Najčitanije

08.08.2018.

Snep najveći gubitnik na Volstritu

Akcije na Volstritu danas beleže nešto niže vrednosti, a na evropskim berzama mešovite rezultate. Nemački indeks DAX je u popodnevnim časovima oslabio za 0,3 odsto, francuski CAC 40 je pao za 0,4 odsto, dok je britanski FTSE 100 porastao za 0,5 odsto, prenosi agencija AP.

U SAD, akcije energetskih kompanija su krenule silaznom putanjom zbog pada cena nafte, budući da je američka "laka" nafta (WTI) pojeftinila za 1,9 odsto na 67,88 dolara za barel u Njujorku, a severnomorska "brent" za 1,5 odsto na 73,50 dolara u Londonu. 

Širi indeks S&P 500 je pao za 0,1 odsto na 2.854 poena, industrijski Dau DŽons za 0,2 odsto na 25.582 poena, a tehnološki Nasdak za 0,1 odsto na 7.874 poena. 

Akcije Snepa, vlasnika aplikacije za slanje poruka Snepčet, pale su za 5,6 odsto na 12,38 dolara, zbog manjeg broja dnevnih korisnika tokom drugog kvartala. 

Dolar je oslabio na 110,96 jena sa jučerašnjih 111,43 dolara, dok se evro zadržao na 1,1594 dolara. 

U Aziji, japanski indeks Nikei je pao za 0,1 odsto, južnokorejski Kospi je porastao za 0,1 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,4 odsto.

13.08.2018.

Volstrit se oporavio, evropske berze i dalje tonu

Akcije na Volstritu su se danas oporavile, predvođene skokom deonica tehnoloških kompanija, dok su evropske berze u padu usled zabrinutosti zbog ekonomske situacije u Turskoj.

Nemački indeks DAX je u popodnevnim časovima pao za 0,5 odsto, londonski FTSE 100 za 0,3 odsto, dok je francuski CAC 40 stagnirao, prenosi agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P 500 je ojačao za 0,3 odsto na 2.841 poen, nakon što je u petak pao za 0,7 odsto. Industrijski indeks Dau Džons je danas skočio za 0,2 odsto na 25.366 poena, a tehnološki Nasdak za 0,5 odsto na 7.878 poena.

Akcije Epla su porasle za 0,9 procenata na 209,41 dolar, a proizvođača čipova Nvidije za 2,3 odsto na 260,68 dolara po akciji. Akcije Amazona su napredovale za 1,6 odsto na 1.915,87 dolara.

Dolar je ojačao na 110,86 jena sa 110,64 jena od petka, a evro na 1,1421 dolar sa 1,1398 dolara.

U Aziji, japanski indeks Nikei oslabio je za 2,0 odsto, a honkoški Hang Seng za 1,5 procenata.

01.08.2018.

Hrvatska prva zemlja u regionu sa Google Pay uslugom

Hrvatska je prva zemlja u regionu s Google Pay uslugom koja omogućava plaćanje u trgovinama i na svim Google platformama, saopšteno je iz Google Adriatica iz kojeg ističu da će usluga biti dostupna od 1. avgusta. "Reč je o sigurnom, brzom i jednostavnom načinu plaćanja putem aplikacije, a objedinjuje usluge virtuelnog novčanika i Android Paya što korisnicima donosi bolje iskustvo plaćanja", istakle su predstavnice Google Adriatica Ivana Grbavac i Alzbeta Houzarova.

Ne postoji fizička kartica za plaćanje, već se sve odvija beskontaktnim putem uz pametni telefon i aplikaciju. Za sada je usluga podržana od strane PBZ online bankarstva i Visa Inspire kartice, a trenutno je Google predstavlja u saradnji sa Privrednom bankom Zagreb, dok je u planu i saradnja s drugim bankama.

Usluga je za sada dostupna samo za Android pametne telefone, a Grbavac najavljuje da će u budućnosti uslugu nastojati omogućiti i za korisnike iPhonea, kao i drugih banaka.

Za aktiviranje usluge potrebno je skinuti aplikaciju Google Pay sa Google Play Storea, a Google, prema rečima Grbavac, od korišćenja te usluge u Hrvatskoj očekuje dalje podsticanje beskontaktnog plaćanja u zemlji i digitalnih veština, kao i da imaju bolje iskustvo u tom plaćanju.

"Kada god pokrenemo neku novu uslugu u nekoj državi očekujemo i povratne informacije od korisnika jer uz to su i naše usluge bolje", poručila je Grbavac, napominjući da je ta usluga već dostupna u 20 zemalja sveta.

Hrvatsku su za to kao prvu zemlju u regionu izabrali jer, kako ističe, tu vide određene pomake napred i rast, kao i veliki potencijal zemlje, što je uz veliki procenat korišćenja pametnih telefona, interneta i porast beskontaktnog plaćanja 'presudilo' da uslugu tu prvo i ponude.

06.08.2018.

Jedna od najmoćnijih žena - odlazi šefica Pepsija

Dugogodišnja direktorka kompanije Pepsiko Indra Nuji povlači se s čela tog giganta u proizvodnji pića i hrane.  Kompanija je saopštila danas da će novi direktor biti Ramon Laguarta. Nuji (64) u Pepisku je 24 godine, od čega je 12 bila na čelu, što je izuzetan uspeh za nekog u kompaniji te veličine, a posebno za ženu, naveo je Asošiejtid pres. Nuji će biti čelnica kompanije do početka sledeće godine. 

Laguarta (54) je u Pepsiku 22 godine na različitim položajima. Trenutno je predsedniik i nadzire globalne operacije, korporativnu strategiju, odnose s javnošću i vladom. Ranije je bio direktor za Evropu i podsaharsku Afriku. 

IT
09.08.2018.

Coinbase želi da omasovi plaćanje kriptovalutama — lansirao dodatak za tri miliona WooCommerce prodavnica

Novim pluginom Coinbase preko WooCommerce-a omogućio korisnicima da u veb prodavnicama proizvode plaćaju kriptovalutama. Coinbase, online platforma za kupovinu, prodaju, transfer i čuvanje kriptovaluta, neprestano radi na tome da proširi svoju delatnost i da omogući što većem broju ljudi pristup kriptovalutama i njihovo masovnije korišćenje, kako bi na taj način još više proširio svoje prisustvo na što na tržištu kriptovaluta, što na polju trgovine.

Sa tom namerom su upravo objavili i dodatak (plugin) koji olakšava i omogućava prihvatanje plaćanja u kriptovalutama za milione veb sajtova.

Ovaj dodatak je napravljen tako da omogućava WooCommerce veb prodavnicama da prihvate uplate najvećih kriptovaluta direktno iz korisničkih Coinbase novčanika. Coinbase nije slučajno za saradnju odabrao WooCommerce, pošto je ova open-source platforma integrisana u više od tri miliona WordPress vebsajtova, što prema istraživanjima predstavlja 42 odsto čitavog e-commerce tržišta.

Plugin je deo onog što Coinbase naziva otvorenim finansijskim sistemom, tačnije peer-to-peer mrežom plaćanja za kriptovalute. Plaćanje se vrši tako što korisnici komuniciraju među sobom, pa kupci šalju novčana sredstva prodavcu direktno iz svog novčanika, bez ikakvih dodatnih troškova i taksi.

Kada kupci plaćaju nešto iz svog kripto novčanika, šaljemo ga direktno na kripto adresu trgovca i procesuira se na lancu na odgovarajućem blockchianu. To znači da trgovci ne moraju da plaćaju takse kada primaju uplatu i u svakom trenutku mogu da kontrolišu svoja sredstva.

Veb prodavnice mogu da prihvate plaćanje kriptovalutama dodavanjem posebnog dugmeta na svoje WP stranice. Za sada je ovim pluginom omogućeno plaćanje Bitcoinom i Litecoinom, a uskoro se očekuje da će korisnici moći da plaćaju i Ethereumom i Bitcoin Cashom.

Coinbase Commerce je još od 2014. godine integrisan sa Shopify-em, takođe platformom za veb prodavnice, ali je saradnja sa WooCommerce-om, koji poseduje šest puta veći broj korisnika od Shopifya, izuzetno značajna i predstavlja veliki korak ka normalizaciji plaćanja kriptovalutama.

Osim toga Coinbase-u je izuzetno stalo do toga da poveća i proširi svoje globalno prisustvo, što pokazuje i to što su nedavno u saradnji sa kompanijom WeGift izbacili karticu (gift card) koja omogućava korisnicima koji imaju kriptovalute da kupuju u prodavnicama, tako što na ove kartice uplaćuju sredstva direktno iz svojih kripto novčanika.

Naravno, plaćanje kriptovalutama u veb prodavnicama nije ništa novo, ali sve što trenutno Coinbase radi pokazuje da im je namera da zagrizu veliki deo tržišta i da rade na tome da plaćanje kriptovalutama postane opšteprihvaćeno, deo svakodnevnice i da se omasovi broj ovakvih transakcija. Svesrdnu pomoć na tom putu imaju u rastu popularnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije.

Prikazano 5 vesti od 390 — Strana 73