže kako treba prići potencijalnim korisnicima i kako postupati sa njima, a može vam pomoći i da napravite strategiju ličnog brendiranja i time kreirate osnovu za izgradnju mreže kontakata.

4. Pratite svoj razvoj

Kako biste bili sigurni da ste na pravom putu da ispunite postavljene ciljeve (lične ili poslovne), neophodno je da stalno pratite svoj razvoj. Bilo da ste odlučili da svakodnevno trenirate, pa vam terba dnevnik ishrane ili je u pitanju razvoj kompanije, pa postoje druge metrike koje morate da pratite, na vama je da znate u svakom trenutku gde se koriste vaši (malobrojni) resursi i šta vi dobijate za to ulaganje. Ovo može da bude veoma opterećujuće za preduzetnike, pa iz tog razloga oni često ne prate nikakve podatke. Baš zato u svom dnevnom rasporedu morate izdvojiti barem sat vremena da se potpuno posvetite unosu i analizi podataka. Podaci vam mogu reći gde stojite loše, a gde vam ide odlično, te na osnovu toga možete doneti odluke sa više sigurnosti u sam ishod. Kada nakon godinu dana sednete i analizirate sve podatke, jasno ćete videti kako je tekao vaš razvojni put i na osnovu toga ćete moći da izvučete lekcije koje možda inače ne biste uvideli.

5. Pravi način razmišljanja i fokus su ključni

Juan Carlos je tokom svog predavanja pomenuo dva tipa mentaliteta: fiksirani i razvojni. Prvi mentalni sklop se vezuje za ljude koji ne veruju da mogu da promene svoje veštine, sposobnosti ili karakter. Takve osobe misle da je sve oko njih takvo kakvo jeste i da tu nema mnogo šta što se može učiniti. Sa druge strane, razvojni mentalitet podrazumeva da osoba veruje da se sve da promeniti i razviti. Svaka prepreka se može savladati, samo je potrebno vreme da se nađe određeno rešenje. Upravo takav mentalitet je potreban svakom preduzetniku ukoliko želi da bude uspešan u poslu koji obavlja. Takav mentalitet zahteva da se sve prethodno pomenuto uradi, da se svemu pristupi analitično i fokusirano. Potrebno je rešavati problem po problem. Ne smete se upuštati u multitasking ukoliko postoji mogućnost da izgubite fokus i postignete slabe rezultate.

Ne zaboravite…

Kako biste uspeli da razvijete kompaniju sa skromnim budžetom, potrebno je da se krećete i stvarate inicijalne kontakte. Kako ti kontakti i razgovori sa ljudima ne bi bili isprazni, potrebno je da razjasnite koji problem rešavate i koju vrednost nudite kako bi u par rečenica na jednostavan način to svakom i u svakoj prilici mogli da objasnite. Tokom takvih razgovora, možda ćete naći nekoga ko će biti oduševljen time što vi radite i biće voljan/a da vam se pridruži u radu bez ikakve naknade. Takav resurs na samom početku razvoja kompanije je neprocenjiv jer će fokus od tog trenutka biti usmeren tamo gde je najpotrebniji i možete postići više za kraće vreme, što znači da su vaše šanse za uspeh mnogo bolje. Ovakve korake treba detaljno zabeležiti i testirati u komunikaciji sa drugima, kako biste na taj način okupili oko sebe ljude koji su voljni da rade i promovišu vašu kompaniju.

Nađite osobu koju želite da imate kao mentora, napravite plan i krenite da svakodnevno beležite svoj napredak. Mapirajte ključne igrače u svojoj industriji i kontaktirajte ih, izgradite odnos sa njima bez potrebe da prodajete svoje usluge ili proizvode. Tokom razgovora sa tim ljudima, slušajte koji su njihovi problemi i smislite kako vi možete da rešite njihove probleme. Kada nađete rešenje, u jednom od vaših razgovora ga spomenite i videćete kako ćete lako dobiti prve klijente. Kako biste sve ovo postigli potrebno je mnogo truda i uloženog vremena, ali budite strpljivi i spremni da izazivate i menjate sve, pa i sebe.

AutorMiloš Matić, Venture Associate @ ICT Hub

IT
28.07.2019.

Microsoft menja izgled Windows 10 Start menija

Microsoft je 24. jula slučajno objavio Windows 10 verziju koja je namenjena samo onima koji testiraju nove opcije, pa su zainteresovani između ostalog mogli da vide i kako će izgledati novi Start meni.

Radi se o Windows 10 verziji 18947, koja je namenjena samo za interna Xbox testiranja, a od strane Windows insajdera koji koriste 32-bitne uređaje. Verzija je greškom stigla do svih Windows 10 testera, tako da su i oni kojima informacija nije bila namenjena mogli da vide novi Start meni dizajn, koji je tek u početnim fazama testiranja, ali već može da se vidi da mu nedostaju Microsoft Live Tiles. Ističe se da se radi o verziji koju Microsoft razvija za Windows Lite, pa nije poznato da li će i Live Tiles u potpunosti nestati iz Start menija i kada su druge Windows 10 varijante u pitanju.

Ovo nije prvi put da su iz Microsoft-a greškom stigle informacije i do onih kojima nisu namenjene, budući da su i 2017. godine pre vremena objavljene Windows 10 verzije za računare i telefone, što je čak izazvalo problem kod nekih osetljivijih uređaja koji su se automatski restartovali.

01.08.2019.

Šta konkurencija može da uči od Amazona: Imaju 3 vrstu kupaca, ali samo jedna je sigurna

“Držite prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže” – to je moto kojim bi mogli da se vode e-commerce igrači kada je borba sa  dominacijom Amazon-a u pitanju. To bi značilo upoznavanje načina na koji kupci na Amazonu kupuju, kako bi to mogli da primene i na svoj način poslovanja, i kako bi na kraju bili uspešniji u pridobijanju kupaca.

Zato je Business Insider anketirao 1.000 “digitalnih kupaca”, kako bi došao do zaključka: zašto je Amazon tako popularan i kakvi su kupci na ovoj platformi?

94 odsto ispitanih je u poslednjih 12 meseci obavilo kupovinu na Amazonu, i smatraju da je ovo iskustvo bilo bolje od kupovine na bilo kojem drugom, konkurentskom sajtu, prenosi BI. Prvenstveno, faktor koji je zaslužan za ovo zadovoljstvo je free shipping. Sudeći po godišnjem izveštaju ove kompanije za 2017. godinu, oni su potrošili 21,7 milijardi dolara za troškove dostave, i besplatna dostava je deo pretplate za tzv. Prime članove, ali to nije jedino što ističe Amazon u odnosu na ostale. I minimum za kupovinu za članove koji nisu pretplaćeni, od samo 25 dolara, znači mnogo za veće zadovoljstvo Amazonom.

Tu su naravno i brža dostava, povoljnije cene, ali i ono čuveno: verovatno ću to nešto najlakše naći na Amazonu.

Zanimljivo je i sledeće: 32 odsto ispitanih počinje svoj proces onlajn kupovine na Amazonu, dok su oni koji su počinjali kupovinu negde drugde 100-procentno u nekom trenutku tokom proteklih 12 meseci kupili nešto na Amazonu.

U odnosu na odgovore ispitanih, Business Insider je uspeo da izdvoji 3 tipa kupaca na Amazonu:

Lojalni “amazonci”

Ova grupa potrošača je najviše posvećena kupovini na Amazonu. Konkurencija mora da shvati šta je učinilo Amazon njihovim glavnim izborom kada je e-trgovina u pitanju kako bi to mogla da promeni.

Oni koji upoređuju

Ova grupa potrošača gleda cene na ostalim sajtovima, dok konačnu kupovinu obavi na Amazonu. Sada je na drugima da nađu način da na kraju kupovnog levka prevagnu kupce u svoju korist.

Otvoreni za kupovinu

Ovo je grupa potrošača koji svoju potragu za onlajn kupovinu počinju daleko od Amazona, sa često nekim specifičnim razlozima zašto nešto traže, i zašto ne traže na Amazonu. Drugi e-trgovci imaju mnogo šanse da privuku ove kupce, od samog početka procesa kupovine, i da ih drže daleko od Amazona.

Zaključak je sledeći: neke kupce sa Amazona je lakše, neke teže “preoteti”, ali svi konkurenti mogu, zasigurno, mnogo da uče od načina na koji Amazon funkcioniše.

Prikazano 7 vesti od 447 — Strana 56