Najčitanije

03.08.2018.

Amazonu prepolovljen porez, a utrostručio profit

Američka platforma za onlajn trgovinu Amazon platila je samo 1,7 miliona funti (2,2 miliona dolara) na ime poreza u Britaniji za 2017. godinu. Izdaci kompanije Amazon UK Servisiz na ime korporativnog poreza pali su za 38 odsto na 4,6 miliona funti, iako je ostvarila prihod od skoro 2,0 milijarde funti, a profit utrostručila na 79 miliona funti, prenosi agencija AP.

Kompanija je, međutim, platila samo 1,7 miliona funti, odlažući plaćanje preostalog iznosa. 

Onlajn gigant je prethodno za 2016. godinu platio 7,4 miliona funti na ime korporativnog poreza, iako je tada ostvarila znatno niže prihode. 

Kritičari Amazona ponovo su optužili kompaniju za agresivno izbegavanje plaćanja poreza, ali iz kompanije poručuju da plaćaju sve obaveze. 

"Plaćamo sve propisane poreze u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svakoj zemlji u kojoj poslujemo", izjavio je portparol Amazona UK. 

Jedan od razloga nižeg poreskog izdatka je i skok isplata po osnovu akcija zaposlenima, što se zaračunava kao trošak i oduzima od profita, navodi američka agencija.

07.08.2018.

Nemački startap lansira e-automobil na solarnu energiju

Minhenska startap kompanija Sono Motors ovog leta koristi prednosti jakog bavarskog sunca kako bi sprovela poslednja ispitivanja sistema napajanja za svoj model „sion“, električnog vozila koje se puni tokom vožnje putem solarnih ćelija.

Iako Nemačka verovatno neće ostvariti cilj od ukupno milion električnih automobila na svojim ulicama do 2020. godine, vlada u Berlinu je u aprilu objavila da je spremna da podrži kompanije koje proizvode baterije za električna vozila, prenosi Rojters.

Kompanija Sono Motors, osnovana 2016. godine, razvija model „sion“, koji je u potpunosti električno vozilo sa solarnim ćelijama ugrađenim u karoseriju.

„Sion“ može da se napaja putem solarne energije preko konvencionalnih strujnih utičnica ili drugih električnih automobila.

Početak njegove proizvodnje planira se u drugoj polovini 2019. godine u Nemačkoj, a kompanija već ima oko 5.000 narudžbi, čiju će prodaju, po ceni od 16.000 evra, početi sledeće godine.

„Sion“ će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih na krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a njegov će sistem napajanja obezbeđivati oko 250 km vožnje pre ponovnog punjenja.

Sion će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih na krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a njegov će baterijski sustav osiguravati oko 250 km vožnje prije ponovnog punjenja.

"U vozilu su greači za sedišta, klima-uređaji, a posebno je značajan velik informacioni sistem koji može interaktivno povezivati telefon. To znači da je to zaista potpuno vozilo, vrlo jednostavno i bez suvišnih delova“, kazao je Laurin Hahn, osnivač i glavni izvršni direktor tog startapa.

07.08.2018.

Svaki građanin duguje bankama 1.161 evro

Krediti stanovništvu su poslednjeg dana jula iznosili 7,84 milijarde evra (926 biliona dinara) pokazuju juče objavljeni podaci Udruženja banaka Srbije. U odnosu na početak godine to predstavlja rast od sedam odsto u zaduženosti stanovništva. Istovremeno, prema podacima UBS, obim kredita privredi je smanjen za 3,6 odsto, na 11,36 milijardi evra.

Viceguvernerka Diana Dragutinović nedavno je izjavila da su građani i privreda nisko zaduženi, zajedno tek oko 65 odsto BDP-a, što je daleko manje od globalnog proseka od 145 odsto BDP-a. Privreda ima dugove od 45 odsto, a građani 20 odsto BDP-a. Ipak s obzirom na standard građana zaduženost po osnovu kredita od 1.120 evra po stanovniku Srbije nije zanemarljiva, mada je to i daje najniža zaduženost u regionu. Ako se na ovo dodaje i dug po kreditnim karticama koji je na kraju jula iznosio oko 286 miliona evra, zaduženost po stanovniku skače na 1.161 evro.

Ukoliko dug prema bankama podelimo sa brojem onih koji rade, koji mogu da se zaduže, ali i da vraćaju kredite, oko 2,2 miliona formalno zaposlenih dobijamo da svaki prijavljeni zaposleni duguje 3.715 evra, odnosno 8,7 prosečnih plata.

Najveći dug građana je za stambene kredite koji ukupno iznose 3,3 milijarde evra. Međutim, ono što bi moglo da zabrine regulatore je brzi rast odobrenih keš kredita koji su dostigli obim od preko tri milijarde evra. Samo od početka godine dok je obim stambenih kredita povećan za tri odsto, keš krediti su porasli za 11,3 odsto. Najveći rast, 12,8 odsto, od početka godine imali su krediti za refinansiranje ranijih obaveza kod drugih banaka.

Jedan od razloga za ovakav skok u iznosu keš kredita može biti rast zaposlenosti pošto prema podacima RZS od marta prošle do marta ove godine ima 40.000 više formalno zaposlenih, a van poljoprivrede rast je 70.000 novih ljudi koji stiču mogućnost da se zaduže kod banke. S druge strane, lakše zaduživanje omogućava i pad kamatnih stopa na kredite. Prema podacima NBS od 2013. godine do danas prosečna kamatna stopa na kredite u dinarima smanjena je za čak 10 procentnih poena. Drugim rečima, 2013. godine prosečne kamatne stope su bile više od 20 odsto, a danas su 10,6 odsto. Uzevši u obzir da je prosečna kamata na dinarske depozite 2,6 odsto, kamatna marža banaka iznosi oko osam odsto. Većina keš kredita u Srbiji poslednjih godinu dana odobrava se u dinarima, a prosečna kamatna stopa na njih je i dalje prilično visokih 10,9 odsto.

Inače, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je izjavila nedavno na konferenciji za medije da nema razloga za brigu zbog brzog rasta keš kredita i da se jedan deo toga odnosi na fizička lica koja keš kreditima finansira deo poslovanja svojih malih preduzeća.

Istovremeno prosečna kamata na kredite građanima vezane za evro u proseku je iznosila četiri odsto na kraju prvog kvartala ove godine. Prosečna kamatna stopa na stambene kredite je pala na najniži nivo do sada, 2,8 odsto godišnje. S druge strane, kamatne stope na keš kredite u evrima su u prvom tromesečju minimalno porasle na tri odsto, dok su potrošački krediti koštali pet odsto.

Sve manje se kasni u otplati kredita
Učešće docnje u kreditima se prema podacima UBS značajno smanjilo u odnosu na početak godine. Kod pravnih lica, kod kojih se docnja računa ako 15 dana zakasne sa otplatom rate, kašnjenje se smanjilo sa 11,1 odsto a kraja prošle godine na 7,3 odsto na kraju jula ove godine. Kod stanovništva, docnja se smanjila sa 4,6 na 3,7 odsto. Ukupna docnja građana, privrede i preduzetnika smanjena je na 5,9 odsto.

12.08.2018.

Sirova nafta pojeftinila, a gorivo na pumpama opet skuplje

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.

Tako je u petak, u odnosu na pre mesec dana, cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru, pa se tako u petak litar ovog goriva prodavao između 154,2 do 154,9 dinara po litru, dok je na pojedinim benzinskim stanicama duž autoputa bio i skuplji.

Cena evrodizela je nešto manje uzletela. U proseku za 1 do 1,5 dinara, pa je tako ovo gorivo u petak prodavano po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru. I aditivima obogaćena goriva ili ona sa većim oktanskim vrednostima, u petak su bila za dinar skuplja u odnosu na početak jula.

16.08.2018.

Prvi pad dobiti kineskog tehnološkog diva u 13 godina, cena deonice potonula 10 posto

Kineska tehnološka kompanija Tencent Holdings Ltd izvestila je o neočekivanom padu svoje neto dobiti za 2 posto u drugom ovogodišnjem tromesečju zbog slabijeg rasta prihoda u sektoru mobilnih igara i pada u oblasti kompjuterskih igara.

Ta najveća kineska kompanija za društvene mreže i elektronske igre objavila je kako joj je dobit u drugom tromesečju pala na 17,87 milijardi juana (2,59 milijardi dolara), u poređenju s prosečnih 19,57 milijardi juana.

Cena deonice Tencent Holdingsa u četvrtak je pala za 10 posto, na najniži nivo u poslednjih godinu dana, nakon što je kompanija izvestila o prvom padu kvartalne dobiti u poslednjih 13 godina.

U svom saopštenju, kompanija je dodala da joj nije poznato hoće li dobiti odobrenje kineskih regulatornih vlasti za najpopularniju igricu koju proizvode "Monster Hunter", a koju je morala da povuče sa tržišta, nakon što je prodala milion kopija po ceni od 43 dolara za igru. Kineski regulator zabranio je dalju prodaju te igre, navevši kao razlog da je primio veliki broj pritužbi.

Prihodi Tencenta u drugom tromesečju porasli su za 30 posto, na 73,68 milijardi juana, što je manje od očekivanja analitičara, koji su u proseku prognozirali 77,5 milijardi juana prihoda. Takav usporeni kvartalni rast prihoda nije zabeležen kod Tencenta od trećeg kvartala 2015. godine.

Tencent je najvrednija kompanija na listama azijskih berzi, s tržišnom vrednošću od 407,6 milijardi dolara. Tokom ove godine deonice Tencenta su jako oscilovale usled straha od usporavanja njihovih osnovnih delatnosti, a sada su 13 posto niže nego na početku godine.

Prikazano 5 vesti od 392 — Strana 72